Råd og tips
Kan arbeidsgiver nekte meg overtid?
«Thomas» er 26 år og nyutdannet i datateknologi. Han har fått jobbtilbud i et it-selskap, med god lønn og gode betingelser. Men i kontraktsforslaget står det at han tilbys en såkalt særlig uavhengig stilling, uten rett til overtid.
«Thomas» sender spørsmål til Teknas advokater og spør om arbeidsgiver har rett til å nekte ham overtid.
Advokat i Tekna Synne Bjørvik Staalen forteller at det i utgangspunktet skal betales overtid for arbeid utover avtalt arbeidstid. Etter loven skal ikke alminnelig arbeidstid overskride 40 timer over sju dager. For arbeid over dette skal det betales et tillegg på minimum 40 prosent, i tillegg til vanlig lønn.
- Arbeidsmiljøloven er klar på at det skal betales overtid for alle som arbeider utover dette. Det finnes imidlertid noen unntak for regelen om overtidsbetaling. Den gjelder for ledere og for personer i såkalt særlig uavhengige stillinger. Disse kan etter loven unntas reglene for overtid.
Ta din plass ved bordet – bli medlem i en fagforening
Når ledelsen skal diskutere neste års lønnsvekst, omorganiseringer eller kanskje permitteringer, lønner det seg å ha en tillitsvalgt i rommet. Er du Tekna-medlem, så snakker hun din sak. Les mer om hvorfor det lønner seg å være med i en fagforening.
«Thomas» spør om det er riktig at han, som nyutdannet, kan betraktes som «særlig uavhengig», og dermed falle under unntaksbestemmelsen om overtid.
- Nei, mest sannsynlig vil du ha krav på overtid. For å betraktes som særlig uavhengig skal man ha en stilling der arbeidet er av selvstendig karakter, og der den ansatte gjerne sitter på spesialkompetanse innen ett eller flere områder. Det er svært sjelden at nyutdannede sitter på en «ekspertkompetanse» som gjør at de faller inn under unntaksbestemmelsen for særlig uavhengige stillinger. Det er også sjelden nyutdannede går rett fra skolebenken og inn i lederstillinger.
Staalen forteller at det dessverre syndes mye i norsk arbeidsliv på dette området, til tross for at loven er klar.
- Vi ser i Tekna at alt for mange arbeidsgivere plasserer medarbeidere i særlig uavhengige stillinger, selv om de har arbeidsoppgaver som skulle gitt rett til overtid. Spesielt er vi bekymret for at mange unge får kontrakter uten rett til overtid, som de etter loven har krav på.
Les mer om ledende og særlig uavhengig stilling her
I 2021 rapporterte 27 prosent av de nyutdannede medlemmene i privat sektor at de ikke hadde rett til overtid.
- De yngste arbeidstakerne starter svært sjelden i første jobb som ledere eller eksperter, og Tekna mener derfor andelen ferske ansatte uten rett til overtid bør være tilnærmet null.
- Andelen ferske ansatte uten rett til overtid bør være tilnærmet null.
«Thomas» lurer på hvordan han bør gå fram for å sikre seg rett til overtid.
- Det er viktig at arbeidstakere kjenner sine rettigheter før de signerer arbeidskontrakter. Vi anbefaler alle å høre med fagfolk om hvilke rettigheter man faktisk har, og hva loven sier. I Tekna tilbyr vi kontraktsgjennomgang med våre jurister, som raskt vil avdekke om det er slike feil i avtalen.
Staalen mener det også er viktig at bedriftene gir de ansatte skikkelige og lovlige kontrakter.
- Bedriftene skal ikke utnytte at nyutdannede er usikre og sårbare når de forhandler sine første kontrakter. Loven er klar, og systematiske overtredelser kan resultere i sanksjoner mot bedrifter. Tekna mener Arbeidstilsynet i enda større grad bør ta tak i problemstillingen med bruk av denne type stillinger. Nyutdannede skal ha rett til overtidsbetaling, slik det er hjemlet i loven.
Spør juristen
En månedlig spalte hvor våre advokater, jurister, forhandlere, lønnseksperter hjelper Tekna-medlemmer med aktuelle spørsmål og problemstillinger.
Vi bruker fiktive personer for å fremstille problemstillingene.
Om du trenger lignende hjelp fra våre eksperter kan du sende e-post til [email protected] eller ringe vår vakttelefon mandag til fredag fra kl. 9.00 til 15.00.