Skiftet jobb fra olje til bærekraft: – Snakket bak ryggen på meg
Thina Saltvedt møtte motstand i karrieren da hun bestemte seg for å ta et viktig valg.
Hva om jobben din gjør at du mister din integritet?
Den tidligere oljeanalytikeren Thina Saltvedt bygde opp et godt faktagrunnlag før hun tok en ny kurs i karrieren.
– Det var boka «An Inconvenient Truth» av Al Gore tidlig på 2000-tallet som først satte tankene i gang, da fikk jeg en oppvåkning. Hvilken påvirkning hadde vi mennesker på miljø og klima?
– Det var noen som ikke spurte meg, men heller snakket bak ryggen min, var negative og lo litt av det.
Deretter begynte hun å følge med mer og mer, og satte seg inn i hvor samfunnet var på vei før hun bestemte seg for å bytte jobb.
– Det var motstridende, jeg kom i et personlig moralsk dilemma. Jeg fikk spørsmål om jeg kunne være mer positiv av oppdragsgiveren når jeg skulle holde foredrag, og det blir vanskelig om du ikke helt vet hvordan utviklingen burde være på sikt, sier hun.
– Det var ikke alle som støttet det
Etter 12 år som oljeanalytiker skiftet Thina Saltvedt retning i 2018, og begynte å jobbe som sjefanalytiker i Nordea-avdelingen Bærekraftig Finans.
– Jeg måtte ta et valg, siden jeg ikke kunne stå for det jeg gjorde lenger, men jeg ville likevel bruke erfaringen min videre. Det var ikke alle som støttet det, og det var mange som var nysgjerrige på hvorfor jeg gjorde dette skiftet.
– Det tok omtrent tre år fra jeg begynte å jobbe med det grønne skiftet og energiovergangen til jeg faktisk byttet jobb, og det var mange som stilte spørsmål ved hvorfor analysene mine begynte å gå i den retningen, sier Saltvedt.
– Hva syntes du om det?
– Det var noen som ikke spurte meg, men heller snakket bak ryggen min, var negative og lo litt av det, sier hun.
– Overraskende
– Da må du tørre å stå i det. For min del var dette noe jeg mente, i tillegg til at tallene støttet det. Investeringer i fornybar energi, samt CO2-tallene begynte å øke. Skulle du gjøre noe med dette så måtte en endring til.
– Det er klart at når du begynner å stille spørsmål med hvordan samfunnet er bygd opp i dag, så kan det føles litt truende. Det var utfordrende i starten, sier hun.
Hun var også usikker på hvordan kundene ville ta skiftet hennes.
– Jeg visste ikke hvor mange som egentlig var interessert i temaet. Det som kanskje var mest overraskende var at det var oljeindustrien som møtte meg med mest undrende og nysgjerrige sinn.
– Du ville kanskje tenkt at det var der de var mest negative, de var nysgjerrige på hvordan det ville påvirke dem om mine analyser var riktige. Det var andre næringer som var mer skeptiske i starten. sier hun.
– Har du noen tips til andre som er i lignende situasjon?
– For min del var dette en endring som gikk over tid, en ting er at du får en opplevelse, men så underbygges den av stadig flere ting, så da får du etter hvert et godt faktagrunnlag. Det kan være tøft at folk er mot deg, men du må være tro mot sine meninger.
– På kort sikt er det enklere å bare jatte med og følge strømmen.
Hun mener det er viktig at du er trygg, og står for de meningene du har.
– Det har noe med å være ærlig med seg selv og andre. Jeg anbefaler at du bygger seg opp en liten faktabase hvis du føler seg utrygg, slik at du har har andre argumenter enn egen-interesse å bygge det på.
– Overgangen må skje gradvis
I dag jobber hun med bærekraftig finans, og har ikke angret på valget.
– Nå har jo jeg slått sammen de to feltene jeg liker å jobbe med. Jeg har lært enormt mye av å jobbe med olje- og gassmarkedet. Når vi trapper ned bruken og produksjonen av det fossile, så må du samtidig bygge opp en fornybar-industri som står der og tar over for energibehovet til verden, det behovet vil ikke bli mindre.
– Så det er viktig å finne den balansen som gjør at vi ikke plutselig får for lite energi. Vi må også huske på at det er mange som har levebrødet sitt i fossile arbeidsplasser, derfor trenger vi en gradvis overgang, slik at samfunnet får tid til å tilpasse seg denne endringen, sier hun.
Hør podkast om temaet hvordan takle dilemmaer på jobb? Med filosof Anne Rose Røsbak Feragen og hør intervjuet med Thina Saltvedt.