Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Illustrasjonsbilde av påskefrokost med egg, brød, blomster

Tema: Realfag og utdanning

Slik får du mest ut av påskeferien hjemme

Publisert: 7. apr. 2020

Til vanlig reiser over halvparten av oss bort i påsken. I år blir de aller fleste hjemme.

Påskefjellet er stengt, og utenlandsturer er kansellert. På grunn av koronaviruset blir de aller fleste av oss hjemme i påsken.

Men fortvil ikke: Selv om du hadde andre planer, har påskeferie hjemme noen fordeler også. Du slipper å stå opp grytidlig for å rekke et fly og stå i uendelige køer på flyplassen eller på veien opp til påskefjellet.

Det er dessuten økonomisk smart, miljøvennlig – og ikke minst gøy!

I denne guiden gir vi deg tips til hvordan dere kan få mest ut av hjemmeferien. Både hva dere kan bruke tiden til og hvordan du kan bruke prosjektteorier underveis.

«Hotellfrokost», telttur og gode bøker

En måte å sikre at du får mest ut av hjemmeferien, også kalt staycation, er å planlegge den som om du skulle på tur. Det er nå du har tid til å gjøre alle de tingene du kanskje ikke får tid til i en travel hverdag. Det kan være:

  • Lange, late morgener der familien spiser digg frokost sammen. Dere kan lage en hotellfrokost hjemme med hjemmebakt brød, ferskpresset juice, eggerøre, bacon, kaffe og nystekte vafler.
  • Skituren, sykkelturen, fisketuren du lenge har hatt lyst til.
  • Telttur med hele familien. Enten i hagen eller i skogen.
  • Lese boken du lenge har hatt lyst til å lese. Påsketips: Liker du krim? VG har noen krimhøydepunkter å merke seg, og her er krimkongen Jo Nesbøs lesetips.

Åpningstidene til vinmonopolet

Vinmonopolet er stengt på skjærtorsdag og langfredag, samt første og andre påskedag. Åpningstiden på påskeaften vil være 10.00 - 15.00, som på en helt vanlig lørdag, over nesten hele landet. Husk også at salget pleier å stenge tidligere på onsdagen før påskehelgen.

Påsketips: Du kan bestille varer på nett og hente de på polet, så slipper du kaoset som kan utarte seg rundt påske.

Aktivitetsplan

Planlegg ferien som om du skulle på reise: Vær turist i egen by. Planlegg én aktivitet hver dag. Da senker dere tempoet, har rom for å være impulsive, samtidig som dere får noe ut av hver dag. Men husk å holde avstand når du er ute. Er det for mange der du tenkte å gå, jakt på en skjult perle i stedet.

Prosjektleder

Hver sosiale gruppe har sine særegne trekk, og det er ikke slik at én ledelsesstil passer til alle. For en familie passer det kanskje med et flertallsstyre, mens for en annen kan det av og til passe med en tydelig prosjektleder. Det finnes både fordeler og ulemper med et flertallsstyre. På den ene siden vil det ta mye tid dersom de skal diskutere seg frem til enighet for hver beslutning, på den andre siden kan det være en fordel at alle føler seg delaktige hele veien.

Prosjekttips: En måte å løse lederproblemet på, er å dele på ansvaret. Hvert medlem i gruppen kan få én dag til å være prosjektleder, som tar beslutninger og har ansvaret for at alt går rett for seg.

Filmer og TV-serier

For mange av oss er det noe eget med å samles foran fjernsynet i påsken for å se på påskekrim eller andre stemningsfulle serier og filmer.

Påsketips: I stedet for å lete hvileløst fra kanal til kanal for noe å se på til kveldskosen, ha en plan klar.

Prosjekttips: Gjør research og finn noen gode forslag til filmer, serier eller programmer dere kan se på sammen , eller – enda bedre! – delegér oppgaven til noen andre. Det letter på arbeidsmengden din, samtidig som det bidrar til å forankre flere til det felles påskeprosjektet.

Ikke glem brettspill

Dette er den klassiske ferieaktiviteten. Let frem det gamle Trivial Pursuit-spillet, børst støvet av Monopol og finn frem alle terningene til Yatzy.

Påsketips: Hvis dere føler dere spesielt eventyrlystne, kan dere også gå til innkjøp av et nytt brettspill. Det kommer stadig spennende kvalitetsspill på markedet. Gjør litt research på nett på forhånd, det finnes flere årlige kåringer av beste nyvinninger i brettspillenes verden, for eksempel tyske Spiel des Jahres.

Vær raus!

For å få de rundt deg til å spille på lag, er du avhengig av samarbeidsvilje. Det kommer ikke nødvendigvis av seg selv.

En måte å sikre dette på, er å lade opp det vår kursleder i prosjektskolen Sverre Gjestrum kaller «relasjonsbatteriet». Det er ikke bare elbilen som trenger en oppladning for å nå målene våre – forholdet oss imellom kan også ha godt av et fullt batteri. Det handler blant annet om å være raus med komplimentene og være behjelpelig og samarbeidsvillig selv. Det fyller relasjonsbatteriet, noe som gjør at viktige prosjekter, slik som ferier, går smidig for seg.

Ønsker du å få invitasjoner til kommende kurs i Prosjektskolen på e-post?
Meld deg på her!

 
 
 
 

{{'newsletterregistration.registrationOkMessage' | translate}}

{{'newsletterregistration.registrationNOkMessage' | translate}}

Les også