Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Illustrasjonsbilde av et trehus

Kursinnsikt

7 gode grunner til å bruke tre som byggemateriale

Publisert: 29. nov. 2019

Bygninger laget av massivtre er blitt en nasjonal trend. Men hva er egentlig fordelene med tre som byggemateriale?

– Markedet har eksplodert, sier Bengt G. Michalsen.

Den rutinerte entreprenøren har drevet arkitektkontor i over 30 år og er eier og daglig leder av BGM Arkitekter.

I om lag ti år har Michalsen holdt kurs om å bruke tre som konstruksjonsmateriale. I starten føltes arbeidet som en misjonering, forteller han. Nå er trebyggene blitt en stor nasjonal trend.

– Det var nesten ingen hus av massivtre for ti år siden. Da hadde vi full oversikt over alle byggene i Norge. Nå bygges de overalt, og vi har liten oversikt lenger, sier han.

Kursdagene er Teknas største og viktigste møteplass for deg som arbeider innen bygg, anlegg og eiendom. Les hele programmet her.

– Finnes ingen grenser

Bruken av tre har skutt i været de siste årene. 80 prosent av studentboliger i Norge bygges nå i massivtre. Samtidig skal en av fire nye skolebygg bygges i massivtre frem mot 2025.

Flere av byggene er spektakulære. Tidligere i år ble verdens høyeste trehus åpnet i Brumunddal. Mjøstårnet, som er 87 meter høyt, huser blant annet hotell, leiligheter, kontorer og svømmeanlegg.

Men skyskraperen er bare ett av flere ikoniske trebygg som har reist seg de siste årene. Andre eksempler er Våler kirke, Vennesla bibliotek og Preikestolens fjellstue.

I tillegg bygges det butikker, biblioteker, næringsbygg og leilighetsbygg i tre.

– Det finnes ingen grenser. Alle typer bygg kan lages av massivtre, sier Michalsen og forklarer suksessen slik:

– Entreprenører begynner å få erfaring med tre som konstruksjonsmateriale, og de fleste har opplevd det som positivt og ønsker å gjøre det igjen.

Når vi spør han om hvilke fordeler tre har over andre konstruksjonsmaterialer, har han allerede en liste med punkter.

Hvordan prosjektere og planlegge trekonstruksjoner? Hvordan løse lyd, brann, varme, ventilasjon og miljøaspekter? Lær mer på kurset Tre som konstruksjonsmateriale.

Hvorfor bygge i tre?

1) Bæreteknisk frihet

Tre åpner for mange muligheter. Materialet gir en stor frihet i utformingen av både fasader og planløsninger, for eksempel utkragede konstruksjonsdeler som henger i luften uten bruk av søyler.

2) Lav egenvekt

Tre veier bare 20 prosent av armert betong. Lettere bygg åpner opp for enklere og rimeligere fundamentering.

3) Kort byggetid

Ifølge Michalsen kan tre i noen tilfeller halvere byggetiden. Prefabrikkerte konstruktive byggelementer er raske å montere, og det er dermed mulig å spare kostnader som følge av en godt planlagt byggeprosess og enkel logistikk.

4) Godt inneklima

Mennesker avgir mye fukt og vanndamp. I tradisjonelle bygg med ikke-pustende, malte overflater er det kun opp til ventilasjonen å transportere denne fukten bort. Synlig tre både tar opp og avgir denne fukten.

– Tenk deg at du sitter i et klasserom sammen med 25 elever som avgir vanndamp til klasserommet. Denne dampen har treet evnen til å ta opp. Når elevene går hjem, gis denne fuktigheten tilbake til rommet. Treet balanserer dermed inneklimaet på en god måte.

Vanligvis er rommene kledd i malte gipsplater. Da er vi mer avhengige av god ventilasjon som transportere bort luften, forklarer Michalsen.

– Treet gir også en følelse av velvære. Hvis vi kommer inn i et rom med synlig tre, gjør det noe med oss mennesker.

Noen studier tyder på at tre påvirker trivselen, konsentrasjonen og stressnivået.

Michalsen viser til forskning fra klasserommet. Hvis du sitter i et rom med eksponert tre, har du betydelig lavere hjerterytme enn i vanlige rom med malte gipsplater. Dette dokumenterer forskningen. Det kan dreie seg om hele 8000 færre hjerteslag i døgnet.

En studie som ble utført på St. Olavs hospital fant at pasienter taklet stress og smerte bedre når de lå i et rom kledd i tre.

– Du blir raskere frisk om veggene er i synlig tre, forteller Michalsen.

5) Bedre for miljøet

Bærekraft og CO₂-nøytralitet er en viktig grunn til at trebyggene øker i popularitet. Trær fanger opp og lagrer CO₂ og motvirker derfor klimaendringene som er forårsaket av økt karbondioksid i atmosfæren.

Når vi bruker tre som konstruksjonsmateriale, blir bygget i seg selv et lite karbonlager. Samtidig gror det nye trær i skogen som tar opp og lagrer enda mer CO₂. Trær er også noe vi har mye av i Norge.

– Det blir mer og mer skog i landet vårt. Vi hugger ned bare omkring 20 prosent av tilveksten.

6) Bygges i det stille

Hvis du har vandret rundt på en vanlig byggeplass, vet du at det kan være mye støy, samt rot og vann som flyter. Når byggematerialet er tre, er byggeplassen imidlertid mye roligere og gir med det et mye bedre arbeidsmiljø for håndverkerne.

– Jeg har ofte med meg studiegrupper og ser på byggeplasser med tre, og de blir ofte overrasket av forskjellen, sier Michalsen.

Når tre er konstruksjonsmaterialet er det ikke nødvendig med meiselhammere og slagbormaskiner.

– På byggeprosjekter med konstruktivt tre (KLT) er alle utsparinger og hulltaking ferdig utført på fabrikk. Det gjør at vi får svært ryddige og rene byggeplasser. Leveransene er helt presise uten byggeplassavvik. Feil skjer nesten ikke, sier han.

– Håndverkere som jobber der, sier de har et helt annet arbeidsmiljø. Det blir en trivelig arbeidsplass. Når vi bygger i tre, prøver vi også å lukke bygget raskt, slik at det ikke står eksponert for vær og vind. Da kan vi også begynne veldig raskt med å legge tekniske føringer for rør, ventilasjon og elektro.

7) Sirkulær økonomi

Dette er et nytt fokus for hele byggebransjen, forklarer Michalsen. Byggematerialene skal nå kunne brukes om igjen. Det betyr at når bygget ikke lenger skal brukes, må det være mulig å demontere det.

– Trebygg er i en særstilling når det gjelder ombruk. Det kreves svært lite energi og ressursbruk å få til dette. Massivtre er store plater som er enkle å skru fra hverandre. Disse platene kan kuttes og tilpasses og brukes om igjen. Treet beholder sine unike egenskaper, sier han.

Ble du enda mer hektet på tre? Sjekk disse tre foredragene!

Les også