Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Øyvind Dahle på ski

Vakkert: Greit å kunne avspasere i slike omgivelser, synes Øyvind Dahle, her ved Blånebba med Trollveggen og Romsdalshorn i bakgrunnen .(Privat bilde)

Faller det puddersnø i Romsdalsfjella, får jobben vente

– Det holder ikke å ha de riktige faglige kvalifikasjonene skal du bli ansatt i Molde-selskapet Axess AS. I tillegg er det nesten et ufravikelig krav at du driver med aktivt friluftsliv, ifølge Tekna-medlemmene Knut Stefanussen og Øyvind Dahle. De kom gjennom nåløyet i sin tid i selskapet der det hender at klatring må til i inspeksjoner og engineeringoppdrag.

Er det en ting som skiller de ansatte i det internasjonale selskapet Axess Group, med hovedsete i Molde, fra ansatte i de fleste andre selskaper, er det trolig at de er over gjennomsnittet aktive på fritiden. Mange her brenner for utegym i form av skikjøring, klatring, sykling og andre aktiviteter. Tekna-medlemmene Knut Stefanussen (39) og Øyvind Dahle (35) er blant disse. De ser på det som en viktig del av bedriftskulturen. – Jobben vi gjør innenfor integritetsstyring, engineering og produktutvikling er imidlertid viktigst og krever høy ingeniørkompetanse. Det handler blant annet om å planlegge godt, gjøre riktige metodevalg, gjennomføre nødvendige beregninger, dimensjonere og risikovurdere inspeksjoner og engineeringsoppdrag, under installasjoner fra skvalpesonen til boretårn og flammetipper 100 meter over sjøen.

Øyvind Dahle i verneutstyr jobber på en stor metalisk del over vild og mørk havvann
Luftig jobb: Noen oppdrag krever klatring som her med montering av caissons på Brage-plattformen

Sterkt ingeniørinnslag

Stefanussen forklarer at på enkelte jobber bruker bedriften klatring, eller tilkomstteknikk som industrien kaller det, som en del av jobben. – Da er gjerne erfaringer fra fritiden viktig, men ingeniørkompetanse og evne til risikohåndtering som må til for å planlegge slike jobber er det viktigste. Med hovedkontor i Molde og kontorer i Oslo, Bergen, Trondheim, Orkanger og Stavanger har selskapet 137 ansatte i Norge. I tillegg er selskapet tilstede i tolv andre land verden over som får totalen av faste ansatte opp i 280 ansatte. Godt over halvparten er ingeniører og sivilingeniører med ulike fagbakgrunner som energi og miljø, maskin, marin teknikk og annet. Selv er Stefanussen utdannet sivilingeniør fra energi og miljø fra NTNU i 2008, og Øyvind Dahle har studert produktutvikling og produksjon ved NTNU.

Øyvind Dahle og Knut Stefanussen foran et bilde i gangen
Dyrker aktivitet: Fjellbildene på veggene hos Axess vitner om en sterk fritidsinteresse hos de ansatte. Det gjelder også Tekna-medlemmene Øyvind Dahle og Knut Stefanussen.

Verdsetter friluftliv

Molde-selskapet har opplevd en enorm vekst siden Børge Gjeldvik etablerte selskapet i 1998 med to ansatte. Han var utdannet sivilingeniør i maskinteknikk og på fritiden ivrig klatrer, skikjører, klatreinstruktør, og fjellguide. Ikke rart mye av bedriftskulturen er fundamentert på gleden over og verdien av et aktivt friluftsliv. Så lenge jobben blir gjort, er det ingen som rynker på nesa om du ikke kommer på jobben en dag Romsdalsfjella viser seg fra sin beste side.

– Jeg tipper at 95 prosent av de ansatte driver med en eller annen form for aktivt friluftsliv. Aller flest kjører på ski, drar på toppturer eller driver med langrenn. Noen klatrer både i fjell og på is, og mange sykler og surfer. Mulighetene er mange i dette området, sier Stefanussen. Selv har han alltid vært glad i turer til fjells helt fra oppveksten på Senja i Troms. Facebooksiden hans vitner om spektakulære fjellturer med blant annet heftige bilder fra isklatring i Drivdalen.

– For meg handler det mest om avkobling og naturopplevelse, gjerne i kombinasjon med spenning, sier han.

