Buddhistisk munk: - En irriterende kollega kan være en gave
– Tenk om du kan være en person som kan glede deg over andres lykke?
Kelsang Sanglam, en norsk buddhistisk munk, har valgt et liv langt fra det vanlige. En gang drømte han om å redde verden som biolog, men veien tok en uventet vending.
– Jeg har hatt en måned i stillhet.
– Jeg har en bachelorgrad i biologi, den gangen trodde jeg at sannheten lå i naturen. Nå tenker jeg annerledes.
Før vi dykker inn i historien om hvorfor Sanglam valgte et liv i meditasjon og enkelhet, deler han sine beste verktøy for indre fred og kontroll – for året som kommer.
Lær å se alle som vakre
Han forteller at du kan leve et meningsfullt liv, uansett hva slags liv du lever, hvis du lærer å ha kontroll over sinnet
– Hvis du har kjærlighet på innsiden vil du se folk som vakre, uansett hvor mange rynker de har i ansiktet.
– Det er et spesielt forhold mellom sinnet og pusten. Humøret mitt er mye mer stabilt enn før. Jeg føler jeg kan se klarere inn i meg selv, og finne mine egne utfordringer. Jeg ser situasjoner tydeligere, sier han.
Rekorden hans med fokus på sinnet er ganske imponerende.
– Jeg har hatt en måned i stillhet. Hvis jeg kan gjøre det, så kan hvem som helst lære å fokusere på en indre stillhet i 10 minutter.
– Meditasjon handler om å gå gjennom en prosess, så kommer man til en konklusjon, deretter prøver man å bli på denne konklusjonen, avgjørelsen eller sinnstilstanden.
– Se en dårlig følelse komme, og observer denne dårlige følelsen gradvis forsvinne, som skyene på himmelen. Det er en kjempefin egenskap. Etter hvert kan du da tolerere en storm inni deg. En storm kan ikke ødelegge himmelen.
– Man skal bare puste helt vanlig?
– Pust rolig gjennom nesa, uten å overtenke teknikken. Selv små justeringer i hvordan du puster kan bidra til ro, under familiemiddagen eller midt i et jobbmøte.
– Tar kun kontakt om jeg går med hund
Å gå med buddhistiske klær i Oslo gjør at han skiller seg ut. Folk tør ikke å snakke med han, med mindre han går med en hund.
– Mange går raskt i Oslo, men du kan gå raskt med et rolig sinn,
– Da kan de snakke med hunden først. De er jo egentlig interessert i å snakke med meg, og de forventer å snakke om noe meningsfullt, så samtalene blir sjeldent om overfladiske ting. Jeg føler jeg kan ha en dyp relasjon til mange.
– Skoleklasser spør av og til om jeg kunne ha tenkt meg å ha kjæreste, og da svarer jeg: "Kun om jeg finner den vanskeligste personen i verden", sier han med glimt i øyet.
– Det er mange som ser stresset ut i storbyer som Oslo?
– Mange går raskt i Oslo, men du kan gå raskt med et rolig sinn. Så det betyr ikke nødvendigvis at folk i Oslo er mer stresset enn andre steder.
– Høytider er som en eksamen for meg
Høytider kan være stressende og vanskelig for mange, også for munker.
– Høytider er som en eksamen for meg, for å sjekke om jeg har hatt fremgang. Mange kan ha litt vanskelige familier, og jeg er ikke noe unntak. Jeg har i de siste årene sett at jeg har progresjon.
– Jeg takler situasjonene som skjer bedre, og jeg lager ikke like mange problemer selv.
– Har du et veltrent kontrollert sinn, samtidig som du bryr deg om andres velferd i høytidene, kan det gjøre disse periodene gode for alle. Husk at andre er like viktige som deg og din lykke, sier han.
– Så løsningen er ikke å dra vekk?
– Noen tenker de har fått nok av alt, vil vekk fra alt og vil bo i en hule et sted. Men i hula foretrekker du kanskje venstre siden bedre enn en høyre side, blir irritert når kråka kommer og slikt, så det er ikke løsningen, sier han.
Under her får du alle hjelpemidlene du trenger for å komme i gang:
Slik starter du:
- Start dagen på en positiv måte. Du har et fredelig sinn i det du våkner, så jeg ville prøvd å ligge litt lenger i det sinnsleiet og den prosessen, puste litt med neseborene med vanlig rytme, observer tankene dine komme og gå, uten å sovne igjen.
