– Brutalt mye dyrere å studere i utlandet
– Svekkelsen av kronekursen har gjort det brutalt mye dyrere å studere i utlandet. Det sier studentkontakt i Tekna, Elias Tche. Selv begynner han nå på det tredje året med masterutdanning i teknologi INSA i Toulouse i Frankrike.
Bare valutaendringen i forhold til Euro har gjort at husleien til Elias Tche, som studerer i Toulouse i Frankrike, har økt med 1000 kroner i måneden det siste året. Som i Norge har også prisen på mat og andre levekostnader økt spesielt mye de siste par årene. Krona har blitt svakere også i forhold til andre valutaer, som amerikanske dollar. Alle disse forholdene gjør studentøkonomien svært stram for mange utenlandsstudenter.
Ikke lagt opp til å kunne jobbe
– Når du går på INSA Toulouse er det helt umulig å ta deltidsjobber ved siden av, slik mange studenter i Norge redder seg på økonomisk, forteller Elias.
Han kjenner ingen, hverken norske eller franske som jobber ved siden av studiene der han studerer.
– De franske skoledagene svært lange, med tett oppfølging fra lærerne som krever mye innsats av deg, forteller Elias. Han sier også at han hadde falt utenfor den norske folketrygdordningen om han skulle jobbe i Frankrike.
Svekket over mange år
Basislånet du kan få fra Lånekassen ligger i skoleåret 2023/2024 på 137 907 kroner. Ifølge Norsk Studentorganisasjon (NSO) som har satt opp et studentbudsjett for 2023, går en student i minus med 6407 kroner i måneden, basert på SIFOS referansebudsjett, SSBs levekårsundersøkelse for studenter og leiemarkedsundersøkelse. Hvis du tar utgangspunkt i grunnbeløpet i folketrygden (G) har studiestøtten de siste 20 årene minket fra 1,48 G til 1,16 G, ifølge NSO.
– Jeg er heldig og får låne penger av foreldrene mine, for å klare meg. Det er mange studenter som er mye verre stilt enn meg, sier Elias som er svært bekymret for studenter som ikke har denne muligheten.
– Det rokker ved gratisprinsippet om at alle skal ha lik rett og mulighet til utdanning.
Når Statsbudsjettet for neste år legges frem i begynnelsen av oktober, håper Elias det ligger inne et økonomisk løft for studenter som monner.
Mindre stipend – rammer særlig medisinstudenter
Mange utenlandsstudenter må betale skolepenger ved sine studiesteder. Fra høsten 2017 ble det mulig å låne inntil 100 000 kroner mer for å dekke slike skolepenger. Ved fullført grad kunne man få omgjort opptil 70 prosent av lånet til stipend. Dette er endret av den sittende regjering som fra skoleåret 23/24 har kuttet i andelen av lån som kan gjøres om stipend, til 40 prosent.
– Innen noen utdanninger klarer ikke Norge å utdanne nok folk, som medisin, veterinær og tannlege. Nesten halvparten av alle norske medisinstudenter, studerer for eksempel i utlandet. Og dette er ofte dyre utdanninger i form av høye skolepengesatser. Med redusert stipendandel, risikerer de å sitte igjen med kjempestore lån, påpeker Elias Tche.
Færre vil reise ut
Han er redd mange unge mennesker som egentlig hadde ønsket å ta høyere utdanning i utlandet, vil droppe det.
– Jeg tror dette jeg vil føre til at stadig færre drar til utlandet for å studere, noe jeg tror «lille» Norge vil tape på. Vi trenger at nordmenn drar ut og tilegner seg annen og ny kompetanse. For eksempel innen energisektoren. Her tror jeg vi trenger masse kunnskap fra folk i andre land, ellers blir vi hengende etter.
Elias Tche og Tekna Student er også opptatt av økonomien til utenlandske studenter som kommer til Norge for å studere.
– Tekna Student er negativ til at det innføres studiepenger for utenlandske studenter i Norge. Dette mener vi strider mot prinsippet om at utdanning i Norge skal være gratis. Vi tror Norge kommer til å tape på at det kommer færre utenlandsstudenter hit. Akkurat som norske studenter søker til utlandet for ny kunnskap og impulser, tror jeg deg er viktig at vi tar imot utenlandske studenter som kommer med andre impulser og kunnskap til oss. Det er ofte utrolig flinke folk.
Ville lære fransk
Elias, som er født og oppvokst i Trondheim ville selv vekk fra hjemstedet for å oppleve nye ting, og få nye impulser. I tillegg ville han veldig gjerne lære fransk, ikke minst fordi faren hans kommer fra Kamerun, og der snakker de fransk. Men Elias lærte ikke fransk, hverken privat eler på skolen. Ønsket om å lære fransk og studere teknologi førte han til Toulouse,
– Jeg valgte å studere ved INSA Toulouse fordi de har et veldig bra opplegg for norske studenter der. Du starter for eksempel med en måneds intensiv fransk før selve studiene starter.
Elias forteller at det var brutalt å lære språket samtidig med studier, men at det etter 3-4 måneder virkelig begynte å løsne.
– I og med at jeg studerer teknologifag, er det jo mye tall og matematikk, og det forstår man uansett språk. Og så kan du alltids spørre andre studenter som kan mer fransk enn deg selv. Det første året går man sammen med andre norske studenter, men fra det andre året integreres man i en vanlig klasse, sier Elias Tche som gjerne anbefaler andre å søke seg til INSA Toulouse.