Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
GILA2024
PERSPEKTIV: Lederrollen er en dynamisk rolle som gjør at du hele tiden har behov for å se deg selv, andre og omgivelsene med nye blikk.

Kursinnsikt

– Lederrollen handler nå mer om det emosjonelle

Publisert: 2. apr. 2024

I lederutviklingsprogrammet GILA får du en unik mulighet til å bli bedre kjent med deg selv, og dermed bli bedre til å lede andre.

– Vi hjelper deg til å bli bedre kjent med deg selv, slår Christian Winther Farstad fast.

Han har doktorgrad i organisasjonspsykologi og er førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania. Her underviser han i ledelse og forsker på lederkarrierer.

Sammen med kollega Per-Magnus Moe Thompson holder han Teknas anerkjente lederutviklingsprogram GILA. Thompson er psykologspesialist og underviser og forsker ved Handelshøyskolen BI. I likhet med Farstad har han lang erfaring som konsulent, og er spesielt opptatt av å løfte fram hvor viktig følelser er, også i arbeidslivet.

Lederutviklingsprogrammet GILA går over ni dager, fordelt på fire samlinger over et halvt år.

På kurset får deltagerne mulighet til å gjennomføre en grundig og nyttig personlighetstest. Resultatene benyttes som en kilde til selvinnsikt, og gjør det enklere å forstå hvordan ledere er forskjellig fra hverandre.

– Dette er en stor personlighetstest som gir mye informasjon. Den gir et godt grunnlag for å bli kjent med seg selv fra en litt annen vinkel, forteller Farstad.

Mer emosjonelt enn rasjonelt

Lederrollen er en dynamisk rolle som gjør at du hele tiden har behov for å se deg selv, andre

og omgivelsene med nye blikk. Gjennom et slikt utviklingsprogram får du nyttig kunnskap og innsikt, uansett om du er en erfaren leder eller på vei inn i en topposisjon.

Farstad beskriver lederrollen som en menneskesport, der du som medspiller har en viktig rolle.

– Dyktige ledere kjenner seg selv godt og hvordan de reagerer på andres oppførsel. Deretter er de gode til å fange opp og forstå hvem andre er, og hvordan de møter dem på best mulig måte.

Han mener ledelsesfaget har gått fra å fokusere på rasjonelle aspekter i jobben til å handle mer om det emosjonelle. Det innebærer å se hvilke behov folk har, og være i stand til å møte disse behovene. Som leder må du tørre å gå nær folk, og forstå og ivareta følelsene deres.

– Å drive med ledelse handler ikke bare om at ting skal gå bra – du stilles stadig mer ansvarlig for at folk skal ha det bra. Ledere som klarer å få god kontakt med medarbeidere sine, lykkes bedre med det. Forskningen viser også at folk som har det bra, oftere gjør det bra i jobben, oppsummerer han.

Har du lyst til å utvikle deg som leder? Les mer om GILA og hva du kan forvente her!

Fra selvinnsikt til «selvutsikt»

Lederutviklingsprogrammet handler i stor grad om å skape selvinnsikt for å øke det Farstad omtaler som «selvutsikt»: Du må kjenne deg selv for å bli bedre til å forstå og lede andre.

– I tillegg til små økter med faglig påfyll, bruker vi mye tid på aktiviteter og øvelser. Her får deltagerne utforske og utfordre seg selv i dynamikk med andre. Som en del av samspillet oppstår også muligheten til å gi hverandre tilbakemeldinger, noe vi anser som svært verdifullt for å utvikle seg som leder.

Kurset består av rundt 20 deltagere som over ni dager blir godt kjent med både seg selv, hverandre og ikke minst ledelsesfaget.

– Dette er en fin oase hvor alle er varmt velkomne, uansett bakgrunn og ledernivå. Men GILA må ikke forveksles med ferie. Lederutvikling handler også om motbakkene. Disse utfordres du til å finne og målet er å gjøre deg i bedre stand til å mestre dem.

– Det gjøres tilpasninger til hver gruppe, alt etter hvilke utfordringer og behov vi leser i gruppen. Det gjør det også spennende for oss som reiseledere, legger Farstad til.

Gull verdt å utveksle erfaringer

GILA har eksistert i mer enn 40 år, og er en velkjent merkevare med mange ambassadører.

Programmet fungerer også som en sosial plattform, der du møter andre som er i samme situasjon som deg selv. Farstad har opplevd at flere deltagere holder kontakten etter at programmet er gjennomført.

– Du er sjelden alene om å ha lederutfordringer. Overraskende mange ledere kjenner på akkurat de samme utfordringene du selv har. Og som leder kan du lære mye fra andre ledere. Rett og slett risikerer du å se litt mer på deg selv som en leder etter dette programmet, sier Farstad.

Hvilke lederutfordringer har du? Med GILA styrker du dine relasjonelle ferdigheter og blir mer bevisst din egen lederstil.

Les også