Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold

SOLIDE TELT: Teltene skal tåle ekstreme temperaturer og sterke vindkast. Foto: Norlsense.

Disse norske teltene kan redde liv: – Våre telt ble brukt i Syria

Hvor viktig er det å kunne være skånet fra vær og vind under krisesituasjoner?

Store telt som tåler ekstremt vær og vind og kan settes opp på 10 minutter. Det kan være forskjellen på liv og død i alt fra flomkatastrofer til krig hvor mennesker trenger nødhjelp. 

– Vi leverte telt til Syria og Tyrkia da det var jordskjelv der i 2023.

Norlense brukte sine erfaringer fra oljeindustrien til å utvikle disse teltene som kan brukes i krisesituasjoner. Det skal tåle vind opp mot 145 kilometer i timen, og alt fra 45 minusgrader til 70 plussgrader.

Det er oppblåsbare telt. Ved hjelp av en kompressor eller luftflaske får man et trykk på rundt åtte bar i bære-elementene i teltene, noe som gjør de veldig sterke. De er laget av UV-motstandsdyktig, vanntett og flammehemmende PVC (termoplast).

– Det er flere forskjellige bruksområder for disse teltene, men de er foreløpig mest brukt av hjelpeorganisasjoner og militæret som har behov for å sette opp tentative leirer i alt fra øvelser til skarpe oppdrag. Det forteller Håkon Skåtun, teknisk leder i Norlense. 

Håkon Skåtun
LAGER TELT SOM TÅLER VÆR OG VIND: Håkon Skåtun forteller at teltene til Norlense skal tåle ekstreme mengder av vær og vind. Foto: Norlense.

 

Les også: – Alt kan ikke bli som før – «Hans» har vært en vekker

Teknologi fra oljeindustrien

– Det startet med at vi lagde oppblåsbare oljelenser, sier han.

En oljelense er en anretning som brukes for å redusere konsekvensene av oljesøl på vann eller sjø ved å samle, konsentrere, lede, ringe inn, stoppe eller absorbere olje som flyter på vannet.

– Så kom det en forespørsel fra sivilforsvaret om vi hadde mulighet til å produsere telt med samme type teknologi. Vi sa først nei, og tenkte at det ble litt på siden av det vi drev med, men så tok det ikke lang tid før vi så markedet for dette, og hvor overførbart dette var fra oljelenseproduksjonen.

I tiden etter har de utviklet teltene, og produsert telt med ulike størrelser til ulike behov. At de nå har blitt modulbaserte hjelper veldig.

– Man kan ta av endegavlene og koble dem sammen, og lage store feltsykehus for eksempel, sier Skåtun, som også snakket om teltene under Teknologidagen 2024.

– Sendte telt til Syria

JORDSKJELV I TYRKIA: Jordskjelvet i Tyrkia og Syria skapte et stort behov for tentative feltsykehus, med over 100 000 skadde. Foto: Getty.

Et avlukke fra vær og vind kan være forskjellen på liv og død i flere situasjoner, og selskapet prøver å være tilgjengelige når det er behov rundt omkring i verden.

– Vi leverte telt til Syria og Tyrkia da det var jordskjelv der i 2023, slik at de kunne bruke det til nødsykehus og ly for været. Når teltet er oppe trenger man ikke å fortsette med tilførsel av luft.

– Selges det også til privatmarkedet?

– Ja teltene kan kjøpes av vanlige folk også, det er ikke bare til militært bruk og krisesituasjoner. Men det er jo telt til spesielle behov. Det er nok litt for tung til å ha med deg på tur inn i Jotunheimen, da det minste veier rundt 50 kg.