– Dine valg har en enorm betydning
De har installert solceller på rekkehuset, spiser heller kjøtt fra beitedyr som sau, storfe og geit direkte fra gårdbruker enn plastinnpakket kjøtt i butikken, og pusser heller opp gamle møbler enn å kjøpe nye.
Da ekteparet og Tekna-medlemmene Anne Gøril Aas og Dag Mjelde, begge 61 år, installerte solcellepaneler på rekkehuset på Fossum i Bærum for noen år siden, følte de at dette var ett av flere naturlige valg i riktig retning for å redusere klimafotavtrykket deres.
– Vi har et helt normalt strømforbruk, og foreløpig går vi bare litt i pluss i forhold til hva vi har investert. De 18 solcellepanelene betydde en investering på cirka 90 000 kroner etter Enova-støtte. I sommerhalvåret har vi overskudd av strøm og leverer litt til strømnettet. Solcellepanelene balanserer ut strømforbruk når solen gir effekt. I tillegg har vi installert flere regulatorer, og styrer strømforbruket dynamisk ved hjelp av en app både hjemme og på hytta. Det gir oss et mer bevisst forbruk og kan utjevne toppene, sier Dag Mjelde.
Les også: Vil leve som han lærer
Dette er bare ett av mange grønne valg ekteparet Aas Mjelde har tatt og tar i hverdagen.
– Klima og miljø er så sammenvevd, og vi er opptatt av å ha en helhetsforståelse for de store natursystemene i verden som vi mennesker er en del av. For oss er de grønne valgene verdivalg, sier Anne Gøril. Hun jobber til daglig i Miljødirektoratet, og har alltid vært engasjert for natur og miljø, ikke minst som tidligere leder av Naturvernforbundet i Bærum.
– Vi prøver å leve bærekraftig, og vi ofrer ikke noe, presiserer de to. Det gir oss heller en økt verdi, og følelse av mer tilfredshet. Også ektefellen Dag Mjelde, som jobber i Telenor, har alltid vært bevisst på sine valg.
– Ta i bruk forbruksmakten!
Et område de mener er underkommunisert i samfunnet handler om mat
– De matvalgene du tar, har i sum enorm påvirkning, men er noe de færreste tenker så mye på når det gjelder klima- og miljøavtrykk. Det handler både om klima, miljø, naturen, forurensing og avfall, helse for produsent og forbruker og dyrevelferd.
Anne Gøril tror folk fremover i større grad vil ta i bruk forbruksmakten
– Du tar matvalg hver eneste dag i butikken, og valgene dine betyr noe, sier hun.
Når Fossum-paret kjøper mat, ligger flere dimensjoner i bunn. Det handler om kortreist fremfor langreist, råvare fremfor ultraprosessert mat. De foretrekker økologisk framfor konvensjonelt fremstilt mat der det kanskje er brukt ulike sprøytemidler som kan forgifte de som jobber i landbruket, i tillegg til jord, vann og arter. De kjøper heller kjøtt fra dyr som har beitet på friland og utmark enn de som er foret på kraftfôr eller går på innmark. De føler også det er viktig at dyrevelferden kan sertifiseres.
– Vi prøver å spise kjøtt mer som helgemat, og velger landbruksprodukter som ost, kjøtt, og bakverk fra lokale bønder ved å handle på Bondens marked/REKO ring og direkte fra gårder.
Har sansen for geit
De to Tekna-medlemmene er opptatt av at dyra benytter beiteområder som er viktig for artsmangfoldet i kulturlandskapet og som på en naturlig og riktig måte omskaper utmarkens vegetasjon til mat.
– Vi har fått veldig sans for geit og vilt, og digger masse grønnsaker i alle variasjoner. De slår også et slag for urferaser. Selv har de kjøpt oksekjøtt fra dyr som har beitet i Langsua nasjonalpark, og fjellgris fra Stølsvidda. Det holder kulturlandskapet i hevd, og vi støtter lokal produksjon, sier de.
En gang iblant kjøper også de langreist mat, men å kjøpe langreist biff fra Sør-Amerika er for eksempel galskap, ifølge Dag Mjelde. Ekteparet er også opptatt av null matsvinn ved å kjøpe mat i sesong og mat for lagring
– I utgangspunktet er kanskje maten vi kjøper litt dyrere, men vi er nøye med å ikke kjøpe for mye, slik at alt blir spist.
De har også gjort seg tanker om emballering.
– Vi kvier oss for å kjøpe mat i plastemballasje, for eksempel små yoghurtbegre. På den annen side gir plastinnpakking av noen matvarer lengre holdbarhet.
Kjøp tidløst eller brukt
Anne Gøril mener avfallssystemene i Norge fungerer ganske bra og at det er en spennende utvikling på forbedret resikulering.
– Som forbruker kan vi ikke gjøre så mye med disse systemene. Det er mer å hente på forbruket av klær og møbler. Her kan vi bli flinkere til å tenke tidløshet og gjenbruk. Kjøp heller god kvalitet selv om det koster litt mer, slik at møbler kan vare i 10-15-20 år. Og vurder heller å trekke om gamle møbler enn å kaste og kjøpe nytt, råder hun.
Det siste året har de selv renovert en hytte på fjellet. Der har de byttet bare det de måtte, og har satset på mye gjenbruk og skreddersøm.
– Det hadde kanskje ikke kostet mye mer å rive alt og bygge nytt, men da hadde vi skapt masse unødvendig byggeavfall, sier de.
De råder også unge folk til heller å spare til de har råd til bedre kvalitet, eller kjøpe brukt.
– Kjør fossilbilen ut levetiden!
Fossumparet elsker friluftsliv, og Norge er ferieland nummer en for dem. Av og til kan man likevel unne seg en flyreise til et annet sted, mener de.
– Kanskje det er for billig å fly, spør de seg, men det føles ikke rettferdig å øke prisene for de som for eksempel bor i Nord-Norge og er avhengig av fly som transportmiddel.
– Vi kjenner ikke på flyskam, men mener det er riktig å redusere antall flyreiser både privat og i jobbsammenheng. Dag, som jobber i Telenor bedriftsmarked, forteller at gode digitale løsninger nå bidrar til å redusere veldig mye reisevirksomhet. Han sykler til og fra jobben på Fornebu. Anne Gøril reiser kollektivt til jobb. Vi er heldige som har gode kollektivtilbud i nærheten.
– Dette er selvfølgelig ikke så enkelt for alle. Det avhenger av hvor du bor i forhold til jobb og i hvilke livssituasjoner du befinner deg i. Her må alle finne den løsningen som passer best for den enkelte.
Selv kjører de elbil til hytta og på ferieturer.
– Men ikke forhast deg med å kjøpe elbil. Du kan like gjerne kjøre fossilbilen din hele levetiden til den må skrotes, enn at du kjøper enda en bil som skal ut på veien der det er i ferd med å bli for mange biler, sier de.
Anne Gøril og Dag håper på mer diskusjon og bevissthet om klima- og miljøtiltak i hverdagen.
– Engasjer deg i utviklingen av din kommunens arealbruk for å sikre grønne verdier, og vær nysgjerrig på miljø og natur. Det kan gi deg en ydmykhet og respekt for de fantastiske naturlige natursystemer som vi er del av, sier de to Tekna-medlemmene.
-----
Har du tips om andre Tekna-medlemmer som tar grønne valg i hverdagen, så send dem gjerne til [email protected].
Og er du interessert i å lese om klimagassutslipp per land og innbygger, kan denne siden anbefales.