Råd og tips
Slik bygger du jobbnettverk
Synes du det kan føles litt kunstig og utspekulert å «bygge nettverk»? Du er ikke alene. Men alle har et nettverk, og antakelig er ditt nettverk større enn du tror. Nettverket ditt er jo rett og slett bare summen av de menneskene du omgir deg med i livet ditt.
Noen er utadvendte og sosiale av natur. Noen kan være født inn i en familie med bransjekunnskap og bekjente i samme fagfelt som du vil inn i. Andre må jobbe mer for å knytte seg til andre mennesker.
- De fleste har en gruppe mennesker rundt seg som de betrakter som venner. I tillegg til disse har man vesentlig flere som man har eller har hatt en relasjon til. Det kan være gjennom studier, tidligere jobber, gjennom idrett, musikk eller andre fritidsaktiviteter. Det kan være en som bor litt nedi gata, eller til og med lillebroren til en nær venn. Veldig mange glemmer å bruke de mulighetene som ligger i relasjonene de har.
Disse kan gi deg muligheter du ellers ikke ville ha hatt faglig, profesjonelt og menneskelig, sier Mette Meinert, seniorrådgiver i Tekna fag og kompetanse.
Men hvor og hvordan finner man nettverk?
I tillegg til de jeg nettopp nevnte kan du også bygge et nettverk blant:
- Kolleger
- Samarbeidspartnere
- Konkurrenter
- Alumni-nettverk fra studietiden
- Og faglige foreninger, som for eksempel Tekna
– Ja, Tekna er selvfølgelig også et sted der man kan bygge nettverk. Hele foreningen ble faktisk etablert for å knytte folk sammen, faglig. Tekna har over 80 000 medlemmer og her kan du bygge nettverk både på tvers av utdanning og bransje, eller innad i eget fagfelt. Og de fleste har mastergrad eller mer. Det er unikt. Her er det mye faglig ekspertise du ikke bør gå glipp av.
Tekna har medlemmer med utdanning på masternivå innen teknologi og naturvitenskap og har nettverk innenfor alt fra big data og helseteknologi til klima og bygg og anlegg. Du finner også nettverk for grundere og for forskere og mange flere.
– Her kan du vise hvem du er og hva du kan, og la deg bli inspirert og fascinert av andres innsikt og interesser- og ta med deg ny innsikt tilbake til din jobbhverdag. Du kan treffe fagvenner og fremtidige kolleger. Dører kan åpnes og gi nye muligheter, sier Mette.
Teknas seks tips til deg som vil bli bedre på jobbnettverk:
- Du bør begynne å tenke nettverk før du trenger det. Hvis du bygger nettverk kun fordi du vil bytte jobb skinner dette ofte gjennom.
- Oppsøk relevante møteplasser, der du vet du vil treffe fagpersoner som kan inspirere deg, og på sikt kanskje tipse deg om en ny jobbmulighet.
- Sett av tid. På samme måte som det krever tid å pleie forholdet til en kjæreste, samboer eller venner, krever det også tid å skape andre relasjoner.
- Lær deg small talk; ta initiativ, vær interessert, lyttende og spørrende. Syns du det er vanskelig? Fokuser på å få den andre til å prate. Still spørsmål om det som opptar dem, for eksempel hva jobber dere med for tiden? Hvordan er det å jobbe i dette selskapet? Vær nysgjerrig!
- Tenk gjennom hva dine styrker er. Hva kan være ditt bidrag inn i et nettverk? Hva er du god på? Det kan være at du har et stort nettverk allerede og kan introdusere folk for hverandre, eller du er veldig god til å lytte og stille relevante spørsmål som kan hjelpe folk på vei. Hvis du bidrar positivt vil du veldig ofte få mye tilbake, og bli husket på.
- Benytt anledningen når du treffer folk, begynn å stille spørsmål. Inviter dem etterpå inn i nettverket ditt på LinkedIn eller andre kanaler som du synes egner seg. Du kan også knytte kontakt direkte på sosiale medier. Kanskje kan du si at du er interessert i det vedkommende jobber med og spørre om dere skal ta en kaffe?
Sjekk denne videoen (30 sek) for å bli kjent med faglige nettverk i Tekna:
Utforsk Teknas karriereunivers