– Du bør digge havet!
– Havet er hjertet og lungene til kloden. Dessuten er alt så rart der nede. Marinbiolog og Tekna-medlem Pia Ve Dahlen har vært besatt av havet fra hun var en neve stor. Som en av gründerne bak Passion for Ocean, kjemper hun for et rent og sunt hav.
Havet er kult, agiterer Tekna-medlem Pia Ve Dahlen (32) for en samling Tekna-organiserte realfaglærere. Marinbiologen fra organisasjonen Passion for Ocean er hyret inn til å snakke på årsmøtet i Tekna Realistene, og benytter anledningen til å fremsnakke marinbiologi i undervisning.
– Vi har verdens nest lengste kystlinje, og har til alle tider vært et havfolk. Vi er jo opprinnelig vikinger, skipsbyggere, fiskere, handelsmenn, oppdagere. Havet gir oss 60-80 prosent av alt oksygenet vi puster, og Norge rår over 6 ganger så mye hav som land. Men på tross av å ha verdens største torskebestand, verdens største kaldtvannskorallrev, delfiner og selvlysende hai utenfor kysten vår har vi altså ikke noe marinbiologi i skolen i dag, påpeker hun for realfaglærerne.
Passion for Ocean er en av seks samarbeidspartnere Tekna har inngått samarbeid med innen satsningen på realfag og utdanning, opplyser fagansvarlig for dette området i Tekna, Ane Hagtvedt. – Forskning viser at mange unge rekrutteres til realfag fordi de vil «redde verden». At realfagene er så tett koblet til målene om bærekraft innen områder som energi, klima og helse, vil Tekna være med på å formidle, sier hun videre. Tekna er med på å utvikle en læringsressurs i samarbeid med Ungt Entreprenørskap og Passion for Ocean. Hovedmålgruppen for dette er elever i videregående skole. – I tillegg satser Tekna på å være tilstede på Passion for ocean-festivalene som finner sted i Oslo 24. august, Bergen 31. august og Trondheim 7. september, sier Hagtvedt.
Ber folk om å digge havet
Sammen med Rebekka de Leon startet Pia Ve Dahlen Passion for Ocean, i form av en 24-timers festival i Oslo for et par år siden.
De to ildsjelene fikk med seg engasjerte dykkere, surfere, kitere, padlere, fiskere, forskere, biologer, kokker mm til å lage aktiviteter og underholdning. Hensikten var å spre kunnskap om og engasjement for havet, og fortelle folk hvorfor vi skal ville ta vare på det.
– Dette ble en kjempesuksess, og starten på Passion for Ocean som ideell organisasjon som kunnskapsformidler og pådriver i kampen for et rent og sunt hav, forteller Pia Ve Dahlen.
Hvis du har sett NRK-serien «Planet plast» med Line Elvsåshagen (hun med det rosa håret) har du kanskje lagt merke til Pia som den uhøytidelige, morsomme, alvorlige, engasjerte, kunnskapsrike formidleren som dykket med Line i sjøen utenfor Bergen for å vise fram noe av det fantastiske universet som befinner seg under vann. Sist sommer var hun også med som ekspert i en av NRK-episodene av «Monsen minutt for minutt», der folk vandret med Lars Monsen og Den Norske Turistforening over hele landet. Hun har vært lidenskapelig opptatt av livet i havet så lenge hun kan huske. Hennes første foredrag i Tekna-regi i 2016 hadde tittelen «Med rumpa i været», og spiller på naboens beskrivelse av at det ikke ble sommer før de så barna på bryggekanten. Hun vokste opp innerst i Singlefjorden i Sarpsborg, og har alltid vært besatt av alt som har rørt seg under overflaten. Som 18-åring kom dykkelappen på plass, og med det et helt nytt univers til utforsking.
Bedrifter trenger biologer
– Jeg gleder meg over at Tekna nå i sterkere grad er opptatt av og retter flere aktiviteter inn mot biologer – ikke bare ingeniører. Jeg synes det er langt på overtid å etablere et eget faglig nettverk for biologer i Tekna, sier hun. Hun opplever at mange som utdanner seg innen biologi synes det er vanskelig å se for seg hva slags jobber de kan få etter endt utdanning. – Karrieredagene på universitetene er i hovedsak rettet mot andre fag – særlig var det petroleumsfagene som dominerte da jeg gikk på Universitetet. Det er viktig å formidle til bedrifter at de trenger biologer, og vi må vise de som utdanner seg innen biologi at det er et økende behov for dem innen ulike næringer og at det finnes jobber for dem, sier Pia.
