Kursinnsikt
«Fotosyntesen 2.0» kan gjøre CO2 om til bærekraftig fiskefôr
Gas 2 Feed vil bidra til å løse miljøproblemet i akvakulturnæringen – ved å lage høykvalitetsproteiner fra løse luften.
Fotosyntesen kjenner du. Planter tar til seg vann og karbondioksid og ved hjelp av sollys gjør det om til oksygen og karbohydrater. Nå kan en ny og lignende prosess gi liv til en mer bærekraftig akvakulturnæring.
Bioteknologiselskapet Gas 2 Feed har nemlig utviklet en metode for å fange CO2 og omdanne det til en bærekraftig ingrediens i fiskefôr – ved hjelp av vannkraft i stedet for sollys.
– Det er en slags fotosyntese 2.0, sier Arild Johannessen, ansvarlig for teknologi og teknologiutvikling i Gas 2 Feed.
Nysgjerrig på teknologien til Gas 2 Feed og andre muligheter innenfor havbruk? Lær mer på Havbrukskonferansen!
Sirkulær og bærekraftig produksjon
Den innovative prosessen benytter seg av bioteknologi og spesialiserte mikroorganismer. Det virkelig geniale er at karbondioksidet som er nødvendig for prosessen kan fanges fra et oppdrettsanlegg.
Altså: CO2 resirkuleres og tilbakeføres som protein i fiskefôret. Dermed sikrer de enkel tilgang til et næringsrikt protein og kutter utslippene. Klimaeffekten er stor sammenlignet med soyaproduksjon som i dag benyttes i brorparten av fiskefôret i norske oppdrettsanlegg.
Utslippsreduksjonen er faktisk på mer enn 80 prosent.
– Prosessen vår er skalerbar til industrielle volumer og kan redusere klimaavtrykket betraktelig, sier Johannessen.
Målet er at de på sikt skal kunne produsere 100.000 tonn proteiner. Til sammenligning bruker norske aktører i dag om lag 600.000 tonn soya til produksjon av dyrefôr, ifølge Johannessen.
En løsning på soyaproblemet
Gas 2 Feed ønsker å redusere bruken av soya. Store deler av verdens soyaproduksjon foregår i søramerikanske land, særlig i Brasil der produksjonen har ført til store innhogg i regnskog og andre økosystemer. Soyabønnenes høye proteininnhold gjør dem svært godt egnet til dyrefôr, men den stadig økende etterspørselen har skapt store problemer.
– Norske oppdrettere kjøper fiskefôr med sertifisert soya, som altså kommer med en garanti om at soyaen ikke er genmodifisert eller har bidratt til avskoging. Problemet er at når etterspørselen stadig øker, kryper stadig flere useriøse aktører inn i regnskogen, sier Johannessen.
Gas 2 Feeds proteiner kan være en del av løsningen. De produseres lokalt og uten alvorlige inngrep i viktige økosystemer. Deres produksjonsmetode kan utføres i Norge, på et langt mindre areal og med betydelig lavere vannforbruk sammenlignet med soyaproduksjonen.
– Vi kan redusere oppdretterens totale klimaavtrykk gjennom hele verdikjeden med mellom 30 og 40 prosent, forteller Johannessen.
Store muligheter
I første omgang retter Gas 2 Feed seg mot oppdrettsnæringen, men de ser også for seg at prosessen kan anvendes i annen matproduksjon.
– På sikt ser vi for oss at det også kan brukes andre steder, for eksempel i landbruket. Noen av konkurrentene våre internasjonalt jobber også med å ta dette i bruk i plantebaserte kjøttalternativer, forteller Johannessen.
Han forklarer at Gas 2 Feed er unike i norsk sammenheng, og internasjonalt er det enn så lenge bare en håndfull andre aktører som driver med det samme. Men interessen for å sirkulær bruk av CO2 i matproduksjon blir stadig større. Både myndigheter og investorer følger med.
– Vi kan produsere mat på en helt ny måte ved å gjøre det samme som naturen gjør, sier Johannessen.
Norsk havbruksnæring har over 20 år med erfaringsdata. Det gir muligheter, men også noen utfordringer. Lær mer her!