Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Geir Arne Hjelle i hengekøye med laptop og utsikt over solfylt gressplen og nabolag
LAVTERSKEL: Python-entusiast og kursleder Geir Arne Hjelle programmerer like gjerne ute i det fri som inne på kontoret.

Kursinnsikt

Fem grunner til at du bør kunne litt om Python

Publisert: 10. des. 2020

Python har stort potensiale til å effektivisere arbeidet ditt. Og det beste? Det er lettere å lære enn du tror.

– Du kan bruke Python til å fortelle datamaskiner hva de skal gjøre. Å lære seg litt Python er noe hvem som helst kan gjøre, sier Geir Arne Hjelle.

Han jobber med maskinlæring og dataanalyse for Amesto Nextbridge og leder Teknas introduksjonskurs til dataanalyse med Python. Og ikke minst er han en ivrig Python-bruker og skribent hos Real Python, en nettside viet til opplæring i programmeringsspråket.

Python er et av verdens aller mest populære programmeringsspråk. Populariteten kommer blant annet av at språket er intuitivt, lett å lære og gratis å bruke.

Her er fem grunner til at du bør lære deg litt om Python du også.

1) Effektiviserer arbeidet ditt

Hvis du føler at du gjør oppgaver om igjen og om igjen i Excel, bør du lære deg Python.

– Det er glitrende for deg som klipper, kopierer og klikker mye rundt i Excel-ark. Kan du bare litt Python, ser du raskt muligheter for å effektivisere arbeidet ditt, sier kursleder Hjelle.

Programmet kan spare deg for mange timer – for ikke å si uker – med monotont arbeid.

Da en venninne av Hjelle jobbet med masteroppgaven sin i ernæring, var datagrunnlaget hennes fordelt på flere hundre Excel-ark. En annen student hun kjente hadde tidligere brukt flere måneder på å kombinere lignende data, slik at de kunne brukes i forskningen.

Men med litt hjelp fra Hjelle og Python, fikk venninnen automatisert prosessen. På bare noen timer fikk de samlet alle dataene hun trengte i et dokument.

– Hun sparte mye tid, ja, men muligheten for å gjøre feil er også mye større når du må gjøre alt dette manuelt, påpeker Hjelle.

2) Lett å forstå, enkelt å komme i gang

Terskelen for å lære seg et programmeringsspråk er blitt stadig lavere de siste årene. Nå kan du løse en rekke praktiske arbeidsoppgaver med bare noen timers trening og opplæring.

Moderne dataspråk skiller seg nemlig mye fra de klassiske, forklarer Hjelle.

– Da flere av programmeringsspråkene ble utviklet på 50- og 60-tallet, var de mer strukturert etter hvordan datamaskiner «tenker», men Python er mer intuitivt og bruker et relativt naturlig språk for oss mennesker, sier Hjelle.

– Etter kort tid med Python ser du hva du kan bruke det til. Jeg får e-poster fra tidligere kursdeltagere som raskt bruker det de har lært på introduksjonskurset i jobben sin.

3) Fiks ferdige kommandoer

En annen fordel med Python, sammenlignet med andre programmeringsspråk, er de store bibliotekene med ferdig kode du har tilgang til. Disse «hyllevarene» gjør det veldig lett å komme i gang med å løse arbeidsoppgaver.

Programmerere over hele verden legger ut koder du kan bruke. Ansatte i selskaper som Google, Facebook og Dropbox bruker også mye Python og legger ut biblioteker som er åpent tilgjengelig for alle.

– Vi står på skuldrene til alle de som har gjort den samme jobben før. Hvis du for eksempel vil hente ut og filtrere data som ligger i et Excel-ark og legge de inn i en database, finner du kommandoer for det i bibliotekene. Da plukker du bare ut de tre relevante kommandoene og kjører dem, forklarer Hjelle.

4) Økt samfunnsforståelse

De aller fleste av oss kommuniserer med datamaskiner daglig. Og ny teknologi er med på å forme samfunnet rundt oss. Med litt Python-kunnskap innenbords forstår du mer om hvorfor programmene vi bruker er som de er.

– Jeg tror det er viktig for samfunnsforståelsen vår at vi skjønner litt hvordan datamaskiner fungerer. For å ta et eksempel: Facebook har en stor påvirkning på samfunnet vårt, og når Facebook gjør en endring, så er det et menneske som har programmert dette og det er en tanke bak. Det får du en bedre forståelse for når du kan et programmeringsspråk, sier Hjelle.

5) Lær deg maskinlæring

Kunstig intelligens og maskinlæring er teknologier som det kreves ganske tung kompetanse for å utvikle. Men, siden det allerede ligger så mange kodepakker tilgjengelig i Python, kan du som nybegynner også teste ut denne spennende teknologien på egenhånd.

– Det er egentlig ganske rett frem. Du kan finne og kjøre en kode for ansiktsgjenkjenning på bare en halvtimes tid. Disse kodene bruker biblioteker for de tunge løftene, og du kan koble koden opp til egne bilder. Du kommer langt på egenhånd med å bare bruke hyllevarene, sier han.

Et godt sted å starte

For å komme i gang selv, og se hvordan Python kan være nyttig for din jobb og arbeidsplass, kan du melde deg på Teknas introduksjonskurs til dataanalyse med Python.

Du trenger ingen forkunnskaper i koding. En viss kjennskap til programmer som Excel er allikevel en fordel.

I det fire timer lange kurset får du innblikk i hvordan en Python-kode ser ut, og hva du kan gjøre med data fra Excel-filer og lignende.

I tillegg gjør vi dette:

  • Vi viser hvordan vi leser inn data i Excel og hvordan vi rydder i data som har småfeil og mangler.
  • Vi filtrerer, sorterer og gjør mindre analyser av dataene og prøver oss på enkle visualiseringer.
  • Vi kobler sammen data fra forskjellige excelark og andre datakilder.
  • Vi analyserer og visualiserer store datasett.

Ønsker du å få en innføring i Python? Les mer om introduksjonskurset her!

Tekna har nå flere kurs innen Python:

Les også