Kursinnsikt
Tre grunner til å lære mer om Forsyningsforskriften
Mange i norsk næringsliv og offentlig sektor må nå forholde seg til Forsyningsforskriften i stedet for reglementet for offentlige anskaffelser. Ta dette kurset for å oppdatere deg!
Når bør du benytte Forsyningsforskriften i stedet for Anskaffelsesforskriften? Hva er fallgruvene du kan gå i? Og ikke minst: Hvordan unngår du problemer i utgangspunktet, slik at du får en suksessfull innkjøpsprosess?
Dette er bare noen av spørsmålene du får svar på i det flunkende nye Tekna-kurset utarbeidet av advokatene Sjur Ringstad og Lars Baklund fra Advokatfirmaet Nicolaisen & Co ANS, advokatfullmektig Mikael Eriksen og Tekna.
Er kurset noe for deg? Her er tre gode grunner til at du burde delta.
1. Du lærer å velge riktige kriterier
– På kurset går vi gjennom en del fallgruver, og viser hvor det typisk er man kan havne i trøbbel, forteller Ringstad.
Han legger spesielt vekt på at man må skille mellom kvalifikasjonskrav og tildelingskriterier, for å unngå å havne skjevt ut senere i prosessen. Både han og Baklund er klare på én ting: Jobben man gjør på forhånd i en konkurranse drar man nytte av senere. Baklund utdyper:
– Mye av kurset handler om de grunnleggende prinsippene om likebehandling. Velger du det riktige regelverket og den riktige leverandøren, får du også det beste produktet, sier han.
– Gjør du feil i starten og setter feil kriterier, havner du også galt ut i andre enden. Du må være tydelig, klar, forutsigbar – ja, du kan ikke ha noe «slinger i valsen». Dette gjelder særlig på det innkjøpsfaglige skjønnet for oppdragsgiver: Hva er det egentlig du ønsker å kjøpe?
Baklund legger til at det ofte oppstår misforståelser her. Mange tror at de er begrenset i hva de faktisk kan kjøpe. Slik er det imidlertid ikke:
– Du velger selv hva du vil ha, men du må velge de riktige kriteriene.
Ringstad stemmer i:
– Du har friheten til å velge, med det må være fri konkurranse. Du kan velge hva slags type pult bedriften din skal ha, for eksempel om den skal være hev-og-senk, men du kan ikke direkte velge hvem som skal produsere den, sier han.
Jobber du med anskaffelser? Dette Tekna-kurset gir det praktiske råd og tips
2. Du lærer når du bør benytte hvilket lovverk
Forsyningsforskriften og Anskaffelsesforskriften (klassisk sektor) eksisterer side om side, og dekker til dels overlappende områder – men det er likevel klare skillelinjer for når du bør velge hvilken – og det er spesielle fordeler ved å velge Forsyningsforskriften.
– Disse regelverkene er i stor grad samkjørte, og på oppdragsgiversiden lyser man ut etter begge regelverkene. Men det er et stort behov for å vite når man skal velge den ene eller den andre, sier Ringstad.
Anskaffelsesforskriften er generelt større og mer dekkende. Forsyningsforskriften dekker hovedsakelig vann, avløp, gass, havner og flyplasser. Nettopp det at den er mer avgrenset gjør også at man kan spare store beløp på å velge forsyning når det passer.
– Å velge feil forskrift kan fordyre anskaffelsen din betydelig, sier Baklund.
– I verste fall kan det føre til at et prosjekt ikke gjennomføres. Derfor er vårt hovedfokus å sette deltakerne i stand til å velge riktige spesifikasjoner, riktige kvalifikasjoner og gjøre en riktig tildeling. Og også velge riktig forskrift, selvsagt.
3. Vi går praktisk til verks
Kurset foregår over to dager, og er hovedsakelig praktisk og konkret. Deltakerne vil jobbe interaktivt med kursholderne og hverandre, med praktiske oppgaver knyttet til problemstillinger i fagområdet.
Nettopp denne praktiske tilnærmingen er sentral i kursets oppbygging:
– Dette er ikke en ren jus-forelesning! Vi plasserer disse begrepene i en praktisk hverdag. En viktig ting med kurset er at vi ikke beveger oss så mye på det overfladiske nivået. Vi går ned i materien og inn i området som faktisk betyr noe for folk, sier Ringstad.
Kurset er lagt opp som en gjennomgang av alle segmentene i en faktisk konkurranse, og inneholder veldig konkrete, stegvise eksempler. Dette vil gi deltakerne større utbytte, og sette dem i stand til å forholde seg til mange ulike løsninger og vurderingsmomenter når det kommer til prosjekter og Forsyningsforskriften.
– Kurset passer både for de som er nyansatt og de som har gjennomført en del anskaffelser, men som lurer litt på noen spørsmål eller detaljer, sier Ringstad.
Lyst til å vite mer? Å velge riktig forskrift kan spare dere for mye penger. Meld deg på her!