Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Person som står foran vindu med ryggen til
VIL HA MER LØNN: «Josefine» mener hun fortjener mer lønn av jobben. Foto: Mikkel Moe.

Råd og tips

«Josefine» føler lønnen er urettferdig - hva skal hun si til sjefen?

Publisert: 9. mars 2022

Tekna-juristen gir tips til hvordan hun skal gå frem i lønnsamtalen med sjefen.

«Josefine» (30) jobber i et stort konsulentselskap og skal ha lønnsamtale med sjefen sin i februar. I fjor fikk alle i selskapet dårlige oppgjør grunnet pandemien. Hun har derfor – i likhet med mange andre på jobben – store forventninger til årets lønnsforhandlinger.

Hun er medlem av Tekna, og tok derfor kontakt med Teknas jurister på mailen [email protected], for å høre om hvor mye hun kan kreve, hva hun egentlig kan forvente i lønn og hvordan hun går frem for å best fremme kravene sine: 

– Jeg mistenker at jeg ligger lavere lønnsmessig sammenlignet med mine kollegaer.  

– Jeg synes selv at jeg kan vise til gode resultater, og jeg har fått positive tilbakemeldinger fra dem jeg har jobbet for. Siden jeg stort sett har hatt hjemmekontor det siste året, er jeg redd for at lederen min ikke har fått alt dette med seg. Hvilke gode argumenter kan jeg egentlig bruke i en lønnssamtale? Jeg er redd for å virke for skrytete.

– Kan jeg kreve noe annet enn lønn?  Har jeg rett til å informasjon om hva de andre tjener? I tillegg har det skjedd mye på privaten, jeg har fått høyere lån og skal bli mamma om et halvt år. Er dette noe jeg bør ta med inn samtalen? Dette ble litt mange spørsmål, men jeg håper dere kan hjelpe meg.  

– Jeg mistenker at jeg ligger lavere lønnsmessig enn andre kollegaer, skriver «Josefine».  

Anette Moldrem
HJELPER MEDLEMMER: Anette Moldrem er en av Teknas juridiske rådgivere som hjelper medlemmer med juridiske spørsmål. Foto: Mikkel Moe.

– Du bør bruke samtalen til å få lederen din til å huske på deg

Jurist i Tekna Anette Moldrem prøver å hjelpe "Josefine" med videre, og sender henne følgende mail:

– Det høres ut som at du har gjort deg opp noen tanker om hva du ønsker å ta opp, og det er bra. Det viktigste du kan gjøre i forkant av en lønnssamtale er nemlig å forberede deg godt. Du bør sjekke om det finnes kriterier for lønnsvurdering der du jobber. Hvis Tekna har en tariffavtale der du jobber, vil du finne kriteriene i denne.   

– Du er inne på noe sentralt når du skriver at du vil vise lederen din hva du har bidratt med av resultater på jobb. Dette vil alltid være en naturlig del av en lønnssamtale -men det vil nok være ekstra viktig i år siden man har sittet så mye på hjemmekontor, og det dette har skapt av distanse. Jeg anbefaler deg å komme med noen konkrete eksempler på hva du har bidratt med.

– Har du for eksempel landet noen kontrakter som har vært viktige for selskapet, eller bidratt positivt inn i noen prosjekter?

– Hvis du har fått nye ansvarsområder eller lagt inn en ekstraordinær innsats på noen områder bør du ta opp dette. Når lederen din skal fordele potten med penger de har til rådighet, vil de se på hvem det er spesielt behov for å belønne. Du bør bruke samtalen til å få lederen din til å huske på deg, sier Moldrem.  

Hva kan du forvente? 

– Det er lurt å forsøke å finne ut hvilket lønnsnivå det er realistisk å ligge på, altså hva du kan forvente i jobben du har. Dette beror selvfølgelig på din kompetanse og bakgrunn, men bedriftens lønnsnivå vil også ha noe å si. Du har ikke rett til å få informasjon om kollegaers lønn, men kanskje de ønsker å dele dette med deg.

– Hvis Tekna har tillitsvalgt der du jobber bør du forhøre deg om hvordan du ligger an lønnsmessig i forhold til andre, uten at hun eller han kan si noe om konkrete personer. En slik samtale vil den tillitsvalgte ha taushetsplikt om. I tillegg kan vår lønnsstatistikk være til hjelp. Her kan du se på bransje og eksamensår. Husk imidlertid at statistikken vanligvis ikke er et av kriteriene du blir vurdert etter, men bruk den heller til å underbygge de andre argumentene du har, sier juristen.  