– Når du går inn i en meditasjon prøver du å gi slipp på sansene dine, som å se, lukte, kjenne etter og høre. Du skal bare ha en mental bevissthet.
– For viderekommende kan man faktisk meditere mens man sover også, men det kommer først etter mye trening. Man får mer mental styrke og kraft desto dypere ned i sinnelaget du kommer.
Sanglam har opparbeidet seg denne kontrollen.
– Noen ganger, hvis dagsformen er riktig så kan jeg ha noe kontroll over drømmene, men det er andre som er mye bedre på det enn meg. Det er jo historier om Mozart som øvde musikken sin mens han drømte.
En teknikk han forteller om kan være å puste ut frustrasjon som du visualiserer som sort røyk, mens du puster inn hvitt fredelig klart lys.
Trenger du hjelp kan du få det på for eksempel Kadampa Meditasjonssenter i Oslo. Sanglam kaller stedet et treningssenter for sinnet sitt for medfølelse og visdom.
– Slik som med styrketrening, kan du ikke forvente 100 armhevinger uten å ha trent før, så du må være utrolig snill med deg selv. Prøv ett minutt i starten, så øker du naturlig gradvis.
– Hva annet får man ut av dette?
– Du vil oppleve mer selvtillit og kontroll til slutt. Denne kontrollen gir evne, og denne evnen gir innflytelse. Hvis du har en god motivasjon, så er også innflytelsen positiv.
Man må trenes i begge deler, både visdom og medfølelse forteller han.
- Innrøm for deg selv at du trenger å gjøre noe på innsiden. Du ser at ytre påvirkning og manipulasjon ikke er godt nok i seg selv.
- Deretter tenk: I dag skal jeg prøve å trene sinnet mitt, jeg er en sinnstreningsutøver, en nybegynner. Slik skaper jeg en god intensjon. For min og andres skyld skal jeg bruke alle omstendighetene som skjer i løpet av dagen til min fordel.
– Hold på denne følelsen litt, gjøre den sterkere, før du starter dagen.
I løpet av dagen kan det komme uventede og uønskede situasjoner. Ditt faktiske problem er en ubehagelig følelse. Det skal ikke så mye til å få grunnleggende kontroll over ditt eget sinn. Du kan gjøre det med å ha det litt gøy med utfordringene i livet.
– Alle situasjoner er situasjoner du kan bruke til trening, etter hvert vil du takle situasjoner du aldri før hadde tenkt at du kunne taklet med et rolig sinn.
– Å være sinna er en vrangforestilling. Hvis en kollega er vanskelig, noen presser seg forbi deg i en kø, vaskemaskinen streiker eller bussen er forsinket, så kan du se på det som en fin mulighet for å trene sinnet ditt, og medfølelsen din.
Han forteller at dette er gaver til deg som sinnstreningsutøver. Uten slike personer eller situasjoner kan jeg ikke trene. Du kan snu det slik, hvis du tillater det.
– Hva er det faktiske problemet? Det er din egen følelse, og ikke for eksempel den andre personen i seg selv. Det er mange som liker denne personen.
– Ta deg tid til å gå gjennom denne prosessen. Plutselig er ikke personen på jobben like irriterende lenger, følelsen inni deg har endret seg.
Buddhisten som skulle bli biolog
Selv om han nå prøver å gjøre verden til et bedre sted på sin måte, var Kelsang Sanglam en gang i tiden på vei full fart inn i realfagenes verden.
– Jeg studerte biologi ved NMBU i Ås i tillegg til flere filosofiske fag, miljøvern og dyrevern. Men jeg var aldri interessert i å leve et vanlig liv, jeg har alltid vært ganske søkende og kverulerende.
– Jeg var nok litt for idealistisk, næringen var så nærme universitetet følte jeg. Jeg var opptatt av hva som var sant, ikke hva som kunne være bra for industrien.
– Jeg følte meg hyklersk som sto der sint på en demonstrasjon.
– Jeg ville finne en dypere hellig mening bak naturen, men nå har jeg innsett at det er mer eller mindre at vi spiser hverandre levende. Det er ikke nødvendigvis noe moralskt med naturen, det er bare systemer i en evig konkurranse. En evig kamp, fra individets synspunkt.
