Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Portrett av Peder Nærbø

Kursinnsikt

Norge kan bli en gigant innen datalagring og prosessering

Publisert: 23. okt. 2019

Hva har Google, Facebook og det norske selskapet Bulk Infrastructure til felles?

– Vi vet ikke hva som blir the next big thing, men vi vet at det uansett kommer til å være avhengige av datasentre.

Peder Nærbø og hans Bulk Infrastructure er snart ferdig med å trekke en fiberkabel over Atlanterhavet. Den såkalte Havfruekabelen er hele 720 mil lang og slynger seg fra New Jersey i vest til Irland, Danmark og Norge i øst.

Det er første gang noen legger en kabel mellom Norge og USA, og den transatlantiske kabelen kommer til å ha blant verdens råeste datakapasiteter.

Håpet er å gjøre Norge til Europas maskinrom for nye datasentre – drevet av norsk vannkraft.

Nærbø mener prosjektet er en enorm mulighet for et land som må fase ut produksjonen av olje og gass. Mye av kompetansen Norge har ervervet seg offshore kan også brukes til datalagring og prosessering, forteller han.

– Dette kan bli den nye norske næringen. Behovet for data vokser mer enn noen annen industri, og all denne dataen trenger en moderne infrastruktur som består av fibernett og datasentre, sier Nærbø.

Peder Nærbø er en av flere spennende foredragsholdere på årets Ekom-hub-konferanse. Les mer om konferansen her!

Norges unike fordel

Konkurransen om å lage den internasjonale infrastrukturen for IT-tjenester er naturlig nok beinhard. Norge har imidlertid en rekke fordeler, påpeker Nærbø.

– Vi har stabile politiske forhold, verdens sikreste strømforsyning og et kjølig klima som gjør at vi trenger mindre energi for å kjøle ned datasentrene, forklarer han.

– Og rosinen i pølsa er at vi har Europas rimeligste strømpris.

Det viser også en oversikt Kinect Energy har laget for Energi Norge. Nærbø forteller at prisforskjellen kan være saftig. Sammenligner vi prislappen på et datasenter som bruker 12 megawatt i Frankfurt og i Norge, kan mellomlegget ligge på hele 15 millioner euro i året, ifølge Nærbø.

I tillegg kommer tilgangen på fornybar energi. Det er en betydelig fordel i en verden som går mot kraftige utslippskutt.

– Utslippene i denne bransjen er større enn i flybransjen. Det krever utrolig mye energi å drifte datasentrene, men på Sørlandet har vi verdens største overskudd av fornybar energi. Vi kan bygge ekstremt mange datasentre i Agder med denne strømmen.

Nærbø skal fortelle mer Havfrue-prosjektet på Ekom-hub. Les programmet her!

Google, Facebook, Amazon

Havfruekabelen er et samarbeid mellom Bulk Industries, Google, Facebook og Aqua Comms. De fire partene eier hvert sitt fiberpar i kabelen.

Nærbø forteller at det ikke er lenge til kabelen er ferdig montert. Etter noen mindre forsinkelser som følge av dårlig vær, håper han å være ferdig på våren til neste år. Da skal alle endene være koblet sammen.

En annen gigant, Amazon Web Services, signerte tidligere i år under på en avtale om bruk av kabelen.

Nærbø tror Havfruen kan få store ringvirkninger for norsk industri.

– Vi prøver å lage en helt ny næring i Norge. Dette er fremtidens arbeidsplasser. Jeg er helt sikker på at det vil komme mange datasentre til Norge, sier han.

Les også