På skjermen bak seg viser hun det ene fantastiske undervannsbildet etter det andre. – Vi må se litt på hvordan vi jobber med miljøsaker, og ikke bare drive med dommedagsforkynning, sier hun. – Vi må jobbe for å ta vare på arter uansett om de har noen verdi for økosystemet eller for vår økonomi. Havedderkopper er for eksempel et av mine favorittdyr, sier hun. Det har egentlig ingen nytte for oss mennesker, men er utrolig fascinerende og har en verdi i seg selv. På neste bilde viser hun en fisk som stråler i blågrønn farge. – Dette er selvlysende hai; svarthå (Etmopterus spinax). Det er jo helt rått at vi har sånt i Norge, sier hun.
Rare skapninger
– Jeg har alltid vært glad i fantasy/science fiction, for det er så rart og annerledes, akkurat som havet. Det er ikke vanskelig å skjønne hvor mange filmskapere har fått inspirasjonen sin til rare skapninger og monstre. Havet er sjukt, sier Pia igjen. Denne begeistringen vil hun gjerne skal smitte over på mange, mange flere i alle aldre.
Pia har forsamlingen i sin hule hånd. Neste bilde viser hvordan hun svømmer gjennom en undersjøisk skog av tare. – Tareskogen er vår egen regnskog. Den er kjempeviktig for verdens oksygenproduksjon, beskytter kysten vår og er oppvekstområde for tusenvis av arter. Å svømme gjennom tareskog er en fantastisk opplevelse med vakre farger, former og dyrearter. Det er et kjempeviktig oppvekstområde for hundretusener av skapninger. Det samme gjelder ålegressenger som har høyt biologisk mangfold og er gyte- og leveområder for fisk og for fugler. Både tare og ålegress binder karbondioksid fra atmosfæren og er viktige å ta vare på.
– Vi har så mye fint rett utenfor kysten vår. Koraller, svamper, selvlysende maneter og nakensnegler med solcellepanel på ryggen. Tenk så mye som finnes der nede som kan hjelpe oss å finne svaret på flere medisinske gåter, sier hun begeistret.
Pia synes det er et tankekors at vi er verdens beste på flere områder, for eksempel langrenn, men ikke på miljø. – Det viktigste nå er å redde dyrelivet, sier hun. Hun nevner Tomra og Infinitums pantesystem som en suksess for miljøet. – Får vi rullet ut dette i verden kan det bety mye for å redusere plastforsøplingen av havet. Hennes oppfordring til bedrifter er å ansette biologer til å vurdere hvor bærekraftig produksjon og prosesser er.
Hun synes også at det er mye svart-hvitt tenking, for eksempel når det gjelder oppdrettsnæringen.
– Oppdrettsnæringen har mye å rydde opp i, men jeg savner nyansene i argumentene fra både miljøfolka og næringen selv. I dag flyr det grunnlagsløse beskyldninger og renspikka løgn fra begge kanter, og for å ha noe håp om å komme i land med dette så er vi nødt til å luke ut bakgrunnstøyen og jobbe konstruktivt, ikke minst politisk. Det er mange løsningsorienterte biologer som er klare til å gå inn i denne bransjen, så jeg har tro og håp om gode løsninger her, men det fordrer at næringen selv slutter med fornektelsestrategien de har kjørt så lenge, og åpner dørene for andre.
Svøm i digital tareskog
– Nå jobber vi med å utvikle et digitalt verktøy som skal inn i et kjempeprosjekt vi kaller «iHavet», forteller Pia. Det skal bli et interaktivt, hypervisuelt univers der du ved å bruke bl.a VR-teknologi skal kunne få en opplevelse av å svømme gjennom tareskog, i fjorden, ut i havet, ned i dypet eller bevege deg i strandsonen, og du skal kunne «peke» på fisker, og andre livsformer og få kunnskap. Det kan være enkle fakta, men også dybdekunnskap hvis du ønsker det.
En modul som etterhvert skal knyttes til iHavet er Tekna med å utvikle for bruk i Ungt Entreprenørskaps innovasjonsprosesser, der deltagerne skal kunne se påvirkningen deres produkt har. I alle produksjonsledd.
Knyttet til dette jobber vi også med å lansere “Lei en biolog”, der skoler, barnehager, bedrifter, organisasjoner og lignende kan leie seg en ekskursjonsleder, foredragsholder eller lignende. Foreløpig er vi 19 biologer fordelt på 10 byer, men når vi setter inn for fullt utover håper vi å utvide staben med enda flere etterhvert, så det er bare å ta kontakt på [email protected] om det er noe vi kan hjelpe til med!
Her kan du lese mer om Passion for ocean.