4 av 10 studenter har få eller ingen studie-venner: – Det er kjempetrist
– Det er helt forferdelig. Studentenes mentale helse blir bare verre og verre, sier studentleder i Tekna, Marcus Steen Nitschke.
Så mange som 41 prosent av norske studenter har få eller ingen venner. Det kommer fram i Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT) 2022, som ble lagt frem i dag. Teknas studentleder er forferdet over resultatene.
– Nesten halvparten har få eller ingen venner, det er helt forferdelig. Hvis du kjenner på ensomhet selv og ser noen på studiestedet, så er sjansen omtrent 40 prosent for at denne personen føler på det samme. Og dermed blir kjempeglad om du er den som kommer bort og tar kontakt, sier han.
– Jeg tenkte på å slutte 10 ganger i løpet av dagen
– Man må slutte å være så stolte, og redde for hva som vil skje. Man kan foreslå å lese litt sammen. Fungerer det ikke, så fungerer det ikke, men da har man i hvert fall prøvd. Å lese sammen er ikke det samme som å gifte seg.
Ødelegger studiene for mange studenter
Marcus mener dette går utover to ulike deler av utdanningen:
– Rent faglig er det viktig med et godt læringsmiljø på studiestedet. Det er avgjørende å ha med-studenter å snakke med. Har du en vanskelig obligatorisk oppgave er det uvurderlig å kunne spørre noen om hjelp. Du kommer deg gjennom alt sammen mye lettere. Det er en oppoverbakke hvis man er alene her.
– Det andre er det å kunne motivere seg til å dra til universitetet, til å dra på forelesninger. Når man kommer dit møter man en vegg på rundt 400 stykker i introforelesningene. Det er ikke der man får seg venner, man får helt bakoversveis. Mange velger derfor kanskje å bli hjemme.
– Man trenger noen som drar deg med på univsersitetet, som sier "Hei, skal vi sette oss å lese litt etter forelesningen i dag, skal vi jobbe med den innleveringen?".
– Hvorfor er så mange ensomme?
– At samfunnet var stengt har en innvirkning på hvor mange som har fått seg venner, (noe Tekna Magasinet skrev om under denne perioden), men det forklarer jo ikke alt. Mye er jo fysisk nå, men mange må jobbe fordi studiestøtten er for dårlig. Studentene tar ikke selv initiativ og studiestedene tilrettelegger ikke for forskjellige interesser.
Marcus har selv merket hvordan det føltes på kroppen å ikke ha noen venner på studiestedet.
– Da jeg begynte på OsloMet fikk jeg en dårlig start. Faddergruppen falt sammen tidlig, og plutselig var de fleste klikkene satt. Det var veldig mye alkoholfokus, og det var vanskelig å få seg venner.
Her er et eksempel fra Marcus sin dag i OsloMet:
"Jeg våknet opp for sent, klokka var 11 og jeg hadde forsovet meg til første forelesning. Starten var veldig negativ, jeg hadde ikke klart den første tingen jeg skulle gjøre den dagen. Jeg var sliten, mentalt belastet.
Jeg kastet i meg mat og kom meg på skolen. Jeg må rekke den andre forelesningen, ellers stryker jeg på eksamen, tenkte jeg. Jeg kom inn døra, og hadde ingen jeg kunne møte på forhånd. I forelesningen er det stappfullt, men jeg finner meg en liten plass på enden.
Det er ingen jeg kan snakke med. De som sitter ved siden av meg er en egen gjeng, og det hadde føltes unaturlig og rart å bryte meg inn i samtalen deres.
Jeg prøvde å følge med i forelesningen, men falt ut ett par ganger. Turte heller ikke å gå bort å spørre foreleser om det jeg ikke fikk med meg, i hvert fall ikke spørre de som satt ved siden av.
Tankene vandret til andre ting, hva skulle jeg spise til middag, hva skjedde etter dette? Etter forelesningen burde jeg sittet og jobbet med en innlevering, men det kunne jeg jo gjøre dagen etter.
Stikker innom butikken på veien hjem og kjøper litt mat. Lager mat hjemme og ser på en film. Deretter scrollet jeg litt på YouTube til jeg sovnet, med tankene om å prøve igjen i morgen."
Marcus sluttet etterhvert på dette studiet.
–Jeg var tom innvendig, på slutten tenkte jeg mer og mer på å slutte. På slutten tenkte jeg sikkert på det 10 ganger i løpet av dagen.
Her kan du høre en relevant episode fra Mestringspodden fra Tekna. Her får du råd og hjelp til hvordan du skal møte utfordringer som ensomhet i studietiden.
– Bli med i ulike foreninger
Studentlederen tror han, og andre som er i lignende situasjoner kan komme seg ut av det, om man selv tar initiativ.
– Løsningen for meg ble å bytte studie. På det nye studiet tok jeg kontakt med folk, engasjerte meg i Tekna, linjeforeninger og andre frivillige steder. Situasjonen ble dermed helt annerledes. På studiestedet fikk jeg en god venn i løpet av de første dagene, så ble vi tre stykker, deretter økte det naturlig mer og mer, som en ketchup-effekt. I dag er vi et stort miljø, sier han.
– Om vi sitter her å snakker om dette i 2027, hvordan tror du tallene ser ut?
– Jeg håper så sjokkerende tall skaper en endring. Jeg håper studiestøtten blir bedre og at universiteter gjør mer fremover, samt at studentene selv blir flinkere til å ta initiativ. Da ser nok tallene plutselig bedre ut.
SHoT
- Undersøkelsen er besvart av norske studenter fra hele landet.
- 10 organisasjoner deltok, noe som representerer hele 71% av norske studenter.
- Undersøkelsen har et intervall på fire år, og ble gjennomført 2014, 2018 og 2022 – med en tilleggsundersøkelse i 2021.