Det hjalp ikke at han i tillegg ble bilsyk av å se inn i mikroskop. Så han begynte å se etter andre svar.
– Jeg følte meg hyklersk som sto der sint på en demonstrasjon mot pelsdyrnæringen med et ukontrollert sinn, mens jeg prøvde å stoppe andre med et ukontrollert sinn.
Konklusjonen hans ble at dårlige prosesser kom fra et ukontrollert sinn.
– Jeg tror de som har best suksess med å gjøre verden til et bedre sted har et veldig kontrollert sinn.
Han ble derfor mer interessert i å søke innover, også i forskjellige religioner og filosofier for å finne metoder og veiledning på hvordan man kan få disse kvalitetene.
– Kristendom, Jødedom og Islam har man hatt mye om på skolen, men jeg ble enda mer tiltrukket av østlig filosofi.
Han søkte dermed innover. Byttet navn, klær og ble en buddhistisk munk.
– Her har jeg funnet en grunnleggende løsning som vil fikse alle problemer. Alle mennesker må trene for å få et kontrollert sinn, enkelt og greit.
Han tror dette er perspektiver som er nyttige for folk som jobber i naturvitenskapelige og teknologiske yrker.
– Det er nok mange som meg som startet på universitet fordi dem har lyst til å endre verden. Men så blir man en del av systemet, man ser at det er vanskelig og motivasjonen forsvinner gradvis. Med riktig fokus kan du finne tilbake til hvorfor du startet med faget i første omgang.
Kan hjelpe deg på jobben
Han forteller at uansett hva slags livstil du har, så er det nyttig å leve et parallelt indre liv. Bruk noen minutter daglig på å trene sinnet. Resultatene kommer kanskje ikke umiddelbart, men de vil gjøre en forskjell over tid.
– Kanskje ikke du får den stillingen du ønsket deg, men du vinner på innsiden? Du ble i alle fall ikke deprimert og sint, det er en seier.
– Tenk om du kan være en person som kan glede seg over andres lykke.
Meditasjon mener han kan hjelpe deg med å løse komplekse problemer du har på jobben.
– Skal du analysere noe som er veldig komplisert, så vil du med dette vie all din konsentrasjon til det.
Han forteller at stress er en ubehagelig følelse du kan jobbe med, sansestress eller en tenkende stress fra mental aktivitet.
– Først må du ha indre fred, så kan du løse dine problemer og fikse ærender. Ikke motsatt, ikke tenk at du skal bli ferdig med alt, så, kan du endelig slappe av. Det er endeløst.
– Er du i et møte og føler at du kommer til å eksplodere, så kan det lønne seg å finne seg et rolig sted, roer sinnet sitt, og så går tilbake til situasjonen.
Han mener likevel det er bedre å trene på forhånd, så du er klare for slike situasjoner.
– Da trenger du kanskje bare å følge pusten et par øyeblikk for å bli rolig igjen.
– Du vil kanskje bli bedre i jobben også?
– Ja absolutt, hvis sinnet ditt er kontrollert vil de gode og riktige avgjørelsene komme mer naturlig, og du skaper heller ikke noen store problemer for andre på jobben.
– Tenk om du kan være en person som kan glede seg over andres lykke. Det er en forferdelig følelse å kjenne på sjalusi, det er en litt patetisk måte å tenke på. Det gjør ikke deg lykkeligere, du får ikke bedre lønn selv om du er sjalu.
– Istedenfor å bygge seg selv opp, og kanskje gjøre andre svake, så burde du jobbe med deg selv samtidig som du ønsker at kollegaene dine blir så gode som de er i stand til å være. Håp at de får oppfylt alle sine gode ønsker, og tenk at du skal hjelpe dem med dette.
– En sånn person vil være utrolig verdifull og nyttig på en arbeidsplass.
Du skal ikke lide for at andre skal ha det bra, forteller Sanglam.
– Alle vesen har et ønske om lykke og det å være fri fra lidelse, og her er du inkludert. Jo lykkeligere og fredelige du er, desto bedre gjør du det for andre.
– Utbrenthet kommer ofte fra manglende evne til å bremse ned og gi hjernen rom for å prosessere. Jo tidligere du begynner å trene sinnet, desto lettere blir det å finne balanse – både på jobben og i livet.