Hopp til innhold
Mann sitter på kne i havn

Gulleik Olsen i Clean Sea Solutions viser fram oppsamleren som samler søppelet før det flyter ut i havet.

Denne autonome søppelbøtta rydder havner

–  Målet er at alle urbane vannkanter i verden skal ha en av våre oppsamlere, sier Tekna-medlem Gulleik Olsen.

Oppstartsselskapet Clean Sea Solutions selger og leaser ut autonome løsninger for å samle søppel, mikroplast og olje i urbane vannkanter.

–  Vår hovedløsning er en autonom oppsamler. Den kan festes på alle slags flytebrygger, og rydder alt fra småbåthavner til kanaler og kommunale områder, forteller driftansvarlig og medgründer i Clean Sea Solutions Gulleik Olsen.

Les også Uten havet får vi ikke puste

Stor søppelbøtte

Oppsamleren, som har fått navnet Aquapod, består av en stor søppelbøtte med en pumpe i bunn.

– Vi tipper bøtta slik at det dannes et kunstig vannfall. Dette fanger det som kommer flytende med strømmen. Inni er det en stor søppelpose med mange hull i slik at søppelet blir igjen mens vannet renner ut på andre siden, forteller Gulleik.

Vannfallet er ikke så sterkt at fisk, fugl eller annet levende blir dratt oppi oppsamleren.

– Tidvis kan det virke som at den ikke fanger opp søppel heller, men fordelen er at den jobber 24 timer i døgnet. Så søppelet som flyter rundt i havna vil før eller siden havne i bøtta. Det ser man på mengden som samles opp mellom hver tømming.

Aquapod-en har også et kamera som registrerer alt den samler.

– Dette er viktig for å demonstrere nytten, men har også en funksjon i forbindelse med bærekraftrapportering.

Oljeslange og drone

– Vi utviklet oppsamleren i første rekke for å samle plast og flytende søppel, men vi fant ut at vi også kan fjerne oljesøl. Det gjør vi ved å suge opp olje med en lang og tykk pølse som ligge nedi søppelbøtta, forteller Gulleik.

Oppsamleren må plasseres et sted i havna der det er strøm, og om den ikke får til å samle alt tilbyr Clean Sea Solutions også en drone som kan seile rundt i havna og plukke søppel.

– Dronen er helt autonom, og tømmer det den finner i oppsamleren.

2 menn på brygge med stor hov
– Denne Aqupoden samler søppel i havna i Trondheim, men hovedsatsingsområdet framover blir Middelhavet, ifølge Gulleik Olsen.

Versjon syv

Hovedfokuset så langt har vært på oppsamleren, fordi den er et enklere produkt både å utvikle og selge.

-Måten vi har jobbet med den er å lage prototyper som testes for så å gjøre forbedringer, forteller Gulleik.

Clean Sea Solutions er nå på versjon syv av Aquapod-en.

Dronen utvikler de i samarbeid med den lokale partneren Maritime Robotics.

– Vi har kjøpt deres autonome drone, og utviklet et kit som gjør den i stand til å samle søppel og oljesøl, men det gjenstår mye for å optimalisere den.

Les også Kan all plast i havet fjernes?

Mer fokus på salg

Oppsamleren er enklest og rimeligst å ta i bruk.

-Den koster 500 euro i måneden å lease mens dronen kan kjøpes for 95 000 euro, forteller Gulleik.

Hittil finnes det én aktiv drone i Singapore mens oppsamleren så langt er satt ut hos kunder noen steder i Norge og Rotterdam, i tillegg til Singapore.

– Så langt har vi hatt størst fokus på produktutvikling, men nå som vi har fullført løsningen blir det mer salg framover.

Oppsamler der det flyter inn vann og søppel
Oppsamleren består av en stor søppelbøtte med en pumpe i bunn. Bøtta tippes slik at det dannes et kunstig vannfall, som fanger det som kommer flytende med strømmen. Inni er det en stor søppelpose med mange hull i slik at søppelet blir igjen mens vannet renner ut på andre siden.
Mann m hov og bøtte på brygge
Gulleik Olsen begynte å jobbe i Clean Sea Solutions fordi han ville bidra til å løse det globale problemet marin forsøpling.

Hindre søppel i havet

– Målet er at alle urbane vannkanter i verden skal ha en av våre oppsamlere. Slik kan vi hindre at det flyter søppel ut i havet som forurenser, sier Gulleik.

Mange anser marin forsøpling som det raskest voksende miljøproblemet i dag. Og flere kilder, blant annet FNs bærekraftsrapport, anslår at omkring 80 prosent av den marine forsøplingen kommer fra land. 

– Løsninger som kan samle søppel akkurat når det kommer ut i vannet er gull verdt, mener Gulleik.

Han sier at de som setter mest pris på oppsamleren er frivillige organisasjoner som rydder havner.

– Våre løsninger gjør arbeidet deres mer effektivt. Derfor holder vi på å lansere en satsing hvor vi skaffer frivillige organisasjoner sponsorer, som kan betale for driften av en oppsamler, mot at de får logoen sin på den.

Hovedsatsingsområdet framover blir Middelhavet.

– Der er det mye mennesker og stillere vann, så mer av søppelet blir i havna, og det er derfor større fokus på problemet.

Startet i oppdrettsnæringen

Gulleik Olsen er vokst opp i Hammerfest. Der begynte han allerede i tenårene å jobbe som tilkallingsvikar i oppdrettsnæringen.

– Jeg var der i syv år. Det var veldig gøy, og jeg fikk være med på utviklingen næringen hadde fra å være en «cowboy»-næring til veldig profesjonalisert, forteller han.

I oppdrettsnæringen la Gulleik merke til at det var mye forsøpling på grunn av for dårlige løsninger. Derfor ønsket han å lage noe som kan løse dette. Og noen år senere, under kybernetikk og robotikk– studiene ved NTNU, møtte Gulleik Clean Sea Solutions på en event.

– Da de fortalte at de brukte en drone til å samle søppel i havet, så tenkte jeg «wow». Jeg hadde mye erfaring med droner gjennom studiet, så å få jobbe med en som samler søppel i vannkanten var perfekt for meg.

Høsten 2021 begynte han i jobben, som i begynnelsen besto mest av produktutvikling.

– For tiden er jeg driftsansvarlig, men vi er en startup, så jeg har mange hatter. Jeg jobber også med salg og videreutvikling av dronen.