Andreas er villig til å streike lenge
Det er en motivert gjeng av streikevakter vi møter utenfor Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sitt hovedkontor på Majorstua i Oslo. De er villige til å streike lenge for sin rett til lokale lønnsforhandlinger.
Det var sist fredag 24. mai at Akademikerne, som representerer Tekna i staten, gikk ut i streik. Per nå har Akademikerne stat tatt ut 347 medlemmer i streik i NVE. Av disse er 192 Tekna-medlemmer. Vi møter noe av dem på trappa utenfor NVEs hovedkontor i Oslo.
Tekna-medlem Andreas Blix Møller forteller at han har vært ansatt i NVE i cirka to år, og at dette er første gang i livet at han er i streik.
– Jeg føler at vi kjemper for en god sak, sier han.
Blix Møller er utdannet sivilingeniør innen elkraftteknikk, og jobber som avdelingsingeniør i seksjon for beredskap i NVE. Seksjonen har en samfunnsviktig funksjon når det gjelder beredskap og krisehåndtering innen kraftforsyning.
– Streikeviljen er stor slik jeg opplever den. Vi kjemper for viktige prinsipper i vår forhandlingsrett. Lokale kollektive lønnsforhandlinger er viktig for oss og for samfunnet for å kunne beholde og belønne utdanning og kompetanse i statlige virksomheter, sier han.
Jogger med streikevester
Blix Møller forteller at de har organisert rullerende streikevakter ved NVE. I tillegg kan de som er i streik viser tilstedeværelse andre steder, som for eksempel på streikekafeer og ulike streikemarkeringer som Akademikerne arrangerer i byen. Dessuten er det folk som bruker streikevestene og går rundt på frivillig basis for å markere.
Mens vi snakker med Andreas kommer det en gruppe som jogger rundt i Frognerparken iført gule streikevester. Det viser seg å være løpegruppa i NVE.
– Vi får stort sett positive kommentarer, men noen spør om hva slags måte det er å streike på, å være på joggetur, sier en av dem.
Ifølge forhandlingssjef for Tekna Stat, Linn Guste-Pedersen som dukker opp når vi er utenfor NVE kan man vise at man er i streik ved å være synlig i samfunnet på flere måter. Noen serverer kaffe, noen steker vafler og noen løper som her.
– Personlig er jeg villig til å streike lenge, men følger det som bestemmes sentralt i Akademikerne, sier Andreas Blix Møller. Han opplever at hovedgrunnen til at folk slutter i NVE er lønna, og det synes han er veldig uheldig.
Ifølge Guste-Pedersen har lokale forhandlinger som ble innført i 2016 vært en suksess. I noen virksomheter, der man har fått i gang det lokale forhandlingsløpet, har turnoveren gått ned, fordi arbeidsgiver har kunnet gjøre grep lokalt som medvirker til at folk ikke slutter.
– For kompetansebedrifter er den en stor gevinst å få ned «turnoveren», for stor turnover koster helt ekstremt mye, sier hun.
Her kan du lese om hvorfor det ble streik:
https://www.tekna.no/aktuelt/akademikerne-og-tekna-er-i-streik/