
Grunnvann er verdens viktigste ferskvannsressurs, og i store deler av verden eneste kilde til rent vann. Økende befolkning, økt menneskelig aktivitet og klimaendringer utgjør imidlertid en stadig økende trussel for grunnvannet. For å oppnå bærekraftsmålene om rent vann til alle og å utrydde sult må vi både beskytte og øke kunnskapen om denne ressursen. Verdens vanndag 2022 setter dette på dagsorden. Verdens vanndag er den offisielle nasjonale markeringen av FNs "World Water Day".
Godt gjemt under bakken er grunnvann en usynlig, skjult skatt. I mange områder av verden er dette den eneste ferskvannsressursen. Grunnvann er usynlig, men betydningen av det er synlig overalt.
Nesten alt flytende ferskvann i verden er grunnvann, og det er en viktig vannkilde for drikkevannsforsyning, sanitærsystemer, jordbruk, industri og økosystemer. Men grunnvann er en ressurs under stort press. Økende befolkning, økt menneskelig aktivitet og klimaendringer gjør at grunnvannet vil bli en stadig viktigere ressurs, samtidig som det utgjør en trussel for grunnvannet.
I store deler av verden er det et overforbruk av grunnvann. Mengden grunnvann som tas ut fra grunnvannsmagasinene, er større enn det som tilføres fra regn og snøsmelting. Økt menneskelig aktivitet medfører også økt forurensning av grunnvannet, noe som er problematisk siden det tar flerfoldige tiår å reparere skadene dette påfører grunnvannet.
Siden grunnvannet er svært viktig for både landbruk og som drikkevann, er det av avgjørende betydning å ta vare på verdens grunnvann. Hvis vi skal nå bærekraftsmålene om rent drikkevann for alle og å utrydde sult, må vi unngå at grunnvannsressursene svekkes ytterligere.
Målgruppe: Alle som jobber med vannrelaterte fag og problemstillinger knyttet til vann.
Kunnskap om grunnvannsressursene krever ofte kostbar metodikk som borerigger og annet avansert utstyr. Sentrale prosesser for bærekraftig utnyttelse av grunnvann krever f.eks. at vi kjenner til hvor stor andel av nedbøren som mater grunnvannet. Vannets oppholdstid i grunnen kan variere fra måneder til flere hundre tusen år. Dermed representerer grunnvannet en historie med ulike klimatiske forhold. Kan vi nok om hvordan grunnvannets bidrag påvirker vannkvaliteten til våre innsjøer og elver? Hvordan kan vi bedre forutsi hvordan grunnvann strømmer i oppsprukket fjell? Har vi god nok kontroll på grunnvannssituasjonen i Norge?
I Norge er grunnvann viktig som vannforsyning i spredt bebyggelse, fra brønner i både løsmasser og i fjell. Oppdrettsbransjen har også etterspurt kompetanse på bruk av grunnvann til landbaserte aktiviteter. Naturlige grunnvannskilder har vært utnyttet til vannforsyning gjennom historien. Grunnvannet har også en viktig rolle i opprettholdelsen av en rekke økosystemer. De siste tiårene har det også blitt mer vanlig med utnyttelse av grunnvann til oppvarming og nedkjøling. I tillegg har flere infrastrukturprosjekter som veg- og tunnelutbyggere fått erfare hva utilsiktet drenering av grunnvannet har medført av ekstra kostnader og problemer med setningsskader på eksisterende bebyggelse.
Grunnvannet må beskyttes mot forurensning, og det må brukes bærekraftig for å balansere behovene til samfunn, natur og miljø. Grunnvannets vitale rolle i vann- og sanitærsystemer, landbruk, industri, økosystemer og tilpasning til klimaendringer må gjenspeiles i politikkutforming for bærekraftig utvikling.
Arrangører:
Den norske UNESCO-kommisjonen, Norsk hydrologiråd, Norsk vannforening og Teknas Forum for teknologi og utviklingssamarbeid (FTU) i samarbeid med NVE, NIVA, Norsk fagforum for grunnvann og IAH-Norge.
Praktisk informasjon:
Du kan delta fysisk eller digitalt på seminaret. Velg format ved påmelding.
Opptak fra seminaret blir lagt ut på Vannforeningens YouTube-kanal og Norsk hydrologiråd sine sider i etterkant.
UN Water, koordineringsorganet for vannspørsmål innen FN, har lagt ut spennende bakgrunnsinformasjon på worldwaterday.org.
IN ENGLISH: "Groundwater: making the invisible visible - proposed by IGRAC" (igrac.org).