Råd og tips
Hvordan skrive en god CV
Det er viktig at en CV er oversiktlig med et ryddig oppsett og at den er tilpasset stillingen du søker på. Les hva du BØR ha med og hva du MÅ ha med i din CV.
Det er viktig å ha en god CV når du skal vise deg frem for en potensiell arbeidsgiver. Den gir en gylden mulighet til å skape et godt førsteinntrykk. I kombinasjon med en søknad skal en CV sikre deg et intervju.
Hvordan skrive CV
Det finnes ikke en fasitløsning på hvordan en CV skal se ut, men det finnes noen generelle innholdselementer som bør være med.
Dette må du ha med i din CV:
- Kontaktinformasjon
- Nøkkelkvalifikasjoner, profil eller sammendrag
- Arbeidserfaring
- Utdanning
- Annen relevant erfaring som sertifiseringer, kurs, frivillig arbeid og lignende.
- Referanser
Start CV-en med kontaktinformasjon
En CV bør starte med kontaktinformasjon:
- Navn og gjerne alder
- Postadresse
- E-post
- Mobilnummer
- LinkedIn-profil
Bilde eller ikke bilde i CV-en?
Du kan vurdere om du vil sette inn et nøytralt og tillitsvekkende bilde av deg selv øverst i din CV. Nøytral betyr ikke nødvendigvis sur eller alvorlig. Et bilde vil gjøre at du er lettere å huske.
Hvis du lenker til din LinkedIn profil, må du passe på at den er oppdatert.
Vårt karrieretilbud
Vi hjelper deg med CV, søknad og forberedelser til jobbintervjuet. I tillegg kan våre advokater lese gjennom kontrakten din FØR du signerer.
Nøkkelkvalifikasjoner eller sammendrag
Dette avsnittet bør tilpasses den stillingen du søker på. Her har du muligheten til raskt å fange interessen.
Vær konkret og trekk fram din spisskompetanse, ferdigheter og egenskaper, som er relevante for stillingen du søker. Skriv den i første person. Unngå klisjéuttrykk som brukes for ofte.
Teksten bør ikke være for lang. Forsøk å hold deg innenfor fire til seks linjer. Bruk gjerne stikkordsform.
Tips – nøkkelkvalifikasjoner
Her har du en unik mulighet til å trekke frem det aller viktigste du kan. Det er her du skal vise at du er kvalifisert for jobben du søker på.
Husk at du bør underbygge det du skriver i dette avsnittet, når du skriver jobbsøknaden. I søknaden kan du for eksempel skrive om hva det er som har gjort deg til en god formidler og hva slags tilbakemeldinger du fikk. Innholdet i CV og søknad bør alltid henge sammen.
Les mer om Nøkkelkvalifikasjoner
Tips – kompetansekartlegging:
Det kan være lurt å kartlegge og beskrive din kompetanse, som en egen øvelse før du skriver om dine nøkkelkvalifikasjoner.
Det å tenke gjennom hva du har oppnådd i de jobbene du har hatt, er en nyttig øvelse. Både for å kunne skrive en god CV, være forberedt til intervju og ikke minst fordi det gir deg bedre selvtillit.
Lær mer om kompetansekartlegging og karriereutvikling
Er du student?
Begynn med relevant erfaring eller kompetanse fra din utdanning. Ikke bli for generell. Her kan du trekke frem spesialisering, prosjektarbeid eller presentasjoner du har holdt.
Husk å ta med erfaring og måloppnåelser utenom det faglige, fra verv eller annet frivillig arbeid.
Avslutt gjerne med egenskaper som beskriver deg som person.
Hvordan ta med arbeidserfaring i CV-en?
Dette avsnittet må minimum inneholde tidsperiode, stillingstittel, arbeidsgiver og eventuelt by/land.
Vær nøyaktig med tidsangivelsen og ta med fra måned/år til måned/år. Da viser du på en enkel og oversiktlig måte hvor lenge du har jobbet i de ulike rollene. List opp stillingene i omvendt kronologisk rekkefølge, slik at nyeste stilling kommer først. Da får arbeidsgiver en rask oversikt over dine siste erfaringer og den viser karriereutviklingen på en god måte.
Stillinger som er relevante bør du beskrive mer enn arbeidsgiver og tittel. For eksempel kan du ta med:
- Hva har vært ditt ansvarsområde
- Hvilke arbeidsmetoder har du brukt
- Hva oppnådde du i stillingen? Har du helt kort noen resultater å vise til?
Bruk dine egne ord. Det er du som er eksperten.
Ta gjerne med all arbeidserfaring du har, men få fram det som er viktig for stillingen. Har du mange mindre relevante småjobber kan du gjerne gruppere disse.
Pass på! Unngå for internt språk eller ukjente forkortelser.
Er du student?
Denne typen spørsmål kan være nyttig å svare på når du skal beskrive hva du har gjort i de ulike stillingene eller eventuelle vervene du har hatt:
- Tenk på hvilke oppgaver du har hatt i deltids- eller sommerjobben.
- Hvordan jobber du best, alene eller i team?
- Har du hatt noen spesielle ansvarsområder?
