Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Hege Brekke på scenen
TA KONTROLL: Tankene våre er ofte repetitive og negative, forteller Hege Brekke. God selvledelse hjelper oss blant annet med å bli bevisst på våre egne tanker. Foto: Monica Kopperdal Hellem.

Kursinnsikt

Selvledelse – en nøkkel til en bedre hverdag

Publisert: 12. jan. 2023

Mange av oss knytter selvledelse til kunsten å være strukturert, effektiv og disiplinert, men dette er ikke det viktigste, ifølge eksperten.

Vi lever i en hektisk tid. Noen føler seg fanget i hamsterhjulet og står i fare for å bli utbrent. Da kan selvledelse være til god hjelp. Men hva er egentlig selvledelse?

Hege Brekke har mastergrad i ledelse og driver firmaet Prosessio der hun jobber som mental trener og lederkonsulent. Hun forteller at selvledelse først og fremst handler om å lytte til egne behov.

– Mange forbinder selvledelse med kurs der du lærer å bli mer tidseffektiv eller mer organisert så du skal kunne levere jobben raskere og bedre. Dette er også viktig, men ikke det viktigste, mener hun.

– Selvledelse handler om hvordan du snakker til deg selv og hvordan du gjør den indre dialogen om til handling.

Istedenfor å tenke på selvledelse som noe som utelukkende skal øke effektiviteten og tidsstyringen din, bør du se på selvledelse som en livslang prosess der du streber etter å bruke dine styrker for å nå egne ambisjoner.

Lyst til å bli bedre i selvledelse? Meld deg på kurs med Hege Brekke her!

Selvledelse begynner med bevisstgjøring

Ambisjonene våre varierer. Kanskje har du lyst til å trappe ned arbeidstimene og bruke mer tid med familien. Kanskje drømmer du om å bli leder, og vet det vil kreve gode prestasjoner over tid på jobben for at du skal få den muligheten.

Uansett hva dine ambisjoner er, kan selvledelse hjelpe deg på veien. Det første steget er å bli bevisst dine egen tanker og din indre dialog.

– Vi mennesker har rundt 60-80 000 tanker om dagen. Tankene våre har en tendens til å vandre, noe som gjør at vi ikke alltid er til stede her og nå. Tankene våre er også ofte negative og repetitive. Det er en link mellom det vi fokuserer på og det vi føler.

Kunsten å navigere i det komplekse bildet følelsene og tankene våre danner, kaller Brekke «emosjonell smidighet». Det handler om å identifisere tankene og følelsene dine slik at du kan respondere på den måten du vil i situasjonen, og ikke i affekt.

– De fleste av oss har en tendens til å være svært selvkritiske. Løsningen er ikke giftig positivitet, sier Brekke, – men selvledelse starter med å klare å identifisere hvem vi er, hva som er viktig for oss, samt å peke ut hvilke ambisjoner vi egentlig har.

Gjennom å bli kjent med deg selv og identifisere hva som er viktig for akkurat deg, blir det lettere å finne motivasjon til de valgene du gjør. Men Brekke understreker at selvledelse er en kontinuerlig prosess.

– Selvledelse er ikke et mål som du hurtig skal komme til, men en livslang prosess, forklarer Brekke, – noe du bør jobbe med hele tiden.

Emosjonell smidighet som verktøy

Etter å ha blitt bevisst tankene dine, er det, ifølge Brekke, tre steg du kan følge for å bli emosjonelt smidig og lede deg selv i riktig retning.

– For å bruke et eksempel kan vi si at du går ut fra et møte og opplevde selv deg som mislykket fordi du ikke turte å komme med de innspillene du egentlig hadde.

Det første steget handler om å spørre deg selv om tankene dine er sanne: Stemmer det at du burde sagt noe, eller var det kanskje like greit å la være? 

Hvis du kommer frem til at tanken er usann, trenger du ikke gjøre noe mer. Finner du derimot ut at du burde uttrykket dine innspill i møtet, kan du stille deg spørsmålet: Kan jeg gjøre noe med dette?

Hvis svaret er ja, kan du tenke at du skal komme med innspill under neste møte. Hvis svaret er nei, kan du akseptere at du ikke tør å ta plass på møter, og at det er greit.

På den måten handler selvledelse også om å akseptere den du er, akkurat slik du er. Du kan velge om du vil endre adferd, eller akseptere adferden du tyr til i gitte situasjoner og deretter gi slipp på den dårlige følelsen knyttet til det.

Er du lei av at din indre dialog drar deg ned? Les mer om Tekna-kurset om selvledelse!

Næringslivet versus idretten

26. og 27. april holder Hege Brekke kurs i regi av Tekna. På kurset vil hun fokusere på «job crafting» som handler også er et nyttig verktøy med tanke på å bli bedre kjent med seg selv for å kunne få en bedre arbeidshverdag.

Å identifisere ressursene og barrierene dine vil hjelpe deg å gjøre jobben din bedre eller mer interessant. Det kan være arbeidsoppgaver, relasjoner eller tanker, forklarer hun.

Ved siden av å holde kurs, er Brekke mentaltrener for idrettsutøvere og ledere i næringslivet. Næringslivet kan lære noe av toppidretten, mener hun.

– I idretten jobbes det mot å prestere best, utøverne er helt avhengig av gode verktøy for å være den beste utgaven av seg selv og de får mye en-til-en-trening. Dette kan næringslivet lære av. 

Siden hver enkelt av oss har forskjellige behov, trenger du, i likhet med en idrettsutøver, å kartlegge hva akkurat du trenger for å ha det best mulig og være den beste utgaven av deg selv.

– Det finnes ingen «one size fits all» når det kommer til selvledelse, men det er mange ulike selvledelsesteknikker som man bør kunne litt om. Hvis alle hadde lært litt om selvledelse, ville mange unngått å møte veggen, avslutter Brekke.

Vil du lære mer om hvordan du kan forbedre jobbhverdagen din? Meld deg på kurset med Hege Brekke!

Les også