Året det var så bratt - slik opplevde de det
Eli Grimsby er imponert over hvor fort vi klarte å gå over til en heldigital hverdag. Ivar F. Ihle tror koronaen vil påvirke oss i mange år. Casper Andersen Rødsrud peker på hvor viktig sosial kontakt er for psyken, mens Karoline Lewinsen håper de ferske studentene snart får smake på det ekte studentlivet.
Den 12. mars for ett år fortalte statsminister Erna Solberg oss at det norske samfunnet måtte stenge ned. Siden har usikkerheten vært stor for mange. Både arbeidslivet og det sosiale livet ble brått endret. Noen ble permittert, det ble hjemmekontor og digitale møter, forbud mot påskeferie på hytta, sommerferiereisene ble kansellert, og stengte skoler og barnehager førte til at foreldre har måttet drive hjemmeundervisning. Smittebølge på smittebølge har kommet. Vaksineringen er i gang, men ennå er vi ikke i havn. Som Øystein Sunde sa i en låt på 1970-tallet: «Det var det året det var så bratt.»
Vi har spurt fire Tekna-medlemmmer i ulike roller om hvordan de har opplevd året: Lederen, den tillitsvalgte, den ferske i arbeidslivet og studenten.
Lederen: Skal omorganisere og fusjonere 600 medarbeidere fra hjemmekontor
Navn: Eli Grimsby (58)
Stilling: Administrerende direktør i Oslobygg KF
Utdanning: Sivilingeniør bygg og anlegg NTH
Den første august i fjor begynte Tekna-medlem Eli Grimsby i stillingen som administrerende direktør i Oslobygg KF, Oslo kommunes nye eiendomsforetak. Hun kom fra stillingen som administrerende direktør i Kultur- og idrettsbygg Oslo KF og har 25 års ledererfaring fra ulike stillinger i Oslo kommune.
– Hvordan har du opplevd koronaåret som leder?
– Det første som slår meg er den imponerende farten og endringsevnen vi så rundt om i det ganske land - hvor vi alle klarte å gå over til en heldigital hverdag på bare få uker. Det gikk mye raskere enn det på forhånd var mulig å forestille seg.
– For min egen del har dette vært et spesielt år på flere måter. Jeg har etter sommeren hatt ansvar for etableringen av Oslo kommunes nye, store eiendomsforetak: Oslobygg KF, som skal være i operativ drift fra høsten 2021. Det er krevende å lede denne prosessen fra hjemmekontor, hvor vi skal gjennomføre en fusjonering og omorganisering med nærmere 600 medarbeidere involvert. Å miste muligheten til fysiske møter, befaringer og samlinger med ansatte har krevd nye initiativ og kreative løsninger. Jeg er mest av alt imponert over alle ansatte som har stått på og gjort en fenomenal innsats under spesielle omstendigheter.
– Hvordan tror du dette året kommer til å endre fremtidens arbeidsliv?
– Jeg tror vi vil se en utvikling som legger til rette for et mer digitalt og fleksibelt arbeidsliv. Arbeidsformen vil nok endre seg på flere måter. Vi vil kommunisere og samhandle mer på tvers av enheter, og vi trenger ikke lenger å reise like mye. Erfaringene gjennom dette året har vist oss at teknologiske løsninger gir oss mulighet for å utføre arbeidet uavhengig av situasjon, tid og sted.
– Hva mener du vi kan lære av dette året, som er nyttig å ta med seg fremover?
– Denne tiden har vist oss at mange arbeidsoppgaver kan gjøres samme hvor vi befinner oss. Den digitale utviklingen har gitt oss mye nyttig lærdom og et stort kompetanseløft, som det blir viktig å ta med videre. Vi har erfart at vi kan løse utfordringer uten å reise, og arbeidsreisene vil kunne gå ned. Mer bruk av digitale møter vil spare mye tid, flere vil lettere kunne delta samt vil vi se en økonomisk og miljømessig gevinst.
