Leiromvandling av berggrunnen – hvor og hvorfor?
Fellesseminar Norsk Bergmekanikkgruppe – Norsk Geologisk Forening

Et fellesseminar arrangert av Norsk Bergmekanikkgruppe og Norsk Geologisk Forening.
Leirholdige sprekkesoner skaper hodebry for tunnelbyggere. En bedre forståelse av hvordan og hvor denne leiromvandlingen foregår, kan derfor gi mer forutsigbarhet i tunnel- og undergrunnsprosjekter og dermed mulighet for mer pålitelige kostnadsoverslag . Opptrer omvandlingen hyppigere i enkelte deler av landet enn i andre? Hvordan kan de kartlegges? Forvitrer noen bergarter lettere enn andre? Hvordan og når ble disse svakhetssonene dannet? Dette er spørsmål vi vil diskutere i dette fellesseminaret.
Bygging av tunneler utgjør ved siden av feltutbygging til havs de største investeringene i Norge - med en prislapp på opptil titalls milliarder kroner. De siste års funn av olje og gass i forvitret grunnfjell på Utsirahøyden i Nordsjøen har gitt mye ny informasjon om fenomenet. Hvordan kan denne informasjonen brukes i planlegging og bygging av tunneler og andre undergrunnsanlegg på land? Samtidig kan letegeologene på kontinentalsokkelen ha nytte av ingeniørgeologenes lange erfaring med omvandlet grunnfjell på land. Ett av formålene med seminaret er derfor å utveksle kunnskap mellom anleggsbransjen og sokkelvirksomheten.
Ronald Sørlie og Terje Solbakk fra henholdsvis Lundin og NTNU vil orientere om dypforvitret grunnfjell og petroleum på Utsirahøyden og norsk sokkel. Werner Stefanussen, Sweco vil deretter gi eksempler på svellende bergmasser i tropiske strøk basert på erfaring fra internasjonale tunnelprosjekter. Professor Bjørn Nilsen, NTNU vil orientere om svakhetssoner i norske tunneler og beskrive både forekomster, karakter og egenskaper. Guri Ganerød og Odleiv Olesen, NGU vil presentere lokale og regionale geofysiske metoder for kartlegging av leirinfisert berggrunn. Ola Fredin, Giulio Viola, Håkon Rueslåtten og Marco Brönner vil presentere resultater fra de siste års forskningsprosjekter på dypforvitring utført ved NGU og vise hvordan og hvor dypforvitring opptrer i forkastningssoner og hvordan den er bestemmende for landskapstrekk som for eksempel strandflaten.
Deltagere oppfordres til å ta med postere til en postersesjon om temaet.
Etter seminaret blir det arrangert en kort ekskursjon til en dypforvitringssone i Styggedalen i Estenstadmarka før deltagerne møtes til uformelt treff på Bær&Bar på Solsiden
Programkomité:
- Mari Nilsen Ervik, Sweco
- Kristin Hilde Holmøy, SINTEF
- Odleiv Olesen, NGU
- Terje Solbakk, NTNU