Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Nicolai Tangen og Sondre Rogde

– Nicolai Tangen viste stor interesse for oss som hadde sommerjobb i Oljefondet, sier NTNU-student Sondre Rogde. Foto: Halvor Pritzlaff Njerve / Norges Bank Investment Management

Lidenskap for finans og teknologi sikret Sondre (23) drømmejobben i Oljefondet

NTNU-student Sondre Rogde kan se tilbake på åtte uker i Oljefondet sist sommer. Som en av 39 fikk han jobben i konkurranse med 4000 søkere.

Du har kanskje fått med deg at Statens pensjonsfond utland, vanligvis kalt Oljefondet, kunne vise til en avkastning i første halvår 2024 på svimlende 1478 milliarder norske kroner.

Tekna-medlem og student Sondre Rogde, 23 år, ler godt når vi spør om han har bidratt til dette. Men kanskje kan noe av det han har gjort i sommer bidra i fremtiden?

Han har nemlig jobbet åtte uker i Oljefondet med å lage maskinlæringsmodeller som kan forutse hvordan aksjer vil svinge i verdi fremover. Sommerjobbene i Oljefondet er ettertraktet.  Sondre fikk en av de 39 internship-stillingene i konkurranse med hele 4000 søkere.

Vi møter studenten hjemme i Bærum. Om få dager pakker han kofferten og drar til Trondheim for å ta fatt på det femte året på Industriell økonomi ved NTNU.

Les også Har han Norges mest spesielle sommerjobb?

– Finans og datateknologi er gøy

Så hvordan fikk han  så  en av Norges mest ettertraktede sommerjobber og hvordan var det å arbeide tett med sjefen sjøl Nicolai Tangen?

– Selvfølgelig ser de som rekrutterte oss på karakterer, CV, andre internships og anbefalinger, men du må være litt heldig også, sier Sondre beskjedent og mener at mange andre også hadde vært kvalifisert for jobben.

– Jobbintervjuet var veldig hyggelig – jeg fortalte bare om meg selv og hva jeg likte å gjøre. Noen vanskelige spørsmål var det selvfølgelig også.

Sondre tror det telte mye at han viste hvor interessert han var i kombinasjonene finans og programmering, noe han har fått bekreftet senere fra lederen sin i Oljefondet.

– Jeg har lenge vært interessert i finans og datateknologi, helt fra tiden på Nadderud videregående der jeg hadde et fag kalt modellering og programmering.

Ung mann i en døråpning
Sondre Rogde, her på dørterskelen i barndomshjemmet i Bærum, kan se tilbake på en spennende sommerjobb i Oljefondet, før han tar fatt på siste studieår ved NTNU i Trondheim.

Harvard og MIT

Da han kom inn på linjen Industriell økonomi ved NTNU i 2020, kunne han velge mellom fire mulige retninger.

 – Det måtte bli datateknologi. De tre første årene er veldig like linjen for datateknologi, mens økonomi- og finansfagene kommer mer inn i de to siste årene, forteller han.

Etter to år i Trondheim tok Sondre et studieår med ulike datafag ved Harvard University og Massachusetts Institute of Technology, (MIT) i USA.

– NTNU har ikke noen utvekslingsavtale, så det ble en omstendelig prosess å komme inn der, men det var absolutt verdt det. Å studere der var veldig kult – ting var lagt opp helt annerledes enn i Norge, med «midterms», (midtveiseksamen) og aktiv klasseromsundervisning.

Litt skummelt å presentere

Å beherske engelsk var en klar fordel i jobben i Oljefondet.

– Miljøet der var veldig internasjonalt. Hun som ledet prosjektet mitt var for eksempel portugisisk, så mye gikk på engelsk.

Det gjaldt også presentasjonen han hadde siste uka sammen med en annen sommerjobbstudent, Karoline Ytreeide Stabell som også studerer ved NTNU på Industriell økonomi.

– Det var veldig gøy, men samtidig utfordrende å presentere noe faglig på engelsk for sikkert mer enn 50 tilhørere i salen og flere som fulgte med på teams. Man føler seg litt «underdog» når du forklarer noe du har jobbet med for folk som har holdt på med dette i kanskje 20-30 år.  

Men Sondre hadde absolutt inntrykk av at de faktisk var veldig interessert, med seriøse spørsmål.

– Det er veldig kult om det vi lagde kan brukes videre.

Sondre forteller at han var overrasket over at det var så mange av de som jobbet der som var veldig tekniske med bakgrunn fra fysikk, datavitenskap og industriell økonomi.

Ifølge Karoline var det mest lærerike fra sommerjobben i Oljefondet, hvordan man bruker data og maskinlæring i virkeligheten på et fagfelt hvor hun følte hun hadde veldig mye å lære.

– Det var også veldig spennende å lære mer om hvordan fondet opererer, og oppleve en arbeidsplass hvor kollegaer er interessert i å lære bort og hjelpe andre, sier hun.

Jente og gutt presenterer prosjekt for tilhørere
- Det var litt skummelt, men også gøy å presentere sommerjobbprosjektet vårt på engelsk for folk som hadde jobbet med dette i kanskje 20-30 år, synes Sondre Rogde og Karoline Ytreeide Stabell, som begge studerer Industriell økonomi ved NTNU. Foto: Halvor Pritzlaff Njerve / Norges Bank Investment Management

Maskinlæringsmodell som et tre

– Vårt prosjekt gikk ut på å lage en maskinlæringsmodell som kan forutsi store svingninger i aksjemarkedet, i samarbeid med noen av de som forvalter mye penger, sier Sondre.

Han forklarer at de brukte maskinlæringsmodeller som baserer seg på mange beslutningstrær som alle er med på å forklare et utfall.  

– Du har en haug med data og så regner modellene ut sannsynligheter for svingninger avhengig av ulike ting som påvirker markedene. Det blir som å bygge opp et tre der hver grein sier noe om hvorfor utfallet ble som det ble.

Han forteller av både Nicolai Tangen og nestlederen Trond Grande var veldig hyggelige.

Flere lunsjer med Tangen

– Vi hadde en del lunsjer med de to. Tangen var veldig opptatt av å snakke med de ansatte, og var ofte innom kontorene og spurte hvordan folk hadde det. Han stilte oss spørsmål om jobben og var veldig hyggelig.

Sondre forteller at Tangen hadde satt opp lunsjer med de på internship cirka annen hver uke der de kunne stille spørsmål.

– Morsomt var det også at på kontoret til Tangen har han en sånn butikkfryser full av is, så de ansatte kan stikke innom og ta seg en iskrem når de måtte ønske.

Ifølge Sondre kunne han godt tenke seg å jobbe i Oljefondet i fremtiden.

– Det hadde vært veldig kult å jobbe der. Men det var også veldig gøy å jobbe i DNB Markets som jeg gjorde i fjor sommer. Jeg tror jeg kunne trives godt i flere jobber, sier indøk-studenten som har ett år igjen av studiene ved NTNU. Kommende høst venter prosjektoppgave og så masteroppgaven neste vår.

–  Jeg skal skrive oppgaven i samarbeid med en annen student. Den kommer til å dreie seg om en slags form for nevrale nettverk, men detaljene er ikke på plass ennå. Vi må bruke litt tid på å definere oppgaven mer tydelig.