– Samtidig tror jeg vi har erfart betydningen av å se hverandre og møtes fysisk. Mye av dynamikken, drøftingene og de sosiale relasjonene forsvinner gjennom å bare se hverandre på skjermen. Jeg tror savnet av fellesskapet og egne kolleger har vært stort for mange, og at vi i etterkant vil verdsette hverandre på en annen måte. Kanskje har dette også vært med på å øke oppmerksomheten om tillitsbasert ledelse. Når du jobber digitalt er du avhengig av tillit mellom den enkelte medarbeider og leder.
– Vi har lært mye, vi vil ta med oss ny kunnskap og erfaringer gjort gjennom dette året – og så tror jeg vi alle gleder oss til den dagen vi igjen skal kunne møte våre kollegaer «på den gamle måten».
Den tillitsvalgte: – Permitteringene kom fort
Navn: Ivar-Andre F. Ihle (41)
Stilling/rolle: Principal Engineer/hovedtillitsvalgt for Kongsberg Maritime
Utdanning: Sivilingeniør og doktorgrad i teknisk kybernetikk NTNU
Som hovedtillitsvalgt i Kongsberg Maritime var det en krevende tid for Ivar-Andre F. Ihle, særlig i begynnelsen av pandemien da bedriften valgte å permittere mange medarbeidere.
– Hvordan har du opplevd koronaåret som Tekna-tillitsvalgt?
– Som tillitsvalgt har jeg nå flere og kortere møter som legger seg inn i kalenderen ved siden av den vanlige jobben. Det blir litt mindre tid til diskusjon med de andre tillitsvalgte før og etter møter. Det blir også langt mindre kontakt med medlemmene når man sitter på hjemmekontor. Det var krevende å ta diskusjoner om permitteringer og endringer kun via Teams, men dette har gått seg fint til. Men det blir likevel viktig å kunne møte folk i fysiske møter for å kommunisere bedre. Situasjonen så veldig kritisk ut for bedriften i begynnelsen, både innenlands og utenlands. Permitteringene kom fort, men ble så trappet ned. Situasjonen bedret seg noe i løpet av året, men koronaen vil påvirke oss i flere år fremover.
– Hvordan tror du dette året kommer til å endre fremtidens arbeidsliv?
– Større bevissthet og muligheter rundt hybridkontor med noen dager hjemme og noen dager på kontor. Fysisk tilstedeværelse på samme lokasjon er en fordel til tider, men ikke et must
– Hva mener du vi kan lære av dette året, som er nyttig å ta med seg fremover?
– De som kan gjøre jobben hjemmefra er heldige. Endelig har vi lært oss hva et godt, digitalt møte inneholder. Vi vet at hjemmekontor fungerer bra, men vi merker veldig godt at det er noe vi savner. Vi har lært litt mer om hvor vanskelig det er å skille arbeid og fritid når jobb-pcen står tilgjengelig hele tiden. Men dette har kanskje også gitt oss større bevissthet rundt muligheten til en tur ut i sol og frisk luft midt på vinteren.
Den ferske arbeidstakeren: – Hjalp på psyken å kunne møte fysisk
Navn: Casper Andersen Rødsrud (26)
Stilling: Solution Building Engineer i Sopra Steria (6 måneder), så Development Engineer Mechatronics i Wheel.me.
Utdanning: Sivilingeniør produktutvikling og produksjon, NMBU juni 2020
Selv som fersk arbeidstaker høsten 2020 har Casper Andersen Rødsrud allerede rukket å skifte arbeidsplass. – Det hadde ingen sammenheng med Korona-situasjonen, men heller en trang til å følge egne interesser, sier han. Han er glad arbeidsgiver åpnet muligheten for å møte fysisk på kontoret når det var nødvendig. Det hjalp på psyken.
– Hvordan har du opplevd koronaåret som fersk i arbeidslivet?
