Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Mann i dress står i trapp

Tekna-medlem Radu Achihai startet selskapet Evyon i 2020. Det er et av selskapene som har bidratt til at antall jobber nesten er doblet innen batteriteknologi det siste året.

Vil bli størst i Europa på gjenbruk av batterier

Batterigründer Radu Achihai ville slutte med oljeservice da han fikk en datter i 2020. Nå vil han bli en av vinnerne i Norges fremste vekstnæring.

Batteriproduksjon hadde den største prosentvise veksten i nye jobber i Norge det siste året, blant alle mellomstore og større næringer. Veksten fra 330 til 650 jobber var en tilnærmet dobling. I tillegg kommer mange nye jobber innen produksjon av batterimaterialer og resirkulering og gjenbruk av batterier. Likevel er det ennå langt frem til et mål om 30 000 nye batterijobber innen 2030, slik Tekna Magasinet har skrevet om tidligere.  

Les Hun er begynnelsen på  30 000 grønne batterijobber

 

Fra olje til batterier

Tekna-medlem Radu Achihai og Evyon AS står bak fire av de nye batteri-jobbene det siste året, opp fra 18 til 22. Det kan han og selskapet takke en tre år gammel jente for.

– Jeg bestemte meg for å jobbe med noe annet enn olje da jeg fikk en datter i 2020. Jeg kjente på et ønske om å bidra til å bygge en bedre verden både for mitt eget og andre barn.

Det samme året innledet Achihai et samarbeid med oppstartsfondet Antler. Der møtte han forretningspartneren Jørgen Erdal og sammen startet de batteriselskapet Evyon for å tilby gjenbrukte batterier til en lavere pris enn nye batterisystemer. Formålet er å levere batterisystemer til energilagring til industriformål.

Les også Ina tar batteribølgen

Hele verdikjeden vokser

Evyons gjenbruk av batterier er en del av en ny og voksende verdikjede for batterier i Norge, forklarer direktør for HR og bærekraft i batteriselskapet Freyr, Lars Kvadsheim (se diagram nederst):

  • Verdikjeden begynner med utvinning og foredling av råmaterialer til batterier, hvorav Vianode skal produsere anodegrafitt ved en ny fabrikk på Herøya Industripark i Telemark.
  • Batterimaterialene kan brukes av battericelleprodusenter som blant andre Freyr i Mo i Rana.
  • Battericellene brukes til å lage batterimoduler og batteripakker. Corvus Energy i Bergen bruker battericeller til å produsere batteripakker til en elektrifisering av maritim sektor.
  • Til slutt kommer resirkulering av batterier som blant andre Hydrovolt i Fredrikstad, og gjenbruk av batterier som blant andre Evyon i Oslo.

Brukes til mobiltet og energilagring

Kvadsheim forklarer at den nye satsingen på batterier i hovedsak skal brukes til mobilitet og energilagring:

  • Det mest kjente formålet er til mobilitet som elbiler, lastebiler, busser, båter og anleggsmaskiner.
  • Energilagring med batterier kan gi bedre utnyttelse av væravhengig sol- og vindkraft.
  • Energilagring med batterier kan også brukes til å balansere bruken av strømnettet for å unngå mangel på nettkapasitet

Ønsker avklaring i statsbudsjettet

Den amerikanske industrisatsingen for grønn omstilling, Inflation Reduction ACT (IRA), har skapt usikkerhet rundt flere norske batteriprosjekter. Corvus Energy har utsatt byggingen av en ny batterifabrikk utenfor Bergen, til fordel for en større satsing i USA. I tillegg har Freyr det selskapet kaller tilpasset fremdrift for den pågående byggingen av battericellefabrikken Giga Arctic i Mo i Rana, mens byggingen av en ny fabrikk i USA er fremskyndet.

 

EU har svart med å åpne for at medlemslandene kan gi subsidier til grønne næringer. Nå håper Freyr at statsbudsjettet byr på ytterligere risikoavlastning for grønne investeringer i Norge. HR- og bærekraftsdirektør Lars Kvadsheim tror fortsatt at 30 000 nye batterijobber er innen rekkevidde.

– Norge har fortsatt miljøvennlig strøm fra vannkraft. Vi har også flinke ingeniører og høy tillit som gir mer selvstyrte team i produksjonen. Dessuten kan vi tilby høy forsyningssikkerhet sammenlignet med eksempelvis Kina. Amerikanske IRA har tatt litt innersvingen på Europa i et øyeblikksbilde, men vi har fortsatt like store planer i Norge som før.

Valgte Norge etter smørkrise

 Norsk-rumenske Radu Achihai jobbet i oljeserviceselskapene Schlumberger og Visuray før han gründet Evyon i 2020. Han jobbet for Schlumberger i Libya da borgerkrigen brøt ut der i 2011, og han ble derfor overflyttet til Bergen.

– Alle snakket om smørkrise da vi kom til Norge i 2011. Kontrasten var stor fra borgerkrig i Libya til smørkrise i Norge. Min kone og jeg snakket om at Norge måtte vært et godt land da en smørkrise skapte så store overskrifter. Vi bestemte oss for å bosette oss i Norge, og det har vi ikke angret på.

Evyon har allerede startet serieproduksjon av batteripakker i Finland med Tyskland som selskapets viktigste marked. Produksjonen skal økes kraftig etter nyttår. Achihai og en medgründer er store eiere i tillegg til Sandwater, Skagerak Energi og Antler.

– Målet er å bli størst i Europa på gjenbruk av batterier i 2025. I 2030 er målet å være verdensledende innen miljøvennlige løsninger for energilagring, sier Achihai.

: