Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Illustrasjon av sjef og gresk filosof
TIL ETTERTANKE: – Den vanligste feilen er å tro at en personlighetstest måler hvor flink du er til noe.

Kursinnsikt

Test deg selv: Hvilken ledertype er du?

Publisert: 19. mars 2024

Er du en planlegger eller liker du å ta raske initiativ? For å bli trygg i lederrollen må du først bli bevisst på hvem du er, mener psykolog.

– En personlighetstest kan raskt avsløre hva slags lederstil som passer deg.

Ledere kommer i en rekke former og fasonger. Noen elsker å gå i front, mens andre foretrekker å følge opp og motivere.

Dette henger sammen med personlighet, forklarer psykolog Rolf Marvin Bøe Lindgren.

Nysgjerrig på hvilken lederstil som passer for deg? Test deg selv litt lenger ned i artikkelen!

For å bli bedre kjent med seg selv, går høstens deltakere på Teknas lederutviklingsprogram GILA gjennom en Big Five-test. Dette er et nyttig grep for å finne en lederstil du er komfortabel med, mener psykologen.

– Selvinnsikt er viktig som leder. Er du bevisst på personlighetstrekkene dine, kan det gjøre både deg selv og folk rundt deg tryggere.

Ønsker du å lære mer om personligheten din og hvordan du kan utvikle deg som leder? Meld deg på Teknas lederutviklingsprogram GILA!

– Kan hindre at du sliter deg ut

Bøe Lindgren har flere tiårs erfaring med personlighetstesting, og har blant annet skrevet bok om temaet og fungert som faglig alibi i podcasten Big 5 med Nils og Harald.

Han mener personlighetstrekk og ledertyper er koblet tett sammen – men at det er viktig å tolke testresultatene sine riktig.

 – Har du en personlighetsprofil med lav grad av planmessighet, er kanskje ikke styring av store prosjekter det du trives best med. Det betyr imidlertid ikke at du ikke kan bli dyktig på det, forklarer psykologen.

Selv om Bøe Lindgren tror alle ledere og lederemner kan ha godt av å teste personligheten sin, er det spesielt én feil han advarer mot.

– Den vanligste feilen er å tro at en personlighetstest måler hvor flink du er til noe.

– Testen måler kun hva du sannsynligvis liker å jobbe med. Du kan fint ha oppgaver som er mer egnet for personer med andre trekk enn deg selv. Du kan også levere knallgode resultater.

– Utfordringen er at slike oppgaver, over tid sannsynligvis vil gjøre deg utslitt.

Høy score på ekstroversjon og omgjengelighet gjør deg med andre ord ikke automatisk til en enestående taler.

Derimot kan det være en indikasjon på at du trives med å snakke foran folk, og at du sannsynligvis holder ut denne typen arbeidsoppgaver bedre enn andre.

Men, fordi du trives så godt med å holde taler og presentasjoner, kan det også bety at du bruker mer tid på dette enn du kanskje bør, forklarer psykologen.

Interessert i å utvikle deg som leder? Delta på Teknas lederutviklingsprogram GILA!

Oppsøker oppgaver som passer oss

Bøe Lindgren understreker at idealet om en «komplett» leder er en illusjon. Nesten alle gode ledere har både styrker og svakheter, mener han.

– Det kan være lett å tenke at en god leder fikser alt selv. Slik er det ikke. De rådfører seg med folk på de områdene de ikke har sine egne styrker.

– Er du en tydelig strategisk leder, interesserer du deg kanskje ikke like mye for det operative. Dermed trenger du trolig noen som holder styr på timeplanen, og at ting blir gjort.

Dette betyr imidlertid ikke at du til enhver pris bør unngå de områdene der du ikke er så sterk:

– Vi oppsøker gjerne oppgaver og omgivelser som passer personligheten vår. Sånn er det i lederroller også.

– Ofte kan det imidlertid være fint å få bekreftet at du fikser andre ting også, selv om du kanskje ikke syns det er like gøy, avslutter psykologen.

Hvilken ledertype er du?

Bautaen

Viser testresultatene at du har høy grad av følelsesmessig stabilitet – altså en lav score på nevrotisisme, kan det tyde på at du har en egen evne til å tåle press og stress i jobben.

Trolig preges du mindre enn andre når det blåser litt på toppene – enten i en krise, eller om du må gå frem for å ta straffespark i en viktig fotballkamp.

Veiviseren

Har du høy grad av ekstraversjon, kan det tyde på at du er en utadvendt ledertype som er glad i å ta initiativ, være tydelig og kommunikativ.

I motsetning til mange andre, er du kanskje ikke så redd for å ta ordet når de rundt deg virker tvilende og rådville. 

Innovatøren

Har du en personlighetsprofil med høy grad av åpenhet for nye erfaringer, er sannsynligheten høy for at du egner deg i lederroller som krever nytenkning, nysgjerrighet og visjon.

Trolig har du potensial til å trives bedre enn andre som gründer – eller for eksempel som leder i et kreativt byrå.

Motivatoren

Viser testresultatene dine en høy grad av omgjengelighet, kan det tyde på at du trives best når du jobber tett på medarbeiderne dine.

Trolig trives du best i en rolle der du får støtte, imøtekomme og inkludere andre – kanskje som avdelingsleder eller i en virksomhet der de ansatte er avhengig av mye oppfølging.

Organisatoren

Har du en høy grad av planmessighet, er sannsynligheten stor for at du trives med å sette mål, være grundig og å følge opp arbeidsoppgaver.

Kanskje egner du deg bedre enn andre i roller der du må ha flere baller i lufta samtidig – for eksempel som leder av større prosjekter.

Lyst å lære mer om personlighet, ledelse og utvikling? Meld deg på Teknas anerkjente lederutviklingsprogram GILA i dag!

Les også