Aldri lurt å true med å slutte

Hva kan du kreve?  

– Du kan vanligvis ikke kreve noe i en lønnssamtale. En lønnssamtale er ikke er lønnsforhandling, men en samtale hvor du kan vise hva du bidrar med i bedriften. En lønnsjustering kommer ofte i etterkant av samtalen. Det er likevel ikke uvanlig at det kan komme spørsmål om hvilket lønnsnivå du ville vært fornøyd med, så det kan være lurt at du gjør deg opp noen tanker om dette, sier Moldrem.  

Kan du kreve noe ekstra i år siden det gikk dårlig i fjor?  

– I utgangspunktet kan du ikke det. Men hvis bedriften er i en god økonomisk situasjon med økt omsetning og lønnsomhet er dette argumenter for høyere lønn til de ansatte. En bedrift ønsker ikke å miste flinke ansatte, og det er derfor uheldig hvis mange er misfornøyd med lønnen sin. Hvis fjorårets oppgjør fører til at dere tjener dårligere enn det andre i tilsvarende konsulentselskap gjør, vil bedriften kunne komme i en vanskelig konkurransesituasjon og miste ansatte.  

– Hvis det er lokale tillitsvalgte der du jobber er dette momenter de vil ta opp når de forhandler med arbeidsgiver om potten som skal fordeles mellom Tekna-medlemmene, sier juristen. 

Er det noe du ikke bør ta opp? 

– Ikke bruk lån eller endringer i familiesituasjonen som argumentasjon for høyere lønn. Det er heller ikke lurt å snakke ned andre, eller bruke andre kollegaers lønnsforhøyelse som argumentasjon for din egen. Fokuset bør være på deg. Jeg anbefaler heller ikke å bruke statistikken vår som en fasit. Bruk den heller til å underbygge andre argumenter. Det er heller aldri en god ide å true med å slutte hvis du ikke får høyere lønn, sier hun.   

Kan det bli for mye skryt? 

– En lønnssamtale en arena hvor det er lurt å fremsnakke deg selv på en saklig måte. Det handler i bunn og grunn om at du bør vise hva du bidrar med, og hva du har fått av positive tilbakemeldinger. Din leder kjenner trolig ikke til alt du har fått til i jobben din. Det er heller ikke noe i veien for å si at du synes det er ubehagelig. Streb etter å få til en god dialog, ha selvinnsikt og spør gjerne om hva som skal til for at du skal få en justering, sier juristen.  

Kan du be om noe annet enn lønn?   

– Det kan du. Hvis det er noen andre goder som er viktig for deg kan du ta dette opp. Her kan det muligens være lurt å stille litt spørsmål om hva som kan være mulig, og komme med noen forslag. Det kan for eksempel videreutdanning, ekstra ferie, trening i arbeidstiden eller lignende. Her er det egentlig bare fantasien som setter grenser. Du kan for eksempel sjekke ut denne artikkelen.

– Mitt siste råd er å huske på at en lønnssamtale ikke er en monolog, men en dialog. Du kommer langt med å bruke en vennlig kommunikasjonsform og å ha gode argumenter på lager. Og husk, det du ikke får i år, får du kanskje neste år, sier Moldrem.  

Relevante podkaster

Teknas podkastserie Organisert diskuterer temaer som kan interessere deg:

Hva: Teknas erfarne advokater og jurister hjelper deg med råd om lønn, arbeidskontrakt, omstilling, permitteringer, oppsigelse, sykemelding, pensjon, immaterielle rettigheter. Hjelpen er gratis og kun for medlemmer. Råd, tips og veiledning får du fra dag én. For å få mer omfattende juridisk bistand, må du ha vært medlem i seks måneder.

Som medlem får du også privatrettslig hjelp innen områder som familie, arv, kjøpsrett, boligrett med mer.  

Hvordan: Les mer om det juridiske tilbudet vårt her. Du tar kontakt via vakttelefonen 22 94 75 00 mandag-fredag 9-15, eller ved å sende e-post til [email protected].

Privatrettslige henvendelser sendes til [email protected].

Les også