- Har du, alene eller i samarbeid med andre, jobbet mot et bestemt mål eller en deadline?
- Hvordan klarte du/dere dette?
For deg som er student, vil det være hensiktsmessig å sette opp utdanning før arbeidserfaring.
Hvordan ta med utdanning?
Bruk samme oppskrift som for arbeidserfaring for å vise fram utdanningen din. Begynn med hvilken grad du har og eventuelt hvilken spesialisering du har. Her kan du også ta med relevante fag eller andre detaljer som kan være aktuelt for jobben du søker. Vurder å ta med tittelen på oppgaven, og eventuelt oppnådde resultater. Metoden du brukte kan også ofte være nyttig.
Begynner det å bli lenge siden, eller du tenker at detaljene ikke lenger er relevante, kan du etter hvert korte ned.
Student:
Som student eller nyutdannet er utdanningen gjerne det sterkeste kortet du har og derfor kommer dette gjerne først. Synligjør den delen av din fagkompetanse som er relevant for jobben du søker på.
Annen relevant erfaring du kan ta med
Utdyp det som er relevant, men hold det kort og konsist.
Kurs – Kurs, etterutdanning og sertifiseringer viser arbeidsgiver at du er opptatt av å holde deg oppdatert. Har du veldig mange kurs, vurder om du tar ut det som er mindre relevant.
Digitale verktøy – Her kan du sette opp hvilke digitale verktøy, plattformer, programmer eller programmeringsspråk du bruker, hvis det ikke er en naturlig del av din stilling. Da kan du heller føre det opp under arbeidserfaring. I de fleste tilfeller er det unødvendig å sette opp at du bruker MS Office-programmer eller tilsvarende. (Det kan være programmeringsverktøy, bilde- og tekstredigeringsprogrammer, sosiale medier, system for dokumenthåndtering eller lignende)
Hvilke verv bør du ta med i din CV?
Du bør ta med verv som er relevante og kan si noe om deg enten faglig eller personlig. Verv kan gi et positivt inntrykk i form av engasjement og stor arbeidskapasitet. Ta med verv som medfører ansvar.
Hvordan ta med referanser i CV-en?
Du kan enten oppgi referansene dine (med kontaktinfo og relasjon), eller du kan skrive «oppgis på forespørsel». Begge deler er like vanlig.
Det er viktig at du spør dine referanser på forhånd. Det er også lurt å fortelle referansene om stillingen og eventuelt sende dem utlysningen. Da får de mer informasjon om stillingen du søker på og kan være mer konkrete.
Student:
Hvem skal du velge som referanse? Velg en som kan si noe om hvordan du er å jobbe med og hvordan du er som person. Det kan være en arbeidsgiver, veileder, en du har skrevet en større oppgave sammen med.
Hull i CV-en?
Du må være forberedt på å forklare all informasjon i din CV, som for eksempel hyppige jobbskifter og «hull». Har du et hull i oversikten kan du bli spurt om hva du gjorde i det aktuelle tidsrommet.
Hull behøver ikke å være en ulempe. Omsorgsoppgaver og utenlandsreiser kan du trekke frem som gode egenskaper og erfaringer.
Tilpass CV-en etter jobben du søker
Er du relativt nyutdannet og har en CV på tre sider, vurder om noe kan kortes ned.
Har du lang erfaring, Stryk bakfra dersom du får lite plass. Hvor du gikk på videregående - eller din første sommerjobb - er kanskje ikke relevant.
Hvis du ikke søker en prosjektstilling, trenger du antakelig ikke ramse opp alle prosjektene du har jobbet med.
Det samme gjelder stipendiater og forskere. Hvis det ikke er en forskerstilling du søker på, trenger du heller ikke lage komplett publikasjonsliste.
Dette sikrer at du overholder den uskrevne regelen om at en CV ikke skal bestå av mer enn to sider.
Tilpass alltid søknad og CV til den bestemte jobben du søker. Noen arbeidsgivere vektlegger CV, mens andre vektlegger søknaden. Uansett er det viktig å legge ned et godt stykke arbeid så du blir innkalt på intervju.
Les om hvordan du skriver en god søknad!
CV eksempel
Her har du et eksempel på en CV etter våre råd:
Last ned CV-mal
- CV-mal.docx (word)
- CV-mal (google docs)
Her har du en enkel mal for CV i word-format eller som google docs du kan laste ned og bruke som utgangspunkt når du skal utforme din CV med tipsene i denne artikkelen.
Er du Tekna-medlem og ønsker en mer avansert mal og hjelp til utfylling kan du sjekke ut CV-byggeren.
Vi kan hjelpe deg med din CV
Er du medlem og ønsker hjelp til oppsett og tilbakemeldinger på din CV?
Prøv CV-byggeren eller send den inn til våre veiledere:
Usikker på egen CV og søknad? Tekna hjelper deg!
Er du Tekna-medlem? Da kan du sende inn CV og/eller søknad og vi vil gi deg tilbakemeldinger og tips.
Vårt karrieretilbud
Vi hjelper deg med CV, søknad og forberedelser til jobbintervjuet. I tillegg kan våre advokater lese gjennom kontrakten din FØR du signerer.