Kursinnsikt
Endringer på jobben? 5 tips til en vellykket snuoperasjon
Ingeborg Volan leder tradisjonsrike Bokklubben gjennom den største endringen på mer enn 20 år. I andre land er bokklubbene blitt lagt ned, en etter en – kan vi unngå det i Norge?
– Å gjennomføre endring er noe av det mest krevende vi står i som ledere.
Det sier Ingeborg Volan, administrerende direktør i Bokklubben. Organisasjonen har mer enn 60 års erfaring med å anbefale de beste bøkene til norske lesere, og akkurat nå står den og Volan midt i en kjempestor snuoperasjon.
Ja, selve livsgrunnlaget til hele bedriften står i spill, ifølge direktøren:
– For 20 år siden var vi en gigant i norsk kulturliv, med én av fire husstander som medlem. Men siden har det gått gradvis nedover år for år, forklarer hun.
– Da jeg kom inn som direktør i 2022, var oppdraget klart: Vi må finne en ny retning og gjøre radikale endringer, ellers går det mot nedleggelse.
Så hvordan endrer man retning? Og ikke minst: Hva gjør en god leder når organisasjonen står i en slik krevende prosess?
Har du lederansvar? Lederkonferansen gir deg verktøyene til å lede med mot og inspirasjon i krevende tider!
Tradisjonsrik bedrift – radikale endringer
Nettopp dette skal Volan prate om på Lederkonferansen 2023, som avholdes i regi av Tekna på Clarion Hotel The Hub i Oslo 7. desember. Drøssevis av ledere deler sin kunnskap på konferansen. Meld deg på her!
Det er særlig én utfordring Bokklubben må være ekstra oppmerksomme på, ifølge direktøren:
– Vi er en relativt liten bedrift med en tradisjonsrik merkevare, der mange av de ansatte har erfaring fra samme arbeidsplass i 20 år.
Ingeborgs 5 tips til en suksessfull snuoperasjon:
- Kommunikasjon, kommunikasjon, kommunikasjon: Du får aldri gjentatt budskapene dine ofte nok og på mange nok måter. Du kommer til å bli gal av å høre deg selv gjenta de samme tingene. Men det må til.
- Forstå folkene du har med å gjøre: Hva er deres motivasjonsfaktorer? Hva ønsker hver av dem å oppnå, og hvordan passer det inn i bildet?
- Kultur: Hvilke grep kan vi ledere gjøre for å framelske den kulturen vi ønsker å skape, selv om vi er langt fra å nå målet? Og hvordan kan vi selv leve ut den kulturen, slik at medarbeiderne får et eksempel de kan følge?
- Si unnskyld! Du som leder kommer garantert til å gjøre tabber og feilvurderinger underveis. «Unnskyld» er et av de mektigste ordene i vokabularet.
- Forankring oppover: Hvordan jobber du for å vite at du har styret/eierne/sjefen din i ryggen underveis?
Hvordan gjennomfører man radikale endringer for å unngå nedleggelse i et slikt miljø? Volan er krystallklar på at det ikke skjer problemfritt:
– Ingen kan flytte et fjell alene: Samme hvor god plan eller smart strategi vi har, hjelper det lite hvis ikke folkene i organisasjonen både vet hvilken retning vi skal i eller tror på den, sier hun.
– Lederens hovedoppgave er å peke ut en retning og få hele flokken med. Da handler ledelse mye om hvilken historie du forteller og hvordan du lever ut den historien.
– Som leder kan jeg se alle medarbeiderne mine i øynene
Samtidig er det også noen fordeler med å være en mindre bedrift. Store skuter er som kjent tunge å snu, og når en hel forretningsmodell og operasjon skal digitaliseres og fundamentalt endres har Bokklubbene muligheten til å utnytte størrelsen sin til å gjennomføre dette effektivt.
Og ikke minst, på en inkluderende måte, ifølge Volan:
– Den mest åpenbare fordelen med å være en liten bedrift er at jeg som leder kan se alle medarbeiderne mine i øynene og kjenne hvordan de har det. Da er det også lettere å vurdere hvor vi står omtrent fra dag til dag.
Vil du høre mer om Volan og Bokklubbenes snuoperasjon? Meld deg på Lederkonferansen 2023 her!