Hopp til innhold

Gine Sørbø analyserer det tollerne ikke selv klarer å identifisere, for eksempel stoff laget av dyr som er vernet.

Beskytter samfunnet hver eneste arbeidsdag

Overingeniør Gine Sørbø i Tolletatens laboratorium tar imot alt tollerne ikke klarer å identifisere. Og det kan være litt av hvert.

En ting Gine Sørbø har lært i jobben, er at potensmiddel kommer i mange farger og fasonger.

– Det aller merkeligste jeg har identifisert må være nesehornkrem. Da måtte vi finne ut om det var laget av dyr som er vernet. Nesehornkrem blir visst brukt som potensmiddel, og det var jeg absolutt ikke klar over, sier Gine Sørbø.

29-åringen jobber som overingeniør i Tolletatens laboratorium, og tilbringer mesteparten av arbeidsdagen på laben. Resten av tida går med til skriving av rapporter på kontoret.

Det er altså på laben det skjer, men akkurat hva en arbeidsdag vil bringe, er aldri godt å vite. For hit på laboratoriet i Oslo kommer det tollerne selv ikke klarer å identifisere.

 – Alt som kommer inn på laben er ukjent, vi vet aldri hva vi jobber med før vi har fått analysert det. Ulovlige ting tollerne veit hva er, sendes normalt rett til politiet og anmeldes der.

Ekstra fokus på HMS

Gine analyserer både legale produkter, som hvor mye protein det er i et proteinpulver, i tillegg til narkotika. Å sørge for at farlige og ulovlige stoffer ikke passerer grensa, er en viktig oppgave.

Noen av rareste tingene hun har vært borti, er playdoh full av THC, virkestoffet i marihuana. En annen gang analyserte hun beisemiddel som var fullt av amfetamin. Verre er det når det kommer inn kraftigere narkotikum, som fentanyl.

– Fentanyl er 100 ganger sterkere enn morfin, og det skal ikke så mye til for å få en overdose av det, sier Gine.

Derfor er de ansatte ved Tollaboratoriet ekstra påpasselige med rutinene.

– Vi har fokus på god HMS, siden du aldri veit hva du skal undersøke. Og gode rutiner på munnbind og hansker hvis det er et pulver vi mistenker kan være farlig. Hvis det er noe vi er ekstra bekymret over, bruker vi å være to. Da kan vi hjelpe hverandre om en ulykke skulle skje, forklarer hun.

Skumle legemidler

Gine har en mastergrad i analytisk kjemi, og har jobbet i Tolletaten i tre år. De som har sett serien «Toll» på TV2 har fått et innblikk i hvordan jobben utarter seg, og også sett Gine i aksjon der.

– Jeg ville jobbe i Tolletaten, for når jeg tenker stat tenker jeg trygghet, gode arbeidsvilkår, og at du er med på noe større. Vi har et viktig samfunnsoppdrag og er med på å beskytte medborgerne våre. Når vi klarer å stoppe store mengder illegale varer, gir vi oss selv en klapp på skulderen. Du blir jo gira av det.

Jobben handler ikke bare om ulovlige stoffer. Mye av det Gine får inn på laben er legemidler folk har bestilt på nett, som kan gjøre alvorlig skade.

– Når folk bestiller narkotika eller legemidler på nett, kan du ikke vite hva du bestiller. For eksempel kan det du tror er Ibux ha virkestoffer som er kjempefarlig kombinert med allergi eller andre medikamenter.

Følger med på rusmiljøet

Gine og kollegene på Tollaboratoriet gjør også en overordna jobb med å følge med på nye trender innen narkotika og rusmiljøet.

– Det miljøet utvikler seg hele tida, og vi ser stadig nye trender. Ofte kan vi gi en god indikasjon til andre etater som jobber med rus, med fokus på hva de bør se etter og være oppmerksomme på.

Selv om ikke lønna som statlig ansatt er mye å skryte av, setter Gine stor pris på tryggheten hun opplever.

– Gjennom korona har det aldri vært snakk om permisjon eller om å miste jobben. Det er en stor trygghet. Du veit at du alltid får lønna di.