–Ta en time i mørket for natur og klima
– Slukk lyset en time og vær med og spre en video over hele verden som setter søkelyset på krisen for klima, natur og dyr! Det ber WWF Verdens naturfond oss om å gjøre lørdag 27. mars kl 20.30. Da markeres Earth Hour over hele verden.
Også i år ber WWF Verdens naturfond enkeltpersoner, næringsliv og myndigheter over hele verden å slutte opp om Earth Hour den siste lørdagen i mars, 27. mars, og slukke lysene en time fra kl 20.30 på kvelden.
WWF har innført den mørke timen som en symbolsk handling for å vise at menneskene står sammen mot klimaendringene og for natur og dyr. Earth Hour startet med en enkel markering i Sydney i 2007 og har spredt seg over hele verden. I Norge gikk startskuddet for den årlige markeringen av Earth Hour i 2009. I 2020 ble Earth Hour markert i 190 land. Millioner av mennesker verden over deltar i markeringen, og det er dermed en av verdens største globale grasrotbevegelser for miljøet.
Les også Slukker lyset for klima og natur
– Del på sosiale medier
På grunn av koronapandemien satser WWF i år på en storstilt digital markering. Natt til den 27. mars planlegger de å legge ut «må-se»-video på alle deres sosiale mediesider, med oppfordring til alle om å dele den. Ifølge WWFs nettsider er målet at det skal bli den mest sette videoen i verden den datoen slik at få mange som mulig får med seg budskapet, ifølge WWFs nettsider.
På WWF Verdens naturfonds norske nettsider sier generalsekretær Karoline Andaur at vårt forhold til naturen er i ubalanse.
– De katastrofale hendelsene den siste tiden, viser med all tydelighet dette. Skogbranner, ekstremvær og covid 19-pandemien har enorme konsekvenser for hele verden. Aldri har det vært viktigere å markere at vi fortsatt må kjempe for kloden vi bor på.
Trussel for folkehelse
– Hvis vi ikke endrer vårt forhold til naturen, står vi i fare for å oppleve nye, farlige pandemier i fremtiden. Vi vet ikke sikkert hvordan koronaviruset oppsto, og ble smittsomt for mennesker. Men det vi vet er at vårt overforbruk av naturen utgjør en stor trussel for folkehelsen, fortsetter hun.
Andaur håper så mange nordmenn som mulig vil delta i markeringen ved å slukke lysene i en time.
Siden starten har en lang rekke verdenskjente landemerker sluttet opp om markeringen og gått i svart: Eiffeltårnet i Paris, Colosseum i Roma, pyramidene i Egypt, Slottet i Oslo, Akropolis i Athen, Victoria Harbour i Hong Kong, Brooklyn Bridge og Golden Gate Bridge i USA, Sydney Harbour Bridge i Australia, Taipei 101 i Taiwan og Freedom Monument i Latvia.
Les også Slik har korona påvirket klimaet