Kursinnsikt
Fiskedødeligheten må ned – men hvordan?
Det dør for mye oppdrettsfisk i Norge. På Havbrukskonferansen møtes bransjen for å dele erfaringer og diskutere løsninger.
Havbruk er én av landets viktigste næringer. Men utfordringer knyttet til fiskehelse har satt havbruksnæringen under press.
Hvert år dør 65 millioner oppdrettsfisk i norske merder. Ikke bare er dette alvorlig for fiskevelferden. Det går også hardt utover næringens omdømme og daglige virke.
– Dette er en alvorlig og kompleks problemstilling som næringen, forvaltningen og forskningen må løse sammen, sier Mari Vold Bjordal, akvakulturforsker i DNV og styreleder i Tekna Havbruk.
Nettopp utfordringer og løsninger for fiskehelse vil være hovedtemaene når Havbrukskonferansen går av stabelen 20.–21. november i Trondheim.
Konferansen er i regi av Tekna, og vil bestå av debatter, foredrag og arrangementer med fagpersoner fra havbruksnæringen.
Lukkede anlegg holder lusen unna
I løpet av Havbrukskonferansen er det særlig to viktige temaer på agendaen: fiskevelferd og ny teknologi.
Kan for eksempel noen av næringens utfordringer løses fra verdensrommet – med satellitter som overvåker miljøparametere?
Det er noe det norske oppstartsselskapet DuxPace jobber med, som skal presentere sitt arbeid under en egen sesjon.
Annen viktig teknologi som skal under lupen er lukkede anlegg i sjø og nedsenkbare oppdrettsmerder.
– Her bruker man ny teknologi for å skjerme laksen fra lus. Dette er fortsatt under utvikling og kommer med nye utfordringer vi må adressere. For eksempel må man i lukkede anlegg ha bedre kontroll på oksygennivå og fiskeavfallet som pumpes ut, sier Bjordal.
Hun forklarer at nye driftsteknologier også krever en helt ny form for kompetanse i næringen.
– Vi skal få høre om oppdretteres erfaringer, utfordringer og hva som har fungert, legger hun til.
Forvaltningssystem under endring
Samtidig er mange nye reguleringer på vei, som vil få betydning for bransjen.
Blant annet vil det komme en ny dyrevelferdsmelding. Fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss har sagt at regjeringen skal vurdere hvorvidt det bør innføres en grense for hvor mye fisk som kan dø i merd.
I løpet av året skal dessuten regjeringen komme med forslag til en miljøfleksibilitetsordning, som skal bidra til å redusere lusepress og miljøfotavtrykk fra anleggene. Men det stopper ikke der.
– På toppen av dette kommer havbruksmeldingen om ikke lenge, sier Bjordal.
Det er en stortingsmelding som gjennomgår hele forvaltningssystemet for havbruk i Norge, og som skal dekke hele næringen. I Havbruksmeldingen kan det hende dagens ordning som baserer seg på trafikklyssystemet skal endres.
Trafikklyssystemet regulerer veksten i næringen i dag. Hvis lusepresset er over en viss grense, må man enten fryse eller redusere produksjonen. Hvis det er under, kan man vokse.
– Utfordringen er at trafikklyssystemet kun baserer seg på mengden lakselus på fisken, men ikke generell fiskevelferd. Det er det mange som har stilt spørsmål ved, og det blir interessant å se om det kommer endringer her, sier hun.
– En god møteplass
Programmet er satt sammen av representanter fra forskningsmiljøer, næringen og myndigheter.
Bjordal forteller at noe av det spennende med denne konferansen, er at særlig næringen kommer for å dele av sine erfaringer.
– Det er de som står tettest på problemene, som påvirkes av reguleringer – og sitter på uvurdelige innspill når det kommer til løsninger.
– Dette blir en god møteplass og blanding av folk som jobber i og med næringen. Jeg gleder meg til å høre på gode innlegg og diskutere hvordan næringen skal rigge seg for fremtiden, sier hun.
Interessert i å lære mer? Meld deg på Havbrukskonferansen i dag!