Brukes i rekruttering

Det er stort fokus på utegym, høydemeter, klatring og skikjøring i Axess. Selskapet har for eksempel bidratt med midler til å etablere sykkelstier, lysløyper og utegymanlegg i byen. – Bedriften fasiliterer i liten grad fritidstilbud, men de ansatte har felles interesser og finner sammen på fritida, det skaper et sterkt samhold og en god kultur, sier Stefanussen som synes det er flott at folk brenner for noe. – Jeg tror folk som driver med aktivt friluftsliv, blir vant til å prestere. Slike interesser spiller faktisk en rolle når selskapet rekrutterer. I tillegg til å ha de riktige faglige kvalifikasjonene, er det nesten et ufravikelig krav at du er aktiv på fritiden, sier han.

Øyvind Dahle og Trond Stokke på snødekte bratte fjell
Mot toppen: I Axess er det en kultur for å dyrke aktivt friluftsliv. Her er Øyvind Dahle på topptur.(Privat bilde) Fleksibelt: Å dra på tur midt i uka er helt greit. Her er Øyvind Dahle sammen med avdelingssjef Trond Stokke en ukedag med god snø. (Privat bilde)

Oppdrag over hele verden

Alle nyansatte må gjennom en periode med feltarbeid offshore. Det gjaldt både Knut og Øyvind som begge begynte i 2009. Begge har arbeidet med krevende operasjoner både offshore og landbasert mange steder i verden.
Nå er Øyvind prosjektleder, mens Knut er markedsansvarlig og følger blant annet opp alle utenlandsenhetene i Axess. Det medfører mye reisevirksomhet og kundebesøk. Store kunder der Axess har langsiktige kontrakter er for eksempel selskaper som Equinor, Lundin, Transocean, Vår Energi og SBM. For kundene med langsiktige kontrakter leverer Axess ofte tjenester relatert til levetidsforlengelse og ivaretakelse av sikkerhet på utstyr og installasjoner.
– Hovedoppgaven er å sikre – det vil si unngå skader på mennesker, miljø og unngå nedetid for kundene, sier Øyvind. For ikke lenge siden jobbet han med et prosjekt i Qatar der Axess gjennomførte jobb på verdens største gassfelt Al Shaheen. – Det handlet om å bytte en fakkeltipp. Da brukte vi blant annet et klatrelag på tre mann og et helikopter. Mange deloppgaver måtte gjøres på kort tid. Vi jobbet mye med å planlegge løftet og hvordan samhandlingen med helikopteret skulle skje. Selve operasjonen ble gjort på en dag, men seks personer inkludert helikopterpilot jobbet nok i 14 dager med oppdraget, forteller Øyvind Dahle.

Vindmøller og bruer

Et forholdsvis nytt marked er vedlikehold av vindmøller. – Vi utfører sakkyndig årlig kontroll på over halvparten av alle vindmøllene i Norge, opplyser Stefanussen. Andre markeder de retter seg mot nå er inspeksjon av bruer og jernbanekonstruksjoner. Han forteller at etter betydelig nedgang gjennom siste oljekrise, og nedbanning i 2015, har selskapet satt nye rekorder på inntjening i 2017 og 2018 gjennom omstilling og global ekspansjon.

Et av de virkelig store og krevende oppdragene Axess har utført er en jobb for Wintershall der alle cassions på Brageinstallasjonen i Nordsjøen ble skiftet ut. Jobben strakk seg over halvannet år inkludert planlegging, og engineering. – Er du interessert, ligger det en film på Youtube som gir et visst inntrykk av hvor krevende oppdraget var, oppfordrer Stefanussen.
10-minuttersbyen
Han forteller at Axess fortsatt har ambisjoner om å vokse. – Vi har ansatt jamt siden 2017. Blant annet har vi i sommer ansatt to internasjonale trainee-er – en fra Mexico og en fra Singapore.

Det er ingen ulempe å være glad i bratt friluftsliv når du jobber i Axess i Molde, men det forventes ikke at de utenlandske deler friluftsinteressen på samme måte som de norske.

Nærheten til Romsdalsfjella og til kysten har nok lokket mange av de norske til jobb i selskapet. Knut Stefanussen og Øyvind Dahle kaller Molde for 10-minutters byen. – 10 minutter til flyplass, skiløype, jobb, kino, pub, fjord og nærmeste toppturfjell. Samme hvilken bedrift du jobber i her i byen, finner du friluftsinteresserte mennesker. Jobber du i Axess er det i tillegg ganske stor sjanse for at du ikke bare går på tur, men driver med bratt friluftsliv, er de to enig i.