– Opplevelsen av å være ny i arbeidslivet har uten tvil vært påvirket av pandemien. Personlig har jeg tatt del i et graduate-program der hensikten er å gi nyutdannede en kick-start på karrieren gjennom et program fylt med lærerikt og sosialt innhold.
– Naturligvis har restriksjonene rundt Covid trukket i bremsen for det sosiale, noe som selvfølgelig har vært kjipt. Arbeidet utenom graduate-opplegg har dog gått mer eller mindre som forventet, og som konsulent har jeg jobbet, uten stopp, på ulike prosjekter helt siden oppstart.
– Jeg anser meg selv som heldig som ikke har blitt permittert, og fordi arbeidsgiver hele tiden har tilpasset seg situasjonen. For eksempel har vi, under ordnede forhold, hatt muligheten til å møte opp fysisk på jobb når det har vært nødvendig. Det har vært en stor fordel, spesielt for psyken under mangel på sosial kontakt.
– Hvordan tror du dette året kommer til å endre fremtidens arbeidsliv?
– Fremtidens arbeidsliv kommer nok til å være veldig preget av den digitale hverdagen som mange har erfart det siste året. Hyppig utvikling av digitale verktøy har gjort det enklere å jobbe hjemmefra, og jeg tror at mange vil benytte seg av denne fleksibiliteten også i fremtiden. Dog tror jeg også at mange har innsett viktigheten av sosial kontakt og at det også vil være et fokus rettet mot fysisk oppmøte.
– Hva mener du vi kan lære av dette året, som er nyttig å ta med seg fremover?
– Gjennom pandemien har vi vist en høy grad av tilpasningsdyktighet. Usikre tider og hyppige endringer i restriksjoner har gjort at vi hele tiden har måttet tilpasse oss en ny hverdag. Det at vi har fått til denne omstillingen mener jeg kommer av god kommunikasjon og samarbeidsevne. Dette er egenskaper vi bør være oppmerksomme på og som vi definitivt må ta med oss videre.
Studenten: – Håper fremtidens studentliv blir som det en gang var
Navn: Karoline Lewinsen (22)
Studiested: Universitetet i Bergen
Studieprogram: Medisinsk Teknologi
Karoline Lewinsen håper det blir jobbet mer med temaet studenters psykiske helse fremover og at de ferske studentene snart får smake på det ekte studentlivet. – De har mye å glede seg til!
– Hvordan har du opplevd koronaåret som student?
– Koronaåret har vært krevende, og har virkelig satt motivasjonen på prøve. Det tyngste har nok vært den lengre perioden med hjemmekontor, og jeg savner virkelig å kunne møte studievenner hver dag. Men som fjerdeårsstudent har jeg vært heldig og hatt en fin studiegjeng rundt meg som har vært flinke til å arrangere jevnlige Zoom-kollokvier og lufteturer. Uten dem hadde jeg ikke taklet det siste året like greit.
– Hvordan tror du dette året kommer til å endre fremtidens studentliv?
Jeg synes det er vanskelig å se for meg hvilke endringer det siste året vil føre til, men jeg håper fremtidens studentliv går tilbake til å være som det en gang var før 12. mars 2020. Det var virkelig en fin tid, og jeg håper de ferske studentene snart får smake på det ekte studentlivet, de har mye å glede seg til! Etter flere semestre isolert på hybelen så tror jeg at engasjement, samhold og inkludering blant studentene kommer til å bli enda tydeligere.
– Hva mener du vi kan lære av dette året, som er nyttig å ta med seg fremover?
Jeg tror vi alle har lært viktigheten av å sosialisere oss, og hvor mye det sosiale livet påvirker den faglige motivasjonen. Samt hvor viktig det er å høre med de rundt oss om hvordan de har det. Vi har blitt mer oppmerksom på studentenes psykiske helse det siste året, og jeg håper virkelig at dette temaet blir jobbet mye med fremover.