Kursinnsikt
Mennesker eller maskiner – hvem skal gjøre jobben?
Og hva vil jobben egentlig bestå av? På Lerchendalkonferansen 2024 får du være med på å besvare store spørsmål.
Når politikere, næringslivstopper, forskere og representanter fra utdanning og offentlig sektor møtes under Lerchendalkonferansen, er det som alltid for å gripe fatt i noen av de mest prekære problemstillingene i samfunnet vårt akkurat nå.
Temaet for Lerchendalkonferansen 2024 er arbeidskraft: Hvem skal gjøre jobben framover? Hva skal gjøres og hvordan?
– Det er i dobbel forstand; både med tanke på menneske og maskin, men også hvor vi skal hente arbeidskraften fra. Hvor skal vi finne folkene hvis vi skal lage en batteri- eller hydrogenfabrikk? Vi trenger blant annet flere ingeniører, sier kommunikasjonssjef Stein Mortensholm i Sintef Industri, som er møteleder for konferansen.
Stimulere til løpefart
Selv om utfordringene er mange, er Mortensholm opptatt av å se mot de som lykkes og får det til. Han mener vi er inne i en helt avgjørende epoke for norsk økonomi.
– Alle må omstille seg og bli mer bærekraftige nå, hvis ikke forsvinner de. I stedet for å klage over at utviklingen går for sakte, må vi se mot de som bare kjører på og skaper jobber. Hvordan stimulere til løpefart og forsterke det vi allerede er gode på? Det er dette vi skal snakke om under konferansen!
Hvem kommer til Lerchendalkonferansen? Her kan du lese hele det spennende programmet!
KI og grønt stål
For å dypdykke ned i den omfattende problemstillingen, er Lerchendalkonferansen delt inn i fire sesjoner.
Under sesjonen om hvordan nye teknologier skaper nye trusselbilder, kommer blant annet Nasjonal sikkerhetsmyndighet og Forsvarets forskningsinstitutt for å snakke om hvordan sikkerheten er i Norge. Er Norge og Norden godt nok rustet til å møte og takle nye utfordringer?
I sesjon 2 handler det om kunstig intelligens, og hvordan det skaper fordeler for både næringsliv og samfunn. Der skal blant andre Skatteetaten fortelle hvordan de bruker KI til å løse samfunnsoppdraget sitt best mulig.
Den tredje sesjonen handler om hvordan ny teknologi kan skape konkurransefortrinn. Det svenske firmaet SSAB AB har lykkes med å lage fossiltfritt stål, en prosess som seniorrådgiver og politiker Karl-Petter Thorwaldsson skal fortelle mer om.
Best i verden på grønt hydrogen
Men også her på hjemmebane er det firmaer som lykkes med å skape grønne arbeidsplasser ved hjelp av ny teknologi.
NG Group, kjent som Norsk Gjenvinning, har nye satsinger på å resirkulere medisinsk avfall i industriell skala, og Hystar er en av flere norske virksomheter som under EU Hydrogen Week havnet på Europas toppliste over de 25 selskapene som forventes størst vekst i inntekter, nye investeringer og effekt på energimarkedet.
– Hystar jobber med å lage verdens mest effektive elektrolysør for hydrogen, noe som vil gjøre produksjonen av hydrogen fra fornybar kraft betydelig rimeligere og dermed mer tilgjengelig, forteller Mortensholm.
– Nærheten til norske kunnskapsmiljøer gjør at de skalerer opp fabrikken sin utenfor Oslo først, og så vil de også benytte de gode subsidieordningene gjennom Inflation Reduction Act i USA til å etablere produksjon også der. Nok et godt eksempel på at teknologi utviklet i Norge kan sette standarden globalt.
Den avsluttende seansen handler om kompetanseskvisen vi befinner oss i. Vi mangler kompetanse for å sikre Norges fremtid som et digitalt og bærekraftig samfunn. Vi trenger flere studieplasser innen teknologi, og de som er ute i arbeid må være i verdenstoppen på å ta i bruk ny teknologi.
– Forskning, innovasjon og den norske kulturen for dialog og samarbeid er det som vil gi oss teknologiløftene vi trenger i en tid hvor stadig flere mister troen på at vi kan nå klimamålene. 2024 kan bli vendepunktet verden trenger, og mange flere norske virksomheter kan spille en vesentlig rolle i å gjøre det mulig.
Har du lyst til å være med og diskutere disse problemstillingene? Les mer om Lerchendalkonferansen her!