Kursinnsikt
Kan kunstig intelligens redde liv i kraftbransjen?
Med kunstig intelligens og bruk av mikrofoner, sensorer og kamera er det lettere å overvåke og forebygge brann og andre sikkerhetsrelaterte hendelser.
– Teknologien er tilgjengelig og ikke spesielt dyr. Det handler bare om å være kreativ, sier Jonas Hertel.
Hertel kjenner godt til kraftbransjen etter mange år i Glitre energi. Nå har han tatt med seg kunnskapen inn i softwarebransjen og IT-selskapet Cognite. Selskapet samler inn data fra alle kildesystemer til blant annet industrier som olje og gass, shipping, fabrikker og kraftselskap.
– Det kan være dokumenter, arbeidsordre, 3D-modeller, vedlikeholdshistorikk og ikke minst tidsserier. Alle dataene blir satt sammen og kontekstualisert slik at man har tilgang til all informasjon på et sted, for eksempel via en app på mobilen eller et dashboard på pc-en, forteller Hertel.
Oversikt på avstand
Den samlede informasjonen kan være til uvurderlig hjelp hvis det skulle oppstå en kritisk situasjon.
– Det blir fort guffent inne i en kraftstasjon når noe skjer. Kunstig intelligens, kameraer og mikrofoner kan brukes til å få en oversikt over situasjonen før man eventuelt må gå inn, forklarer Hertel.
«Hva har robotstøvsugere, tilstandsovervåkning og brannsikkerhet til felles?». Det får du høre mer om under Tekna-konferansen Brannforum når Jonas Hertel skal holde foredrag.
Som et dataspill
Skulle det oppstå røykutvikling i en kraftstasjon inne i fjellet, kan man for eksempel bruke en 3D-modell av stasjonen på mobilen, se på måleverdier eller aktivere livekamera.
– Står du der med et brannmannskap, kan du blant annet vise dem hvor de skal gå, «ned den trappen og så til venstre». Det blir litt som et dataspill, forteller Hertel.
En slik teknologisk løsning vil kunne føre til at brannmannskapet ikke trenger å vente på at en kjentmann skal vise vei. I dag er det krav om at det skal være med personell med nødvendig røykdykkerkompetanse som skal vise vei for brannvesenet inne i anlegget. Men det kan ta tid før kjentmannen er på plass.
Når varsellampen blinker
Teknologien er i utgangspunktet ment til å gi innsikt i tilstand til utstyr og prosesser.
– Da vil du kunne få et varsel om at en pumpe trenger vedlikehold, litt som når varsellampen på bilen lyser og du får beskjed om å skifte olje, forklarer Hertel.
– Det finnes mange fine sensorer og kameraer med mikrofoner som er billige og enkle å installere. Mye av dette kan gjøre i dag uten altfor mye mikk og makk, utdyper han.
Sensorer, kameraer, mikrofoner og smart teknologi vil i tillegg være en ressurs for å bedre sikkerheten ved anlegget. For eksempel ved å bli varslet hvis noe begynner å oppføre seg unormalt.
– Utstyr som ikke er i orden utgjør ofte en risiko i seg selv. Hvis en pumpe eller generator begynner å oppføre seg unormalt, kan det være snakk om en brann frem i tid, sier Jonas Hertel.