Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Tre personer på scene prøver seg på å holde taler
NERVEPIRRENDE: Du kan lære å ta ordet på en overbevisende og trygg måte, men da må du tørre å endre dårlige vaner.

Kursinnsikt

Gjør du disse tabbene når du presenterer?

Publisert: 12. aug. 2021

Sliter du med å nå ut med budskapet ditt? Her er skuespiller og retorikkekspert Randi Garmann Lønrustens beste tips til hvordan du unngår de største tabbene.

– Den vanligste tabben? At man sier for mye. Flere bør ta til seg den gode, gamle regelen «less is more», sier Randi Garmann Lønrusten.

Retorikkeksperten, som har skuespillerutdannelse i bunn og 20 års erfaring som rådgiver og konsulent i kommunikasjonsbransjen, holder kurs og foredrag der hun lærer bort gode kommunikasjonsteknikker, og hvordan du best takler nervøsitet og press når du står på scenen.

– Den største feilen mange gjør når de skal presentere noe, er å ikke sette av nok tid til forberedelsene. Da får man ikke spisset hovedbudskapet sitt godt nok, og det blir vanskelig å være tydelig og sikker på seg selv. 

Vit hvem du snakker til

For Tekna holder hun kurset «Retorikk – kunsten å overbevise» i Oslo. Der møter hun ofte forskere, ingeniører og økonomer.

andi Garmann Lønrusten
Retorikkekspert og skuespiller Randi Garmann Lønrusten.

– Da trekker jeg gjerne frem viktigheten av å vite hvem du snakker til. Ofte er dette folk som kan veldig mye og som er opptatt av detaljer og tekniske ting. Men så glemmer de at publikum de prater med ikke nødvendigvis kan like mye om temaet.

– Sett deg inn i deres perspektiv. Hva de ønsker å høre, er ofte viktigere enn det du ønsker å si.

Retorikk og kroppsspråk er like viktig å tenke på når vi prater med hverandre gjennom skjermen. Les Randis beste tips til videomøter her!

Kunsten å overbevise kan læres

– God retorikk er kunsten å overbevise, det å få noen til å ville lytte til deg, forstå deg, være villig til å se ditt perspektiv og eventuelt endre sin holdning eller tanker.

Dårlig retorikk er, ifølge Randi, ofte det motsatte; man sier for mye, er for selvopptatt og for detaljert. Og da faller folk av lenge før du kommer til poenget.

Hun tror mange av de typiske tabbene folk gjør ofte er en følge av at man er uforberedt, nervøs, tar litt for lett på ting eller glemmer at folk er forskjellige.

– Men er man bevisst på det man gjør, kan alt læres, oppmuntrer hun.

Trenger du flere tips? Les Randis fem beste tips til deg som skal presentere noe.  

5 vanlige tabber du bør prøve å unngå:

1) Du sier for mye

Det enkle er ofte det beste, skal vi tro Randi. Hun anbefaler å sette av tid til å forberede deg, slik at du får kortet ned innholdet og spisset hovedbudskapet.

– Hva er det du vil si, til hvem og hvorfor vil du si det? Prøv å finne ut av hva du vil at publikum skal sitte igjen med når de har hørt på deg. Det tar ikke mange minuttene, men det er veldig virksomt. 

– Jeg har møtt flere som sier at de gjerne skulle vært tydeligere og mer «to the point», noe de kunne klart om de bare hadde hatt bedre tid til å forberede seg.

2) Du glemmer å øve på selve fremførelsen

Det hjelper ikke å kunne det du skal si utenat, om du ikke klarer å fremføre det godt. Og her gjør øvelse mester.

– Et godt tips er å filme deg selv mens du øver. Da legger du merke til de tingene og uvanene som du ikke er klar over at du gjør.

Randi mener også at det er viktig å ta høyde for nervøsitet, være forberedt på situasjonen som en helhet og være bevisst på både kroppsspråk og stemmebruk. 

– Om du er utilpass i situasjonen er det ofte fare for at du blir for selvopptatt under fremførelsen. Da klarer du ikke å være godt nok til stede for publikum.

Det er også viktig å tørre å ta ansvar for situasjonen, mener Randi.

– De fleste liker godt at den som står foran oss tar det ansvaret, slik at vi som publikum ikke må hjelpe dem hele tiden.

3) Du glemmer hvem du snakker til

Se ting fra publikums perspektiv, og tenk på hva de får ut av foredraget, heller enn hva du vil si.

– Det er veldig lett å prate om ting du er opptatt av, men selv om du er ekspert i romforskning er ikke nødvendigvis jeg det, og vi ender opp med å sitte på hver vår planet.

Om alle i målgruppen er eksperter innen samme felt er det greit, hvis ikke, kan det også være lurt å oversette språket litt slik at alle forstår, mener Randi.

– Ingen liker å føle seg dum, utenfor eller ekskludert, og det å tilpasse innhold og språk slik at det er lettfattelig for alle er viktig.

4) Du tror at engasjement er lik bevegelse

– Jeg har sett folk som går hvileløst frem og tilbake på scenen, eller som tror at det må være masse armbevegelser og action for at det skal være spennende.

– Ofte har de kanskje observert andre, de er kanskje nervøse eller så har de lært at det er en fin måte å vise at man er engasjert på. Men i virkeligheten blir det ofte rotete.

Randi tror mange undervurderer hvor virkningsfullt det er å stå i ro, ha direkte blikkontakt og bruke pauser.

– Om du viser deg som en som har kontroll, får du tillit tilbake. Da får du også hjelp og dialog med publikum om du vil.

5) Du bruker for mange fyllord

«På en måte», «liksom», «kanskje», «muligens». Ifølge Randi er disse typiske fyllordene som mange bruker kun forstyrrende.

– Hos noen er det bare en uvane, og de vet ikke at de gjør det en gang. Det kan derfor være lurt å ta opptak av deg selv, akseptere at du gjør det, og så må du prøve å finne en ny vane.

Å legge til seg en ny vane er vanskelig, men ikke umulig. Randi foreslår å heller prøve å legge til en tom pause der du ville brukt et typisk fyllord.

– Med fyllord undergraver du bare budskapet ditt. Et konkret eksempel er: Vi er eksperter på en måte.

– Dropper du å si «på en måte» her, er det jeg hører; Vi er eksperter.

Interessert i å lære mer om kunsten å overbevise og kommunisere profesjonelt? Meld deg på vårt todagerskurs i retorikk her!

Les også