Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Portrett av Erlend Aarsand
OPP I LØNN? Det kan være et bytte av arbeidsplass som må til for å få lønnen du trenger, forteller Erlend Aarsand, leder for Teknas arbeidslivsavdeling

Råd og tips

De store lønnshoppene kommer ved å bytte jobb

Oppdatert: 13. nov. 2023

Hvorfor er det slik at man går mer opp i lønn med et jobb-bytte?

Det er mange grunner til å ikke bytte jobb, men hvis det er et stort lønnshopp som er øverst på prioriteringslista, så er det lite annet som er så effektivt.

– Ny arbeidsgiver ønsker akkurat deg etter en rekrutteringsprosess. Det er også gjerne underforstått at en arbeidstaker skal opp i lønn når han eller hun skifter jobb, så skifte av arbeidsgiver er erfaringsmessig den sikreste måten å gå opp i lønn, sier Erlend Aarsand, leder for Teknas arbeidslivsavdeling

– Mange får gjerne større ansvar

Hvor mye mer du eventuelt går opp i lønn av å bytte jobb varierer, og det er vanskelig å si hvor gunstig det vil være på generelt basis.

– Det er det vanskelig å svare helt konkret på, og er avhengig av den enkelte situasjon. Headhuntes du inn til en spesielt ansvarsfull stilling, eller en høy lederstilling, kan du gå mye opp i lønn. Det samme gjelder om du har en spesielt ettertraktet spesialistkompetanse. Det er naturligvis også eksempler på at arbeidstakere går ned i lønn, men dette er relativt sjeldnere, sier han.

– Burde ikke din nåværende arbeidsgiver se samme verdien i deg som arbeidstaker som en eventuell ny arbeidsgiver? 

– Mange får gjerne større ansvar og mer krevende oppgaver ved et jobbskifte som jo forklarer et høyere lønnstilbud. Lønnsnivået i virksomhetene varierer også, eksempelvis om det er en oppstartsbedrift eller en stor virksomhet som går økonomisk godt. Når dette er sagt, er det også lønnsmessige skjevheter ute i virksomhetene.

– Det finnes eksempler på seniorer med tung erfaring blir satt til å lære opp nyansatte, hvor senioren relativt sett kommer dårlig ut i en lønnssammenligning med den nyansatte. Eller at støttepersoner med mye ansvar inn i prosjekter kan komme relativt uheldig lønnsmessig ut sammenlignet med ansatte med mer operative funksjoner, sier Aarsand.

Det beste du kan gjøre for å sikre rett lønnsnivå er å be nærmeste leder om en lønnssamtale. Du har spesielt gode argumenter til en lønnsøkning om du har fått mer ansvar og mer krevende oppgaver i stillingen. Hvordan du bør gjøre dette kan du lære i denne korte podkasten.

Kampanje

Har du riktig lønn? 

Sjekk om du har riktig lønn med vår årlige lønnsstatistikk, og få hjelp og gode råd til dine egne lønnsforhandlinger. 

– Arbeidsgivere vil strekke seg langt

Om du likevel bestemmer deg for ny jobb, er det visse ting du burde tenke på. Det kan være lurt å gjøre arbeidsgiverne oppmerksom på andre tilbud.

– Potensielle nye arbeidsgivere spør gjerne i intervjuet om du også er i andre jobbprosesser. Får du andre tilbud viser det at du er attraktiv, og du kan komme i en gunstigere forhandlingssituasjon nettopp blant annet om lønn, sier Aarsand.

Et tilbud fra en annen arbeidsgiver vil gjerne bli møtt med et tilbud om høyere lønn fra nåværende arbeidsgiver. Spesielt i arbeidsmarkedet som vi har nå hvor mange flytter på seg. En del arbeidsgivere vil nok strekke seg langt for å beholde kompetanse i virksomheten.

– Det kan være kostbart å erstatte kompetanse, og det er alltid noe risiko ved nyrekruttering. Det er absolutt gunstig å ta en prat med leder når du får ett annet tilbud, særlig når du er litt usikker og trives godt der du er, sier han.

Les også: Alt om karriereutvikling

– Ikke ta første lønnstilbud

Når du får et tilbud, kan det være lurt å bruke betenkingstiden du har til rådighet, sjekk Teknas lønnsstatistikk, send kontrakten til våre advokater og vær på den måten sikker på at du får det du faktisk fortjener.

– Det finnes ingen fasit, men du bør uansett ikke ta første lønnstilbud. De fleste arbeidsgiver forventer en forhandling om lønn. Det er vanlig med noen dagers akseptfrist, gjerne opp til en uke, på et tilbud om ansettelse. Dersom det er potensiell arbeidsgiver som har «headhuntet» deg, så kan det naturligvis være snakk om relativt langvarige forhandlinger og en lengre prosess før en avtale er landet. Uansett er det viktig å benytte tiden godt, sier han.

– Er det en fare for at arbeidsgiver som ga deg tilbud velger en annen dersom du krever for mye?

– Dette skjer svært sjelden. Du bør imidlertid ikke gå ut for høyt, og heller ikke stille ultimatum, om du ikke virkelig skulle mene at det nettopp er et bestemt lønnsnivå som er avgjørende for at du tar stillingen. Det beste er ofte å peke på at du finner lønnstilbudet for lavt og be potensiell ny arbeidsgiver om å vurdere et høyere tilbud, sier Aarsand.

Argumenter kan nettopp være lønnsnivået du har i dag hos nåværende arbeidsgiver samt  lønnsstatistikk. Du trenger strengt tatt ikke i særlig grad begrunne et slikt krav.

– Rent rettslig innebærer et høyere lønnskrav fra arbeidstaker at tilbudet til arbeidsgiver avslås, men de fleste arbeidsgivere er godt kjent med at det blir en lønnsforhandling etter første tilbud. Det er nettopp deg arbeidsgiver ønsker når dere har vært gjennom en rekrutteringsprosess, avslutter han.

Fant du det du lette etter?

Les også