Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Mann er veldig overasket over noe han ser på laptopen sin
INNSIKT: Har du lært noe nytt og blitt overrasket i det siste?

Kursinnsikt

Disse sakene var mest populære i 2021

Publisert: 19. jan. 2022

Har du ennå ikke sjekket dine kunnskaper i Excel eller satt deg inn i hvordan du blir en bedre prosjektleder? Kjenner du mulighetene med BIM, Google Design Sprint og Python? Eller vet du i det hele tatt hva en digital tvilling er?

Du trenger ikke nødvendigvis møte på kurs for å lure til deg faglig påfyll. Tekna innsikt bugner av gode fagartikler og nyttige nyhetssaker.

Dette ble de ti mest leste sakene i 2021:

10. – BIM-modeller vil føre til færre krangler i vann- og avløpsbransjen

Den tiende mest leste saken i fjor, handler om avansert databehandling og bygningsinformasjonsmodellering (BIM).

BIM er en prosess for arbeid med digitale modeller som kan brukes på tvers av fagfelt – og vil gi bransjen en rekke positive ringvirkninger. Det er et verktøy som er vanlig i byggebransjen, men som blir mindre brukt i vann- og avløpsbransjen.

– Konkurransegrunnlag pleier å være komplekse og inneholde mange dokumenter. BIM gjør det enklere å få oversikt. Og når prosjektet er ferdig, kan kommunen få kvalitetsdata inn i forvaltningssystemet, sier sivilingeniør Hans Martin Eikerol.

9. Som sjef kan du bli nedprioritert. Slik lykkes du med å lede fagekspertene

Hva er en god leder, og hvordan leder du fageksperter på en ålreit måte? Det får vi vite i denne artikkelen, som var den niende mest leste saken i fjor.

Et problem du må hanskes med som leder, er å håndtere konflikter. Samme hvor god leder du er, oppstår det gnisninger på et tidspunkt. Uenigheter er nemlig en naturlig del av å lede ulike personligheter.

– Mye av grunnen til at ting går skeis, er at vi ikke respekterer og er nysgjerrige på ulikhetene mellom oss. Mange er for dårlige til å stille direkte spørsmål og antar heller, i stedet for å avklare direkte, sier kursleder Vigdis Austrheim, som har 20 års erfaring som leder og jobber som lederrådgiver i eget selskap.

8. Google Design Sprint: Fra problem til testet løsning på fire dager

Hva er Google Design Sprint, og hvordan kan du lykkes med det?

Google Design Sprint er en systematisk og rask prosess for å løse komplekse problemstillinger gjennom designmetodikk, prototyping og testing på reelle brukere.

Prosessen er basert på Design Thinking-metodikk, og kombinerer brukerinnsikt, strategi, innovasjon og forretningsforståelse. Det er en effektiv og energikrevende måte å jobbe på som gir mye verdifull læring underveis. Sprinten går over en arbeidsuke, og deltakerne består av et tverrfaglig team på rundt syv personer for å få inn ulike perspektiver. Les mer om Google Design Sprint her.

7. – Du må gi avkall på noe for å være leder

Det kan føles vanskelig å gå fra å være kollega til å være leder, men heldigvis er det råd å få! I denne saken kommer Alf Inge Cleve-Stiansen, som leder Tekna-kurset Fra fagekspert til suksessfull leder, med tre nyttige tips til deg som er ny leder.

Han mener å se en forandring i lederrollen fra tidligere; en forandring som kan oppleves som en lettelse for noen.

– Med så mange høyt kompetente mennesker på arbeidsplassene har maktbalansen flyttet seg noe. Der det tidligere var forventet at lederen hadde svar på alle spørsmål, kan det nå bli viktigere å være en god «coach», forteller Cleve-Stiansen.

6. Denne kompetansen kan ta knekken på dårlig møtekultur

Det kan være slitsomt å sitte i møter der du verken føler deg hørt, sett eller der gruppas dynamikk er i ubalanse. Men det er mulig å legge til rette for at vi kan jobbe lett sammen. Det heter å fasilitere, noe du kan lese mer om i denne saken som ligger på sjetteplass.

Hver enkelt gruppe har en samlet og særegen personlighet, mener kursholder Agnethe Ellingsen.

– Det kan sammenlignes med å være dirigent for et orkester: Du skal sørge for at alle instrumentene er med, og at alle høres. Hvis du kun hører tubaen blir musikken ikke like bra.

5. Slik leder du fra sidelinjen

Er du ansatt som leder for personer eller en arbeidsgruppe uten det formelle personalansvaret? Hvordan kan du best mulig møte utfordringer til å sikre gjennomslag i rollen din?

Å lede fra sidelinjen, det vil si uten personalansvar, er ifølge kursholder Sverre Gjestrum i Teknas prosjektskole vanskeligere enn å lede med. Det krever med andre ord mer av deg som leder, men det finnes hjelp å få! Med noen verktøy på plass er du i bedre stand til å sette deg inn i den andres ståsted, og hjelpe dem.

I denne saken, som var den femte mest leste saken i 2021, finner du mer om hvordan du når frem, leder og motiverer ulike mennesketyper og etablerer milepæler for å sikre fremdrift.

4. Er du like god i Excel som du tror?

Mange skryter av hvor effektive de er i Excel, men er du faktisk så god som du tror? Denne quizen gir deg svaret på det.

Å ha gode kunnskaper om Excel har stor verdi både i arbeidslivet og på privaten. Programmet hjelper deg å jobbe bedre og mer effektiv, og har utallige muligheter, enten du bare skal lage enkle lister eller mer omfattende rapporter.

Test dine kunnskaper om Excel her.

3. Helt enkelt: Hva er en digital tvilling – og hva kan den brukes til?

Digitale tvillinger er et naturlig neste steg i digitaliseringsprosessen, men hva er det egentlig og hvordan brukes det?

I denne artikkelen, den tredje mest leste saken i fjor, kan du lese mer om bruksområdene til en digital tvilling. Visste du for eksempel at tvillingen kan hjelpe deg til å si hva som kommer til å skje i fremtiden, gi beskjed om hvor lang gjenstående levetid et produktet har eller når du bør utføre vedlikehold?

2. Fem grunner til at du bør kunne litt om Python

Python er lettere å lære enn du tror, hevder denne artikkelen som var den nest mest leste saken i fjor. Python er et av verdens aller mest populære programmeringsspråk, og i denne artikkelen får du vite de fem grunnene til at du også bør lære deg litt om Python.

– Du kan bruke Python til å fortelle datamaskiner hva de skal gjøre. Å lære seg litt Python er noe hvem som helst kan gjøre, sier kursholder Geir Arne Hjelle for Teknas introduksjonskurs til dataanalyse med Python.

1. Ta quizen: Er du en mester i prosjektledelse?

Og den mest leste saken i 2021 handler om prosjektledelse. Hva bør en god prosjektleder kunne? For å få svaret utfordrer vi deg til å ta denne quizen, utarbeidet av Teknas prosjektskole.

De autoritære prosjektledernes tid er nemlig forbi, i dag er prosjektlederens hovedoppgave å peke på målene, fordele oppgaver og få frem det beste hos hver enkelt. Ved hjelp av moderne metoder og virkemidler, er prosjektlederen den samlende kraften som klarer å legge til rette for at god samhandling kan skje.

Er du så god som du tror, eller trenger du en liten oppdatering? Test kunnskapene da vel!

Les også