Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Eldre mann og 2 unge ingeniører

Teknisk direktør Jan-Erik Nordal ser her innom arbeidet til to kollegaer.

Sliter med å finne ingeniører

Elektroingeniør er det mest ettertraktede Tekna-yrket ved inngangen til 2025, ifølge jobbtjenesten Finn.no. Elektronikkselskapet Eidel er et av mange selskaper som rammes av kompetansemangel. 

Elektronikkselskapet Eidel har doblet fra 25 til 50 ansatte på bare to år, men det er blitt stadig vanskeligere å rekruttere.

–  Vi har opplevd et kontinuerlig strammere arbeidsmarked de siste to årene. Vi leverer sikre kommunikasjonsløsninger og sensorsystemer til forsvar og romfart, sier Tekna-medlem og teknisk direktør Jan-Erik Nordal.

Ingeniører på andreplass

Helsepersonell troner øverst blant ettertraktede yrkesgrupper, foran ingeniører på andreplass, ifølge Finn.no.  Elektroingeniører er aller mest ettertraktet innenfor ingeniøryrket, etterfulgt av automasjon og instrument og bygge- og anleggsteknikk. Rangeringen er basert på antall annonserte ledige stillinger. Yrkesgruppen sykepleier er på tredjeplass, foran ledelse på fjerdeplass og rådgivning på femteplass.

Håndverkere rammes i bygg og anlegg

 Byggebransjen har utmerket seg med et svakt arbeidsmarked de siste to årene, ifølge seniorrådgiver Kristian Myklathun i analyseseksjonen i NAV.

–  Den vedvarende lave boligbyggingen har medført økt ledighet innenfor sektoren, med størst økning for håndverkere. Fra våre tall ser det ut til at de med høyere utdanning i mindre grad mister jobben i nedgangstider. Det kan skyldes at håndverkerne jobber på prosjekter med begrenset varighet, eller at bedriftene prioriterer å beholde kompetansen til de med mastergrad.

Sivilarkitekter har den svakeste utviklingen i antall jobber blant alle Tekna-yrker, ifølge tall fra SSB som vises i tabellen nederst i artikkelen. Det har også blitt færre jobber for ledere av bygge- og anleggsvirksomhet, landmålere og arealplanleggere.

Litt svakere i IKT

NAV opplever at det er blitt et litt svakere arbeidsmarked innen IKT.

–  Generelt ser vi en liten økning i ledigheten i IKT-yrker, men det er en økning fra et veldig lavt nivå, og vi er nå tilbake på 2018-nivå for IKT-ledigheten. Vi ser dette i sammenheng med en generell svekkelse av økonomien med lavere pengebruk for en del bedrifter, sier Myklathun.

IKT-yrkene har over flere år hatt høyest jobbvekst blant Tekna-yrkene, slik det blant annet fremkom av en artikkel i Tekna Magasinet i 2022. Det er nå slutt på at IKT topper, men det er fortsatt vekst i antall IKT-jobber. Nett- og multimediautviklere og sivilingeniører innen telekommunikasjon utmerket seg med høyest prosentvis jobbvekst det siste året, innen IKT blant Tekna-yrkene.

Merk at det er geografiske forskjeller i arbeidsmarkedet med en sterkere utvikling på Vestlandet enn i resten av landet, slik det fremkommer i forrige rapport fra Norges Banks regionale nettverk.

Olje og gass vokser fortsatt

 Den sterkere økonomiske utviklingen på Vestlandet skyldes i hovedsak høy aktivitet innen olje og gass. I tillegg har den svake kronekursen styrket konkurransekraften i eksportnæringer som er spesielt sterke på Vestlandet. Den høye aktiviteten har kommet i kjølvannet av den gunstige oljeskattepakken som ble vedtatt i etterkant av Covid-utbruddet i 2020.

–  Vi venter et høyt investeringsnivå og et godt arbeidsmarked innen olje og gass også i 2025, sier Myklathun.

Det har vært høy jobbvekst innen olje og gass det siste året hvorav olje- og gassledere og sivilingeniører innen petroleum utmerker seg med høyest vekst på over fem prosent.

Teknisk direktør Jan-Erik Nordal og kollega Sylvain Tertois.

Grønne Tekna-yrker på topp

 Det er grønne Tekna-yrker som har tatt over tetplassen innen jobbvekst på bekostning av IKT-jobber. Miljøvernrådgivere og sivilingeniører innen miljøteknikk har høy prosentvis vekst på de to øverste plassene, men begge yrkene er små målt i antall jobber. Biologer på tredjeplass og sivilingeniører innen elkraftteknikk på fjerdeplass utgjør flere jobber, men på langt nær så mange som IKT-yrkene.

Eidel tar grep for rekruttering

 Elektronikkselskapet Eidel har tatt flere grep for å fremme rekrutteringene i et stramt arbeidsmarked.

– Vi sponser studentorganisasjonen Orbit NTNU og vi tar inn sommerstudenter. Vi søker kandidater med systemforståelse. Det holder ikke med gode karakterer på grunnlag av mønstergjenkjenning, sier teknisk direktør Jan-Erik Nordal.

Eidel har for tiden fem jobbannonser ute som blant annet markedsføres med at jobben kommer med en rett til å skryte av å skape historie.

Eidel er etter hvert mest kjent som prosjektansvarlig for AOS-D, som er en av satellittene under Arctic Surveillance Program, et overordnet program for norsk satellittbasert overvåkning.