Tema: Helse, miljø og biovitenskap
Vil naturen tåle det grønne skiftet?
Vi står overfor en naturkrise og en klimakrise. De to henger sammen, og tiltak for å løse den ene krisen må ikke ødelegge for den andre, og vise versa. I mediene har det oppstått et begrep for å sammenfatte alle gode tiltak som skal bringe oss ut av naturkrise og klimakrise, nemlig «Det Grønne Skiftet».
Det grønne skiftet assosieres ofte med elektrifiseringen av samfunnet og overgang fra fossil til fornybar energi. Til dette kreves en markant økning av metallimport fra land med svak forurensningskontroll, gruvedrift fra havbunnen der vi ikke kjenner de økologiske konsekvensene, vindkraft som ofte er i konflikt med reindrift, havvind på fiskebankene m.m. Etter hvert som det grønne skiftet skyter fart oppdager vi at alle de velmente tiltakene har betydelige skadevirkninger for naturen, særlig hvis vi skal bygge ut «mer av alt – raskere», som energikommisjonen sier.
Derfor spør vi: Vil naturen tåle det grønne skiftet?
Oppsummering fra panelsamtalen:
Paneldeltakere
- Fredrik Myhre, marinbiolog i WWF
- Robert Kippe, leder myndighetskontakt i Fornybar Norge,
- Jens Måge, forfatter av boka «Den store Elbilbløffen», Seniorrådgiver i Sirk Norge
- Møteleder: Hans Borchsenius, sekretær i FEIM
Vil naturen tåle det grønne skiftet?
Under en paneldebatt arrangert av Tekna Oslo-avdelings faggruppe for energi, industri og miljø, ble spørsmålet «Vil naturen tåle det grønne skiftet?» diskutert. Med deltakelse fra representanter fra Fornybar Norge, WWF og Sirk Norge, ble debatten en dypdykk i utfordringer og muligheter knyttet til det grønne skiftet.
Hva er det grønne skiftet?
Begrepet «det grønne skiftet» ble først lansert av Anders Bjartnes og handler om overgangen fra fossilt til fornybart for å møte klimautfordringene. Det innebærer en vedvarende endringsprosess for å øke ressursproduktiviteten og redusere utslipp. Regjeringen definerer det som Norges omstilling til et lavutslippssamfunn innen 2050. Energikommisjonen legger til at det også inkluderer å kombinere økonomisk vekst med redusert karbonavtrykk.
Naturkrisen i fokus
Naturkrisen, definert av naturpanelet, fremhever at en million arter står i fare for å forsvinne, og at nedgangen i biomassen har vært betydelig. Årsakene til naturkrisen inkluderer endringer i arealbruk, overutnyttelse, klimaendringer, forurensning, og spredning av fremmede arter.
Ulike synspunkter fra panelet
Robert Kippe fra Fornybar Norge understreket at klimakrisen krever en overgang fra fossil til fornybar energi. Han anerkjente utfordringen med arealbruk, men påpekte at det finnes mange gode tiltak i næringen for å redusere fotavtrykket.
Fredrik fra WWF la vekt på behovet for å løse både natur- og klimakrisen samtidig. Han understreket viktigheten av å redusere forbruket og fremhevet at det grønne skiftet må erstatte, ikke komme i tillegg til, dagens energiforbruk.
Jens fra Sirk Norge, og medforfatter av boken «Den store elbilbløffen», kritiserte grønnvasking og pekte på ressurskrisen som en grunnleggende utfordring. Han argumenterte for at ressursforbruket må reduseres for å løse klimakrisen.
Debatten om elbiler
Elbiler ble diskutert som et eksempel på grønnvasking. Panelet hadde ulike synspunkter, der Kippe forsvarte elbilen som et viktig klimatiltak, mens Jens kritiserte den for å ha et stort ressurs- og miljøavtrykk.
Energiproduksjon og arealbruk
Det ble også diskutert hvilken type energiproduksjon som er mest bærekraftig. Fredrik fremhevet at flytende havvind og solenergi kan være gode løsninger, gitt riktig plassering. Jens tok til orde for at kjernekraft og geotermisk energi kan være mer arealeffektive løsninger.
Konklusjon
Debatten viste tydelig at det grønne skiftet innebærer komplekse valg og kompromisser. Det ble enighet om at vi trenger mer fornybar energi, men at den må produseres med minst mulig fotavtrykk. Det grønne skiftet må også inkludere en overgang til mer sirkulære økonomiske modeller for å redusere ressursbruken.
Faggruppe for Energi, industri og Miljø (FEIM)
Dette arrangementer er i regi av FEIM i Tekna Oslo avdeling. Formålet til FEIM er å stimulere til debatt og økt kunnskap/forståelse av spørsmål knyttet til energi, industri og miljøproblematikk.
FEIM har streamet en rekke foredrag. Du finner mange opptak fra disse på Teknas energiblogg.