Hopp til innhold
barn har festet lekeraketter på ryggen

Tema: Realfag og utdanning

Fra romfart til resirkulering

Oppdatert: 15. aug. 2024 Streaming

Hvordan får vi flere unge til å se mulighetene innen teknologi- og realfag?

Aktualisering av realfagene gjennom arbeidslivsrelevans og systematisk bruk av uformelle læringsarenaer, rollemodeller og praktiske aktiviteter.

Kompetanse innen teknologi- og realfag er nøkkelen til å løse mange av de store utfordringene vi nå står ovenfor i et samfunn drevet av digitalisering og bærekraft. For å møte den stigende etterspørselen i et arbeidsliv i rask endring, trenger vi at flere velger en utdanning og yrkesvei innen realfag- og teknologi. Både volumet og mangfoldet i rekrutteringen må opp.

Samtidig ser vi en nedgang blant norske elevers motivasjon og interesse for skole generelt, og for realfag spesielt i overgangen fra barneskolen til ungdomsskolen. Det er også en kritisk nedgang i antallet som ønsker å utdanne seg til undervisere i disse fagene. Endringer tar tid, men vi vet hva som virker for å motivere og trigge realfagsinteresse hos barn og unge: å møte rollemodeller, løse praktiske oppgaver, bryne seg på virkelighetsnære problemstillinger, se fagene i kontekst, og få bedre kunnskap om nødvendigheten og mulighetene innen fagene.

Vi etterspør en langsiktig handlingsplan for økt satsing på teknologi og realfag, og politisk vilje til å gå fra ord til handling hos myndighetene. Vi må dra nytte av viljen og ressursene til alle dem som trenger kompetansen og som ønsker å bidra, og få en mer systematisk bruk av de uformelle læringsarenaene. Alt ansvaret kan ikke ligge hos lærerne. Sammen må vi gjøre mer av det vi vet virker.

Deltakere:

  • Sindre Lysø (Ap), statssekretær i Kunnskapsdepartementet
  • Silje Wolff (innleder, NSR)
  • Guro Rørvik (ordstyrer, NSR)
  • Lars Marøy (Vitensenterforeningen)
  • Elin Glad (STEM økosystem)
  • Ingrid Schølberg (NTNU)
  • First Scandinavia (TBD)
  • Elisabet Haugsbø (Tekna)

Les også