Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Hege Brekke
STYRKE: I stedet for å fokusere på feil og mangler hos de ansatte og i virksomheten, bør man fokusere på å identifisere styrker, ifølge ledelsesekspert Hege Brekke.

Kursinnsikt

Ledere bør ta utgangspunkt i det som fungerer godt

Publisert: 23. des. 2023

Bedre prestasjoner, økt arbeidsglede og mer robuste relasjoner. Det er bare noen av de positive effektene av å skifte oppmerksomheten til det som fungerer godt i virksomheten.

Spør du et knippe idrettsutøvere og trenere om hvor mye man bør trene, vil nok mange svare at det ikke bare handler om å trene mest – men å trene på de riktige tingene.

Det er en viktig del av styrkebasert ledelsestilnærmelse, mener ledelsesekspert Hege Brekke. I stedet for å fokusere på feil og mangler hos de ansatte og i virksomheten, bør man fokusere på å identifisere styrker. Kort og godt: Ledere bør jobbe ut ifra det ansatte er gode på.

En slik tilnærmelse gir også et godt grunnlag for å avdekke utviklingsmuligheter og forbedringer. Starter ledere derimot i andre enden, med fokus på det som er galt og ikke fungerer, kan ansatte fort miste engasjementet og kanskje utvikle motstand og motivasjon.

For å få til dette, må ledere vite hvordan de identifiserer og videreutvikler de ansattes styrker, så vel som deres egne, forteller ledelsesekspert Hege Brekke.

– Vi må anerkjenne, før vi kan endre. Ledelse er ledelse, uansett hvilken presisering du setter. Jeg liker å se på ledelse som påvirkning, og påvirkning skjer i samspill med andre mennesker. Det ledere egentlig trenger er innsikt og kunnskap om hvordan hun eller han kan påvirke, slik at andre lar seg lede, sier Brekke som har lang erfaring med lederutvikling innen toppidrett og næringsliv.

Vil du lære hvordan du virkelig kan lede ut fra det dere er gode på i virksomheten? Meld deg på kurset Hvordan lede, slik at andre lar seg lede!

Energi, engasjement og kraft

Styrkebasert ledelse bygger på positiv psykologi, der man tar utgangspunkt det som fungerer bra og ikke bare har fokus på det som må endres.

I en styrkebasert tilnærmelse har man mer fokus på det halvfulle glasset, fremfor det halvtomme. Det tomme delen av glasset representerer læring og utvikling, og den halvfulle delen representerer eksisterende ferdigheter og potensialer.

Selv om styrkebasert ledelse har god forankring i vitenskapelig forskning på menneskers velfungering og funksjonsevne, understreker Brekke at dette først og fremst er en tilnærmelse, mer enn en fasit for på hva god ledelse er.

– Vi vet at det ligger masse energi, engasjement og kraft når menneskene kan bruke styrkene sine, sier Brekke.

Slik finner du styrker

Brekke forteller at det finnes flere alternativer for å identifisere egne eller andres styrker. Derfor mener hun at den beste måten å bli kjent med egne styrker er å se innover og bli kjent med seg selv. Dette er kanskje ikke så lett for alle, men med riktig teknikker og verktøy kan du lære å identifisere styrker.

– Du kan også koble på andre og be om tilbakemeldinger på når de opplever at du er naturlig god. Gjennom å spørre om positive tilbakemeldinger, kan du lære om positive blindsoner.

Det finnes også kartlegginger og tester som kan identifisere styrker. Skal man bruke slike verktøy, er det viktig at det settes av god tid til å jobbe med resultatene, samt at man bruker eksperter som fasiliterer en slik prosess.

Ledere må også tørre å be om tilbakemeldinger fra dem de leder: Hva er jeg god på? Hva setter du pris på med min lederstil? Hva bør jeg gjøre mer av?

Brekke tror det vil tilføre virksomheten energi og vitalitet hvis validering av hverandres styrker blir en del av bedriftskulturen. Gjør en kollega en god figur i et møte? Si det til vedkommende!

– Det øker sannsynligheten for at du også får tilbakemeldinger selv. Det blir naturlig å gi hverandre informasjon om egne styrker.

Vil du lære mer? Les mer om kurset «Hvordan lede, slik at andre la seg lede» her!

Les også