
Kursinnsikt
– Jeg er nok mindre sjef, og mer leder
– Det er to ting som skiller en god og en dårlig prosjektleder, mener deltager.
Hans-Rikard Wold har gjennomført hele Teknas prosjektskole, og føler han har tatt steg i sin rolle som prosjektleder i Movar IKS.
Hans-Erik har lang fartstid i det interkommunale selskape som jobber med vann, avløp, renovasjon, brann og redning. Her har han jobbet i 32 år, som prosessoperatør, deretter administrasjon og ledelse som avdelingsleder.
– Jeg hadde troen på at dette skulle gi meg noe mer i verktøykassa.
– Det er først de to siste årene jeg har jobbet som prosjektleder, da spesifikt innenfor vann og avløp, sier han.
– Prosjekt til 2,5 milliarder kroner
Han hadde derfor litt kjennskap til prosjektledelse, men ønsket å utvikle seg før kanskje karrierens største prosjekt.
Prosjektet i regi av Movar IKS har fått navnet Renere Oslofjord og er et 2-delt VA-prosjekt for oppgradering og utvidelse av Mosseregionens avløpsrenseanlegg på Fuglevik og et overføringsanlegg i sjø på 15,5 km.
Han valgte derfor Teknas prosjektskole for å øke sin kompetanse, og gjennomførte alle de fem kursene, som du finner nederst i saken.
– Jeg har tidligere tatt noen enkeltstående kurs i Tekna som jeg var veldig fornøyd med, så derfor fikk jeg lyst til å ta Prosjektskolen også.
– Jeg hadde troen på at dette skulle gi meg noe mer i verktøykassa og gjøre meg tryggere i rollen som prosjektleder.
– Var det noe spesielt du ønsket å lære?
– Jeg er nok mindre sjef, og mer leder.
– Ja. Spesielt ledelse av prosjekter og hvilke verktøy det kan være lurt å benytte seg av i de ulike situasjonene og fasene.
Prosjektet han er en av prosjektlederne for nå er ikke mindre enn et gigantprosjekt til estimerte ca. 2,5 milliarder kroner.
– Jeg ville derfor ta dette kurset for å få en større trygghet på at jeg hadde kompetanse og at jeg kunne ta de riktige valgene underveis.
Teknas prosjektskole
Gjør som Hans-Rikard, lær de effektive verktøyene og få kontroll på alle fasene i et prosjekt!
– Hva lærte du?
– Jeg er nok mindre sjef, og mer leder. Jeg har samtidig blitt flinkere til å stille konstruktive og kritiske spørsmål til samarbeidspartnere, men også motparten for å finne de beste løsningene.
– Før skulle jeg sitte på svaret selv, jeg delegerte og beordret medarbeidere for å få ting gjort i tide, men nå lytter jeg nok vesentlig mer, sier han.
Han mener det er to ting som skiller en god og en dårlig prosjektleder.
- En god prosjektleder evner å involvere og inkludere de rundt seg på en god måte.
- Den andre viktigste egenskapen er å ha et ønske om, og evne å dele kunnskap. Være åpen og utadvendt.
Forskjellen på en leder og en prosjektleder
Han forteller videre at det er noen forskjeller mellom en leder og en prosjektleder.
– I et prosjekt så har du med flere parter og leveranser å gjøre. Det er lovverk og kontrakts bestemmelser du skal forholde deg til, så det var viktig for meg å tilegne meg mer kunnskap om. Anskaffelsesregelverket er et eksempel. Vi er en offentlig bedrift, så vi må forholde oss til Lov om offentlige anskaffelser.
Han forteller at en av utfordringene med å være prosjektleder er at det er flere typer mennesker som kommer inn i gjennomføringen av et prosjekt.
– Nå kjenner jeg på at dette er noe jeg kan noe om.
– Det er andre folk du møter når du "klipper snora" enn de du møter når du setter "skuffa i jorda"
Han må også finne min plass i prosjektet.
– Jeg har for eksempel en prosjekteier og en direktør å forholde meg til. Så det er viktig å vite hvilke rammer og handlingsrom jeg har i de ulike fasene av prosjektet. Dette ble godt belyst under kurset.
– Nå kjenner jeg på at dette er noe jeg kan noe om, og dette har jeg kompetanse på. Og det er en god følelse.
Alt fra samtaler til rollespill
Han forteller at prosjektskolen er en god blanding av ulike pedagogiske grep.
