Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
VIL VÆRE PÅ JOBB: Den yngste generasjonen av arbeidstakere vil gjerne komme inn på kontoret.

Til ledere: 4 måter å lede de yngre arbeidstakerne på

Tekst av Sondre Tallaksrud Publisert: 11. nov. 2024

– Yngre arbeidstakere vil i større grad jobbe fra kontoret, viser undersøkelser.

Som leder ønsker man å sette sammen best mulig team, og få mest mulig ut av arbeidstakerens potensial. 

Da lønner det seg med innsikt, ikke bare om den enkelte person, men også om hele generasjonen til dine nye ansatte. De som begynner i arbeidslivet i disse årene har noen andre behov enn tidligere generasjoner.

«De verdsetter inkludering og tilhørighet mer enn tidligere generasjoner. Å finne et formål med det de driver med er sentralt for dem. Dersom virksomheten ikke drives i samsvar med deres verdier, finner de heller noe annet å bruke tiden på», forteller sosiolog Stein D. Wesenberg til Econa.

– De har stor vekt på mental helse.

Å være arbeidsgiver for denne gruppen kan bety mer jobb for ledere og mellomledere. Men det er også mye positivt. 

Ole Petter Nyhaug, som er partner og kreativ leder i Opinion, Norges største byrå innen samfunns- og markedsanalyser, forteller at det er spesielt fire egenskaper som kjennetegner generasjonen som begynner å jobbe nå. Dette har de funnet ut ved hjelp av både kvalitative og kvantitative undersøkelser:

Les også: Toppledere i Norge: – Slik ber du om høyere lønn

Lederkonferansen 5. desember 2024

I løpet av en inspirerende og lærerik dag får du verdifulle råd og innspill som hjelper deg å utvikle deg i rollen som leder for både yngre og mer erfarne arbeidstagere.

1 - Trenger tilrettelegging for sin mentale helse

Når du ansetter en fra denne generasjonen burde du forberede deg på å tilrettelegge mer for den mentale helsen.

– De legger stor vekt på mental helse, og det å være hele seg selv på jobb. De forventer at lederne tar hensyn til dette, og tilrettelegger deretter, sier Nyhaug.

Det er mest de med høy utdanning som som har dette fokuset.

Det er først og fremst de med høy utdanning som har dette fokuset, forteller han. Og innenfor her er det er flest kvinner, men det er også en økning blant menn.

– Det er mye lavere terskel for å snakke om mental helse, og bruk av psykolog nå enn det var tidligere.

– Dette kan også ha en selvforsterkende effekt, der man i noen tilfeller kanskje kjenner ekstra etter, noe som i noen tilfeller kan føre til unødvendig høyt sykefravær, sier Nyhaug.

Tekna har satset tungt på den mentale helsen til studenter de siste årene, både politisk og med konkrete tilbud, som du kan lese mer om her.

2 - Mer tilbakemeldinger på jobben de gjør

Vær forberedt på å gi hyppigere tilbakemeldinger, slik at arbeidstakeren din blir tryggere og mer sikker i jobben.

– De er mer avhengige av tilbakemeldinger på arbeidet sitt enn tidligere generasjoner.

– De er nok mer vant til å få tilbakemeldinger på mye av de gjør.

Hvis de ikke får feedback kan de tro de har gjort noe feil. Mens eldre generasjoner ofte er vant til å jobbe mer selvstendig og stole på eget arbeid, så lenge de ikke får kritikk.

– De er sannsynligvis mer vant til å få tilbakemeldinger på mye av det de gjør. Dette kan komme fra erfaringer som posting på sosiale medier til prosjektarbeid i skoletiden.

3 - De er flinke, også til å fokusere

Når du ansetter en ung person i dag, er sjansen stor for at du får en effektiv og kompetent arbeidstaker.

– De lærer seg det de skal veldig raskt.

– De lærer seg det de skal veldig raskt. Dette er tilbakemeldingen vi får fra arbeidsgivere, som skryter av hvor raskt de unge tilegner seg ny kunnskap.

Med kortere og kortere videoer og scrolling på sosiale medier skulle man kanskje tro at de lett mister konsetrasjonen? Men dette er ikke tilfelle.

– De er også, kanskje overraskende for noen, gode til å holde langvarig fokus på en og en oppgave, forteller Nyhaug.

Les også: Ledelse: Har økonomene skjøvet ut teknologene for godt?

4 - Vil jobbe på kontoret

Selv om det har vært en tydelig trend med mer tilrettelagt hjemmekontor i Norge etter korona, som også kan være avgjørende for mange ved valg av jobb, har den yngste generasjonen en annen innstilling.

– De har lyst til å være på kontoret.

– De har lyst til å være på kontoret. I forhold til folk over 30 år, så har de faktisk dobbelt så lyst til å være på kontoret og ha det sosiale som hører med der.

Nyhaug tror det kan være naturlige forklaringer på dette.

– En mulig grunn er at denne generasjonen studerte under strenge koronatiltak, noe som ikke ga mersmak, sier Nyhaug.

Til våren 2025 burde du også få med deg Teknas splitter nye kurs om hvordan du leder ulike generasjoner. Klikk her for å lære mer!