Matproduksjon under klimaendring

Matproduksjon og klimaendringer, åpent møte. Møt og diskuter.
Klimaet i endring og miljøødeleggelse medfører ulike utfordringer for levemåter, ressursbruk, infrastruktur, lovverket men ikke minst for landbruket. Tilgjengelighet og mengde av naturressurser er i nedgang. Spredning av landbruksområder i villmark og samtidig spredning av urbane områder i dyrkemarka øker, og forurensing fra landbruk ikke avtar. Sult er et av verdens største utfordringer, samtidig som vi taper og kaster omtrent 1/3 av all mat i verden. Forbruk av ferdig og prosessert mat er i økning, samtidig som fedme og hjerte- og karsykdom øker. Dagens landbruksområder blir utsatte oftere for tørke og flom som gjør matproduksjon mer uforutsigbar.
- Kan vi sikre mat til alle i et endrende klima?
- Hvilke landbruksmetoder finnes som kan gjøre mat produksjon tryggere i endrende klima?
- Hvilke landbruksmetoder reduserer miljøbelastning fra landbruksvirksomhet?
- Hvordan tilpasser vi matproduksjon til klima og samtidig fremmer helse, biologisk mangfold og holdbart bruk av arealressurser?
- Hvordan ser matproduksjon i et norsk og internasjonalt perspektiv?
- Hva har landbruk med fattigdom, eierskap, likestilling og makt å gjøre?
- Er ulike mål: mattrygghet, redusert miljøbelastning og tilpasning til klimaet i motstrid med hverandre?
Tekna Hedmark organiserer et debatt-møte der vi skal prøve å svare på disse og mange andre spørsmål.
Deltakerne:
Anne-Kristin Løes, Norsk senter for økologisk landbruk
Bjørn Gimming - Norges Bondelag
Jens Bernt Aune - NBMU
Odd-Gunnar Wikmark – GenØk Institutt for biosikkerhet
Ann Merete Furuberg - Norsk Bonde- og Småbrukarlag
Aksel Nærstad, Utviklingsfondet
Send gjerne inn spørsmål i forveien som vi formidler til innlederne. Inviter gjerne med flere interesserte. Velkommen.