– Gjennom kurs-modulene gikk vi gjennom presentasjoner, noen gruppeoppgaver og noen case-oppgaver som vi skulle løse. Vi har også hatt litt rollespill hvor vi går gjennom ulike scenarioer og lærer oss hvordan vi skal løse utfordringer.
– Det er en god variasjon, noe som gjorde det litt attraktivt, og ikke minst gøy. Jeg gledet meg og hadde lyst til å møte opp.
– Det er viktig å føle at du har fått noe igjen, med tanke på at du setter av flere dager til dette. Og det følte jeg at du fikk.
Som en av de med mest erfaring kunne han i tillegg bidra på kurset med hva som har fungert og ikke fungert i sin jobb som prosjektleder.
– Det var også viktig å få et komplett kursbevis til slutt.
– Jeg er i 50-årene og en del på kurset var yngre, så kunne jeg dele av min erfaring der det passet inn. Samtidig fikk jeg flere nytenkende ideer av flere andre yngre der.
Wold synes det var fint at det var samme kursleder i de første delene av kurset, det gjorde at de slapp å bli kjent med et nytt menneske hver gang de møtte opp. De hadde totalt to veiledere gjennom samtlige kurs-moduler i Prosjektskolen.
– Det var også viktig for meg at veilederne på kurset hadde god og lang erfaring, og det hadde de begge to.
– Det var også viktig å få et komplett kursbevis til slutt, og ikke bare etter hvert modul. Det ser mye bedre ut å vise at man har gjennomført alle modulene.
– Har du allerede fått bruk for kurset i jobben?
– Ja, jeg bruker det hver dag. Jeg har et lite oppslagsverk i presentasjonene som vi fikk med oss, så jeg går av og til tilbake og ser der hvis jeg lurer på noe.
Sverre Gjestrum forteller at det er enkelte feil som går igjen hos noen prosjektledere.
– Den største feilen mange gjør, er at de tar på seg for mange andre oppgaver i tillegg til prosjektlederrollen, noe som kan frustrere teamet og redusere innsatsviljen. Prosjektlederens viktigste oppgave er å nå prosjektets mål ved å utøve klokt lederskap og sørge for at passende metoder og verktøy benyttes
– Hvordan blir vi sett på internasjonalt i denne stillingen?
– Norske prosjektledere er generelt godt ansett internasjonalt. De er kjent for å være pålitelige, strukturerte og gode til å samarbeide. Mange setter pris på deres evne til å balansere effektivitet med en inkluderende lederstil, noe som ofte fører til høy trivsel og produktivitet i teamene de leder
Han forteller at det finnes mange potensielle fallgruver som prosjektleder:
- Takke ja til feil prosjekt.
- Velge feil folk.
- Dårlige beslutninger.
- Ikke forstå risikoene og se mulighetene.
- Mangelfulle eller manglende mandat.
- Mangelfulle eller manglende avtaler.
- For få kompetente folk, særlig i starten.
- For stor gjennomtrekk av folk.
- Dårlig møtekultur og møteledelse.
- Manglende eller sprikende målfokus.
- Ikke få ryddet opp i uoverensstemmelser.
- Fravær av ledelse og lederskap.
- Bruk av feil metoder og verktøy.
- Ikke akseptere situasjonen og fakta.
Under kan du se hele løpet i prosjektskolen:
Prosjektskolen i fem trinn:
Teknas etterspurte prosjekteskole består av varierte kurs innen prosjektledelse, prosjektstyring og prosjektarbeid. Bygg din egen prosjektkompetanse trinn for trinn!
Trinn 1: Praktisk prosjektledelse
Praktisk rettet basiskurs med oppgaver og relevante eksempler. Kurset gir en bred introduksjon til prosjektledelsesfaget.
Trinn 2: Prosjektplanlegging
Lær verktøy og metoder for å utarbeide realistiske og godt strukturerte prosjektplaner.
Trinn 3: Prosjektgjennomføring
Lær å gjennomføre til riktig tid og i henhold til budsjett. Effektiviser ressursstyring, fremdrift, endrings- og avvikshåndtering.
Trinn 4: Ledelse
Lær å få gjennomslag som sjef for prosjektet og kommunisere og motivere godt både innad og utad. Velg mellom kursene «Ledelse i prosjekter» eller «Hvordan lede uten personalansvar».
Trinn 5: Prosjektverktøy
Lær deg de mest brukte prosjektverktøyene med kursene «Praktisk bruk av MS Project del 1 og del 2», «Excel for prosjektledere» og «MS Project for byggebransjen». Velg ett av kursene for å fullføre Prosjektskolen.