Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Kent Are Varmedal står utendørs med en Tekna-kopp i hånda

Kent Are Varmedal er systemutvikler i Domeneshop AS, og som eneste Tekna-medlem i bedriften, må han selv ta ansvar for sin egen lønnsutvikling. Teknas lønnskalkulator, og podcaster er gode hjelpemidler, synes han

5 av de beste grunnene til å være medlem i Tekna uten gruppe

– Tilbudet fra Tekna er fantastisk, sier Kent Are Varmedal som er eneste Tekna-medlem på sin arbeidsplass.

Tilbudet fra Tekna er fantastisk, også for de uten Tekna-gruppe, men det kunne vært annonsert enda bedre enn i dag. Det sier Kent Are Varmedal som selv er eneste Tekna-medlem på sin arbeidsplass Domeneshop AS, og derfor ikke har noen tillitsvalgt eller bedriftsgruppe å støtte seg til.

– Mange medlemmer nyter godt av fellesskapet en Tekna-gruppe gir, særlig i lønns- og interessearbeid, men Tekna har et supert tilbud for deg som er medlem uten bedriftsgruppe og tillitsvalgte. Det er bare å ta kontakt, sier juridisk rådgiver Anette Moldrem.

Av Teknas vel 81000 medlemmer er det rundt 16000 som ikke har bedriftsgruppe. Det opplyser Juridisk rådgiver i Tekna Anette Moldrem som anbefaler å danne bedriftsgruppe så sant du er minst tre Tekna-medlemmer i en bedrift.

– Fellesskapet en bedriftsgruppe utgjør, er veldig nyttig på mange måter. Men Tekna har et mangfoldig og godt tilbud for deg uten gruppe også, sier hun.

En egen side gir deg en oversikt over tilbudene du kan benytte

1. Lær å forhandle lønn

– Det jeg savner mest ved å ikke ha en tillitsvalgt å henvende meg til, er egentlig tilgangen på kunnskap som du får via tillitsvalgte. De tillitsvalgte får jo opplæring og god innsikt i lover og regler innen lønns- og interesseområdet. Kent Are Varmedal gikk opp på talerstolen på siste Representantskapsmøtet i Tekna, og fortalte salen at han følte seg glemt som medlem uten gruppen. Til Tekna Magasinet, sier han at han ofte snakker med store ord for å få oppmerksomhet om saker. – Tilbudet er faktisk stort. Du må bare søke informasjon på andre måter enn gjennom tillitsvalgte, noe jeg er blitt god på selv, sier han.

– Lurer jeg på noe, sender jeg epost til Tekna. Privat kjenner jeg også personer som er tillitsvalgte andre steder, og det hender jeg ber dem om råd. Det kan være spørsmål som: «Kan jeg spørre om dette i en lønnssamtale?», eller «Dette er vanskelig – hvordan bør jeg gå fram?»

2. Spør om hva kollegaer tjener

I fjor gikk han på kurset «Lønnsamtalen for deg uten gruppe». – Det kurset var veldig bra. Da han hadde lønnssamtale for et par uker siden, brukte han noen av tipsene fra kurset, også i forberedelsene.

– At du for eksempel har lov til å spørre om hva kollegaer tjener, visste jeg ikke før kurset. Tilbake på jobb, tok jeg en prat med sjefen og spurte hva kollegaene mine tjener, og fikk en viss oversikt over hvor nivået lå.

3. Geniale podcaster

– Ellers er podcastene Tekna har publisert i høst geniale, synes Kent Are Varmedal. De handler både om hvordan gjennomføre lønnssamtale og hva du bør tenke på når du inngår arbeidskontrakt med en arbeidsgiver.

Han er også imponert over innsatsen som legges ned i å arrangere seminarer, kurs, konferanser og møter i hans egen avdeling, Oslo avdeling. Som eksempel på nye tilbud nevner han barselstreff for medlemmer som er ute i fødselspermisjon. For medlemmer i en litt annen fase av livet, hadde seniorgruppa nylig engasjert tidligere forsvarssjef Sverre Diesen for å snakke om det digitale grenseforsvaret. – Dette viser noe av spennet i tilbud til medlemmer i ulike faser av livet, fra student, til ung i jobb, gjennom hele arbeidslivet, til aktiviteter som pensjonist, sier Kent Are.

4. Lønnsstatistikk og -kalkulator

Varmedal er flink til å benytte seg av tilbudene i foreningen. – Av de mest sentrale er Lønnsundersøkelsen som Tekna gjennomfører hvert år, og statistikken som publiseres på grunnlag av denne. Den er et viktig verktøy for mine egne lønnssamtaler med arbeidsgiver. Men han mener den kan gjøre enda mer detaljert og relevant for flere. – Tekna er god på å fortelle hva som er minimumskrav, men jeg er enda mer interessert i hva du kan forvente, sier han.

Varmedals arbeidsgiver vurderer å innføre en vaktordning for utviklerne, for å kunne bistå i situasjoner som måtte oppstå utenfor arbeidstid. – Det er ikke alltid arbeidsgivere har full oversikt over alle regler, rettigheter og plikter når det kommer til slike ordninger. Jeg har fått veldig gode svar, innspill og oppfølging i Tekna når jeg har henvendt meg med spørsmål om hvordan vi skal gjøre dette, sier han.

Kent Are Varmedal tror mange kanskje først og fremst er medlemmer på grunn av de gode forsikrings- og bankbetingelsene de kan oppnå. – Det er absolutt en god grunn for å være medlem. Jeg ser jo selv at jeg sparer inn kontingenten bare på de gode lånebetingelsene. Det mange kanskje ikke tenker så mye over er det gigantiske sikkerhetsnettet Tekna representer for den enkelte. At Tekna både er en fagforening og en faglig forening er en veldig god kombinasjon. Som fagforening jobber Tekna politisk for å påvirke rettighetene i arbeidslivet for medlemmene. Som faglig forening finner du faglige grupper og nettverk for de fleste teknologiske og naturvitenskapelige fag, og det er en haug med kurs og møter du kan delta på.

5. Juridisk vakttelefon

Juridisk rådgiver Anette Moldrem opplyser at alle medlemmer kan benytte seg av Teknas juridiske vakttelefon.    – Ringer du den, kan du spørre erfarne advokater og jurister om juridiske forhold rundt ansettelsesforholdet ditt. Kanskje du lurer på om arbeidsgiver kan nekte deg overtidsbetaling? Eller kanskje du trenger hjelp i en oppsigelsessak? Juristene kan hjelpe deg i alt fra enkle problemstillinger til større saker. Tekna har også egne advokater som jobber med privatrettslige saker som for eksempel arv, familierett og boligrett, opplyser hun.

– Som medlem uten tillitsvalgt er du ansvarlig for din egen lønnsutvikling. Vi har derfor utarbeidet en rekke artikler, en podcastepisode og en film som du kan bruke for å forberede deg på lønnssamtalen. Lønnsundersøkelsen og lønnskalkulatoren er veldig nyttige verktøy når du skal vurdere egen lønn.

Et annet tilbud Moldrem nevner er gjennomlesing av arbeidskontrakter. – Dette er et populært tilbud, særlig for helt ferske i arbeidslivet. Hun opplyser at alle medlemmer også har tilgang til Teknas karriererådgivning. Er du interessert, så ta en titt på tekna.no/karriere. Her finner du nyttig informasjon om CV-byggeren, Jobbsøkerportalen for studenter, Karrieretilbud, Karriere og utvikling, Å søke jobb, Arbeidsledig, Arbeidskontrakt og Arbeid i utlandet.