Kursinnsikt
Helsenyvinninger og engleinvestorer hånd i hånd
Da Mangor Lien fikk diagnosen ALS i 2015, og begynte å miste førligheten, satte han og broren Terje Lien, begge sivilingeniører, i gang et prosjekt for å hjelpe mennesker som mister den motoriske funksjonen i armer og hender.
Prosjektet har resultert i dannelsen av selskapet Vilje Bionics som utvikler robotiserte eksoskjelett for personer med nedsatt motorisk funksjon i arm og hånd. I fjor deltok selskapet på Gründertorget på Helseteknologikonferansen til stor begeistring.
Er du nysgjerrig på hvilke nyvinninger som dukker opp innen helse? Få med deg Helseteknologikonferansen 2022 hvor årets helsegründer skal kåres!
Spiser ved hjelp av stemmen
– Ved hjelp av elektriske motorer gjør eksoskjelettet vi har utviklet, det mulig for brukerne å bevege skulder, albue, håndledd og hånd igjen og få mer selvstendighet hjemme eller på jobb. Hjelpemidlet kan man styre ved å gi talekommando, eller andre styringsmetoder som passer brukerens funksjonsevne best, opplyser daglig leder Saeid Hosseini.
Han forteller at det de siste tiårene har skjedd veldig mye innenfor hjelpemiddeltilbudet til mennesker som ikke lenger kan gå, men for de som har mistet evnen til å bevege armer og hender er det dessverre få tilgjengelige hjelpemidler.
På verdensbasis lever 50-60 millioner mennesker med svekkelse eller tap av motorisk funksjon i armer og hender og mange av dem har mistet evnen til å gjøre aktiviteter i dagliglivet som å spise, drikke eller opprettholde personlig hygiene. Dette medfører nedsatt livskvalitet. Funksjonstapet kan være forårsaket av blant annet nevrodegenerative sykdommer, hjerneslag eller skade ved traumatiske hendelser. Ennå finnes for eksempel ingen behandling som kan stanse sykdomsutviklingen av ALS.
Vil bygge nettverk
I dag samarbeider Vilje Bionics med pasientorganisasjonen ALS Norge, Nevroklinikken på St. Olavs Hospital HF og Trøndelag Ortopediske Verksted.
Prosjekt-teamet består i dag av professor emeritus Terje K. Lien, sivilingeniør og ALS-pasient Mangor Lien, førsteamanuensis Tore Meisingset, lege ved nevrologisk avdeling på St. Olavs Hospital samt tre masterstudenter fra NTNU som har jobbet med prosjektet på fulltid fra endt utdannelse i juni 2021. En av dem er Saeid Hosseini.
– Om et år håper vi å ha etablert samarbeid med flere pasientorganisasjoner, helseforetak, teknologimiljøer og ortopediske verksteder for å sikre god og bred medvirkning av brukere, helsepersonell og ortopediingeniører, noe som er svært viktig for oss, sier Hosseini.
Gjennom å delta på Helseteknologikonferansen fikk han vekket interessen for teknologien de jobber med, vist frem produktet og møtt dyktige mennesker fra næringslivet, akademia og helsesektoren med relevant kompetanse og erfaring som både delte innsikt og nettverk.
Ønsker seg engleinvestorer
– Målet vårt er å bygge et nyttig produkt for brukerne og samfunnet og et konkurransedyktig norsk helseteknologiselskap. Da er det viktig for å oss å ha arenaer der vi kan fortelle om det spennende FoU-prosjektet vårt. Konferansen er også en fin anledning til å lære om bransjen, møte mennesker i bransjen og høre på spennende foredrag om nye og smarte løsninger.
Om ett år fra nå håper han at de jobber sammen med flere norske og internasjonale samarbeidspartnere med en forbedret versjon av eksoskjelettet.
– Vi ønsker å fortsette arbeidet i et større forsknings- og utviklingsprosjekt finansiert av EIC Accelerator som er ett av EUs FoU-midler for startups, og flere engleinvestorer med god bransjeinnsikt.
Verdifull møteplass for synlighet
Helseteknologikonferansen arrangeres for syvende gang i år i regi av Norwegian Smart Care Cluster, Norway Health Tech og Tekna. Konferansen er en tverrfaglig møteplass for dem som jobber med helseteknologi på sykehus, i kommunene, i forskningsgrupper eller på leverandørsiden.
Innovasjon og nyskaping står på dagsordenen blant annet gjennom et eget gründertorg. I tillegg deles prisen Helsegründeren 2022 ut.