Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
To fisk som svømmer tett sammen
REDDENDE ENGEL: Kan torskelever være løsningen?

Kursinnsikt

Bruker enzym fra norsk torsk i koronatester

Publisert: 11. des. 2020

Et lite enzym fra torskelever har fått uvurderlig verdi i forbindelse med koronaen. Hva mer kan skjule seg i havdypet?

– Dette er bare starten, sier klyngeleder Line Kjelstrup for Biotech North i Tromsø.

Biotech North er en kunnskapsbasert næringsklynge innenfor marin bioteknologi. Klyngen skal øke kommersialiseringen av høyverdiprodukter fra restråstoff, nye marine ressurser og marin bioprospektering.

Et av selskapene som har hatt suksess med nettopp dette, er bioteknologiselskapet ArcticZymes Technologies i Tromsø. Markedsverdien til ArcticZymes er over tre milliarder kroner, og aksjene har steget med over 1000 prosent det siste året.

Det er blant annet koronakrisen som har ført til den store oppsvingen på børsen. Selskapet bruker et enzym fra torskeleveren som kalles Cod UNG. Enzymet brukes for å hindre falske positive tester.

Cod UNG brukes i flere koronatester. ArcticZymes har også inngått avtale med vaksineselskapet ReiT-hera i Italia om å levere enzymer til utvikling av en koronavaksine.

– De bruker en liten del av fisken og skaper enorm verdi, forklarer Kjelstrup.

Interessert i å lære mer om bioprospektering? Bli med på den internasjonale konferansen BIOPROSP_21 som arrangeres digitalt 9. og 10. mars. Les mer om konferansen her!

Medisinsvar helt til bunns

Marine råvarer har et stort potensial innen medisin. Selskapet Calanus bruker hoppekrepsen raudåte til å utvikle omega-3-produkter og fôringredienser. Selskapet Marealis i Tromsø utvikler blodtrykksdempende medikament av rekeskall og selskapet Chitinor lager kitosan som brukes i farmasiprodukter.

Alle disse selskapene er en del av Biotech North, som deler kunnskap og kompetanse for å komme enda noen skritt videre og gjøre flere oppdagelser innen bioprospektering.

Gjennom kontinuerlige forskningstokter blir havområdene og havbunnen i den nordlige delen av Norge kartlagt. Dataene blir samlet i en egen bank for marine råstoffer. Klyngeleder Kjelstrup tror potensialet er enormt. 

– Her snakker vi veldig langt ute og veldig dypt. Vi tror og håper at det finnes organismer som kan sitte på løsninger på antibiotikaresistens og ulike typer kreftmedisin. Organismene som blir funnet blir screenet og kartlagt for virkestoffer, forklarer Kjelstrup.

Norge er verdensledende på flere områder innenfor havforskning og bruk av ressursene fra havet. Strenge reguleringer og stort fokus på bærekraft har gjort at norsk fiskeri- og havbruksnæring tar i bruk det aller meste på fisken, og miljøer rundt har utviklet teknologi og markeder for høyverdiprodukter av restråstoffet, altså det som blir til overs når fiskekjøttet er tatt i bruk.

Sammen om nye løsninger

Men fortsatt er det en del som blir kastet på havet.

– Fiskeri- og havbruksnæringen er av natur opptatt av maten, men vi må benytte oss av alt vi tar opp fra havet. Det blir veldig fort volumfokus når vi snakker om restråstoff. For eksempel bruker vi nå alt av laksen, utenom lakseblodet, og da kan vi krysse av for det. Men bruker vi det på best mulig måte? Hvilken verdi skaper det? Vi må heve listen og tenke mer innovativt, oppfordrer Kjelstrup.

Biotech North er en av medarrangørene til konferansen BIOPROSP_21, og Line Kjelstrup gleder seg til å vise frem det norske miljøet til resten av verden.

– Innen marin bioprospektering har vi et miljø, der vi absolutt er verdensledende. Det er ikke uten grunn at vi med stolthet inviterer til Bioprosp, for å dele kunnskap og koble på resten av verden for å finne løsninger sammen.

Les mer om BIOPROSP_21 og meld deg på her!

Les også