Råd og tips
Unngå disse feilene i lønnssamtalen
Alle ansatte bør ha en årlig lønnssamtale. Dette kan fort bli årets viktigste prat, derfor er det viktig at du stiller godt forberedt og unngår disse vanlige feilene.
Tariffavtalene i Tekna gir deg som medlem rett på årlige lønnsforhandlinger.
– Du har som hovedregel ikke rett på individuelle lønnsforhandlinger, men den tillitsvalgte i virksomheten forhandler lønn med arbeidsgiver for hele gruppa en gang i året, forklarer Katrine Olsson.
Hun er spesialrådgiver i seksjonen arbeidsliv og juss i Tekna, og har i mange år jobbet med å forhandle tariffavtaler og lønn i både statlig, privat og kommunal sektor.
– Den tillitsvalgte forhandler frem en pott, og denne skal fordeles mellom medlemmene. Det er arbeidsgiveren som bestemmer den endelige fordelingen av potten, og det er her lønnssamtalen kommer inn i bildet.
Når arbeidsgiveren din fordeler lønnspotten gjøres det etter flere fordelingskriterier. Dette er fire av de viktigste:
- Ansvaret du har i din stilling
- Innsatsen du gjør på jobb
- Kompetansen din
- Resultatene du har oppnådd
– I en lønnssamtale får du muligheten til å fortelle sjefen hvordan du leverer på disse områdene. Lønnssamtalen er en samtale der du synliggjør hva du bidrar med i virksomheten. Du kan også finne ut av hva som skal til for å styrke dine muligheter for lønnsøkning, sier Olsson.
Hun forteller at det varierer når slike samtaler gjennomføres, men som medlem er det lurt å be om en samtale før potten er fordelt.
– Det er ikke alle sjefer som kaller inn til disse samtalene, og da er det opp til deg å spørre om et slikt møte, sier hun.
Få tilgang til Teknas lønnsstatistikk
Ditt beste forhandlingskort til lønnsforhandlingen er å se hva andre med din bakgrunn tjener.
Som medlem får du også en av landets beste bank- og forsikringsavtaler og gratis juridisk bistand.
Fire ting du bør unngå
Mange synes det kan være vanskelig å vite hvordan de forholder seg til en lønnssamtale. For at du skal stille litt mer forberedt til årets viktigste prat, har vi funnet frem til fellene du bør unngå å gå i.
1. Du stiller uforberedt til lønnssamtalen
Før du tropper opp på sjefens kontor bør du sette deg godt inn i kriteriene du blir vurdert etter og hvordan du oppfyller dem. Det er også en idé å gjøre seg kjent med hva lederen ser etter, og være oppdatert på den økonomiske situasjonen i virksomheten.
– Har du en tillitsvalgt kan det være lurt å slå av en prat med denne før møtet. Den tillitsvalgte vet ofte mer om hvordan arbeidsgiveren forholder seg til lønnsøkning, hvordan det står til med økonomien i virksomheten og hva arbeidsgiver er opptatt av, sier Olsson.
2. Du går for hardt ut
Samtalen skal oppdatere sjefen din om hvordan du selv føler at du leverer. Har du manglende rolleforståelse eller opptrer som lite fornøyd eller krevende, så vil ikke dette telle i din favør.
– I stedet for å si at du vil ha mer lønn, så bør du heller spørre om hva som skal til for at du etter hvert kan oppnå en justering. Husk at dette ikke er en lønnsforhandling. Det er bedre å stille spørsmål enn å kreve. Bruk eksempler fra arbeidshverdagen din for å forklare hva du har levert. Husk at sjefen din ofte har god oversikt over de ulike prosjektene. Sjefen din vet ofte mer enn du tror, sier Olsson.
3. Du tror at du skal forhandle om lønn
Mange går inn i en lønnssamtale og tror at de kommer ut igjen med høyere lønn. Det er viktig å være bevisst på at en lønnssamtale ikke er en lønnsforhandling.
Les også: De fleste ansatte har ikke krav på å forhandle sin egen lønn
– Lønnssamtalen er en samtale der du synliggjør hva du bidrar med i virksomheten. Du kan også finne ut av hva som skal til for å styrke dine muligheter for lønnsøkning, forklarer Olsson.
– Når ledere fordeler potten med penger, vil de se etter hvem det er spesielt behov for å belønne, og hvem som scorer best i forhold til kriteriene som er lagt til grunn, legger hun til.
Still deg derfor disse spørsmålene før samtalen:
- Har jeg jobbet med prosjekter som er spesielt viktige for arbeidsgiver?
- Har arbeidsoppgavene mine endret seg, og har jeg for eksempel fått mer ansvar?
- Har jeg foretatt et kompetanseløft? For eksempel tatt utdanning eller gjort noe som fører til en utvikling som gagner virksomheten.
4. Du bruker Teknas lønnsstatistikk som fasit
Lønnsstatistikken forteller noe om hvordan de fleste blir avlønnet, og det gir et visst bakteppe, men det er ikke et argument i seg selv for at du skal tjene mer.
– Noen tror at vår tariff er en gullstandard for lønn, og bruker statistikken veldig hardt når de forhandler. Det er sjelden en god idé, sier Olsson.
Husk at statistikken ikke er blant kriteriene du blir vurdert etter. Bruk heller lønnsstatistikken fra Tekna som et verktøy for å underbygge andre argumenter.
Sørg for at du blir husket på
Olsson anbefaler deg å bruke samtalen som en anledning til å skape et godt forhold til sjefen.
– Da vil du bli husket på når potten skal fordeles. Da er det et ekstra pluss for deg om lederen har et positivt inntrykk av deg etter samtalen, sier hun.
– Og skulle det dukke opp problemer, eller det er lenge siden sist du fikk lønnsøkning, så har du alltid Tekna i ryggen. Du kan både få hjelp av den tillitsvalgte, som har taushetsplikt, eller ringe oss for råd eller juridisk bistand.
Du finner mange flere tips og podkaster om lønnssamtalen her.
Lykke til med lønnssamtalen!
Hva tjener du i forhold til andre?
Lurer du på hvordan din lønn ligger an i forhold til andre på ditt nivå?
Har du spørsmål om lønn? Vi hjelper deg!
Finn svar blant våre ofte stilte spørsmål og beste råd, for at du skal få lønnen du fortjener.