Kursinnsikt
Metoden som hjelper deg å kommunisere enkelt og effektivt
Visuell fasilitering forenkler, konkretiserer og tydeliggjør budskapet ditt. Annette Haugen i VISFAS forteller hvordan.
– Mange voksne tror at de ikke kan å tegne. Det er forestilling man bare må legge fra seg.
Annette Haugen har undervist flere tusen deltagere i kunsten å kommunisere med tegninger. Deltagerne kommer fra IT-bedrifter, konsulentfirmaer, banker, forsikringsselskaper og universiteter.
Haugen jobber nemlig i firmaet VISFAS, en forkortelse for visuell fasilitering.
– De aller fleste på kursene har ikke tegnet siden de var barn.
Kurslederen oppdaget selv tegning som et arbeidsverktøy i 2012, da hun deltok på et lignende kurs. Da hadde hun ikke tegnet på 20 år.
– Etter første dag på kurset fløy jeg ut døren og rett på butikken for å kjøpe tusjer og ark. Jeg vil gi den samme følelsen til deltagerne på kursene jeg holder. Mange av dem forteller at de har savnet å tegne, og at de stadig er i jobbsituasjoner hvor de skulle ønske de hadde det som et arbeidsverktøy.
Synes du det er vanskelig å forenkle det du vil fortelle? Lær deg å kommunisere enkelt og effektivt.
Visuelle fiskekroker
Kort fortalt er visuell fasilitering et kommunikasjons- og prosessverktøy som gjør det lettere å skape en felles forståelse, arbeide med komplekse problemstillinger og ikke minst «krydre» digitale presentasjoner.
– Visuell fasilitering er en metode hvor tekst og håndtegnede presentasjoner kombineres for å gi overblikk og struktur. Vi opererer med fire ulike retninger innenfor visuell fasilitering: grafiske referat, presentasjon, prosesskart og maler, forteller Haugen.
Det å kunne tegne gir deg et unikt verktøy og et visuelt språk som kan brukes på tvers av faglighet, kompetanser, organisasjon, språk og landegrenser.
– Tegning gjør at du må forenkle. Hvordan kommunisere budskapet slik at mottaker forstår det enklest mulig? På kurset får du en oppskrift på hvordan du bygger opp en tegning.
I jobbmøter sporer ofte samtalen av. I slike tilfeller vil enkle tegninger gi samtalen et felles referansepunkt å snakke ut fra. Møtedeltagerne får noe konkret og håndgripelig å forholde seg til.
Det er forsket en hel del på effekten bilder og tegninger har på oss, forteller Haugen. Hvis vi vil at noen skal huske noe, hjelper det å bruke visuelle elementer.
– Kombinasjonen av ord og ikon fungerer som visuelle fiskekroker. Hvis vi ønsker at folk skal huske et budskap, vil det å hekte på et visuelt element gi fiskekrokeffekten, og gjøre det lettere å huske.
Vil du lære deg å kommunisere mer effektivt med tegning? Meld deg på det nettbaserte kurset Visuell fasilitering.
Fire retninger innen visuell fasilitering
- Det opereres med fire ulike retninger innenfor visuell fasilitering: grafiske referat, presentasjon, prosesskart og maler.
- Grafisk referat kan for eksempel være i et møte hvor man i stedet for å skrive referat, heller tegner ut det som blir sagt i kombinasjon med ord og setninger.
- Presentasjon handler om å bruke tegning som presentasjonsverktøy, enten som et alternativ til PowerPoint eller supplement. Tegning er bedre for å oppsummere det man vil fortelle.
- Prosesskart brukes gjerne i endringsprosesser for å gjøre prosessene lettere å navigere i. Helt konkret handler om at det er lettere å flytte folk om de kan se hvor de skal. Ved å tegne ut veien, kan deltagerne i prosessen se veien og endemå
- Maler er et konkret verktøy for å strukturere samtaler og gjøre møter mer effektive. Man lager tegninger man snakker ut fra, som styrer prosessen.
– En påminnelse om hva et effektivt jobbmøte bør være
Haugen forteller at mange av deltagerne blir overrasket over alt de får til på kursene hennes.
– For mange er det å lære seg noe nytt et lyspunkt i tiden med hjemmekontor og en heldigital arbeidshverdag. Visuell fasilitering er et praktisk og matnyttig verktøy for ulike situasjoner og roller, som du kan bruke både digitalt og fysisk.
Flere av deltagerne har endret måten de jobber på etter å ha tatt kurset.
Therese Sivertsen, spesialrådgiver for kvalitetsutvikling i KS (kommunesektorens organisasjon), er en av dem. I ettertid har teknikkene hun lærte på kurset blitt en helt integrert del av jobben hennes.
– Ikke bare har ikonene hjulpet veldig når det gjelder å kommunisere et budskap, men jeg har også brukt kompetansen til å lage «grafiske referater» i møter og på konferanser. Utrolig effektfullt og fantastisk morsomt, forteller hun.
Grethe Zimmer, seniorrådgiver i Statsbygg, har også fått stort utbytte av kurset.
– Kurset er en påminnelse om hva et effektivt jobbmøte bør være. Dette er spesielt hensiktsmessig for lengre prosesser der det er viktig å få alle til å se det samme bildet, sier hun.
Problemer og utfordringer visuell fasilitering kan løse
På arbeidsplassen deltar vi ofte i mange ulike prosesser med ulike roller. Da er det ifølge Haugen helt essensielt med en klar og tydelig formidling, og et visuelt bilde av prosessene man er med i.
– Tegning både involverer, engasjerer og inviterer kollegene dine inn i idéutvikling og problemløsning. Det berører oss også et annet sted i hjernen enn det tekst gjør – stedet hvor begeistring og motivasjon ligger. Jeg tenker det er særlig viktig nå med hjemmekontor, hvor man sitter mye for seg selv.
Visuell fasilitering kan også være nyttig når ansatte med særkompetanse skal formidle arbeidet sitt til andre som ikke har den samme kunnskapen.
– Mange av kursdeltagerne er prosjektledere, men en økende andel kommer fra IT-bransjen. Ofte oppstår det utfordringer når for eksempel prosjektledere, designere og programmerere, med hver sin ekspertise, skal jobbe sammen. Hva kan du, og hva består ekspertisen din av? Tegning tvinger deg til å forenkle, konkretisere og være tydelig.
Det stilles langt høyere krav til enkel og effektiv kommunikasjon i dag enn tidligere. Tegninger og andre visuelle verktøy, tilpasset ditt budskap, hjelper deg med å lykkes med både møtet, workshoppen, samtalen og foredraget. Både fysisk og digitalt.
Dette lærer du på nettkurs i visuell fasilitering
- Enkle tegneteknikker.
- Hvordan tegninger kan brukes som et presentasjons-, styrings- og dialogverktøy
- Du lærer oppbygging av prosesser og hvordan du jobber med visuelle maler som et styringsverktø
- Du lærer å utvikle relevante presentasjonstegninger som kan brukes til å forklare noe eller oppsummere din presentasjon.
- Hvordan tegninger fungerer som alternativ eller supplement til f.eks. slideshow
- Hvordan bruk av tegninger gjør deg til en bedre kommunikatør med økt gjennomslagskraft.