Proteinenes mysterier - der ekte liv møter kunstig intelligens
Få med deg seminar om årets Nobelprisen i kjemi. I oktober 2024 fikk David Baker, Demis Hassabis og John M. Jumper nobelprisen i kjemi. De får prisen for deres arbeid med å forutsi proteinstruktur ved å bruke kunstig intelligens. Men hvorfor er proteiner så viktige?
Og hvordan kan vi bruke kunstig intelligens til å forstå og til og med lage ekte proteiner?
I dette foredraget tar vi et dypdykk inn i proteinenes forunderlige verden med datamaskinen som mikroskop.
Revolusjonerende teknologi: Kunstig intelligens og proteinforskning
Velkommen til en spennende reise inn i biokjemiens verden, hvor kunstig intelligens (KI) nå baner vei for banebrytende oppdagelser. Under et lunsjseminar arrangert av Tekna i samarbeid med Norsk kjemisk selskap, fikk deltakerne innsikt i hvordan KI og biokjemi nå kombineres for å designe helt nye proteiner. Tone Juel, rådgiver i biologi og kjemi hos Tekna, ledet arrangementet, og Andreas Haraldsrud fra Universitetet i Oslo holdt et engasjerende foredrag om temaet.
Forståelse av proteiner og deres funksjon
Proteiner er essensielle biomolekyler som finnes i alle levende organismer. De spiller en avgjørende rolle i kroppens struktur, funksjon, og regulering av vev og organer. Haraldsrud tok deltakerne med på en reise gjennom proteinverdenen, fra enkle aminosyrekjeder til komplekse tredimensjonale strukturer. Han forklarte hvordan proteiner blant annet kan fungere som enzymer, hormoner og strukturelle komponenter.
Nobelprisvinnere som endrer spillet
Årets nobelpris i kjemi ble tildelt forskerne David Baker, John Jumper og Demis Hassabis for deres arbeid med proteinstrukturforutsigelse og design ved hjelp av KI. Baker har utviklet verktøy som kan designe nye proteiner, mens Jumper og Hassabis har bidratt til utviklingen av AlphaFold, et program som kan forutsi proteinstruktur basert på aminosyresekvens.
Kunstig intelligens som verktøy i proteinforskning
Haraldsrud beskrev hvordan dyp læring og kunstige nevrale nettverk brukes for å analysere store mengder data og forutsi proteinstrukturer. AlphaFold har vist seg å være svært nøyaktig i sine prediksjoner, sammenlignet med eksperimentelle data, og representerer et kraftig supplement til tradisjonelle metoder.
Fremtidige muligheter og etiske overveielser
Denne teknologiske utviklingen åpner for muligheter innen medisinsk forskning, for eksempel ved utvikling av nye medisiner og diagnostiske verktøy. Imidlertid understreket Haraldsrud viktigheten av å være oppmerksom på de etiske implikasjonene, spesielt når det gjelder å designe proteiner som ikke finnes naturlig.
Konklusjon: En optimistisk fremtid
Avslutningsvis refererte Haraldsrud til Bakers optimisme for hvordan denne teknologien kan bidra til en mer bærekraftig fremtid. Ved å forstå og manipulere proteiner bedre, kan vi finne løsninger på mange av verdens utfordringer, fra medisinske gjennombrudd til miljøproblemer som plastforsøpling.
Om foredragsholder Andreas Haraldsrud
Andreas Haraldsrud er universitetslektor ved Kjemisk institutt og Center for Computing in Science Education (CCSE). Haraldsrud arbeider også med utdanningsutvikling og utdanningskvalitet gjennom Kompetansesenter for Undervisning i Realfag og Teknologi (KURT). Han arbeider spesielt med undervisning, forskning og utvikling innenfor kjemididaktikk og beregningskjemi. Av spesiell interesse er undervisning og didaktiske perspektiver knyttet til databeregninger og simuleringer av fysikalske og biokjemiske fenomener. Andre interesser er eksperimentell måling og simulering av fysikalske og biokjemiske prosesser relatert til myke materialer, spesielt lipider og proteiner. Andreas ble utnevnt som merittert underviser i 2023.
Tekna Biotek
Tekna Biotek jobber for kunnskapsformidling og nettverksbygging innenfor en bred definisjon av fagområdet, som biomedisin, molekylærbiologi, ernæring og matvitenskap. Vi jobber også for gode vilkår for forskning, innovasjon og næringsliv, og svarer på høringer, arrangerer politiske debatter og lager politiske utspill. Nettverket er kun for Tekna-medlemmer, og det er helt gratis og uforpliktende å delta. Bli med i nettverket
Tekna Forskerne
Er du stipendiat eller forsker, eller bare spesielt interessert i forskning og innovasjon, er Tekna Forskerne nettverket for deg. Vi arrangerer en rekke faglige seminarer innenfor alt fra forskningsformidling og visualisering av forskning til webinarer av typen «I’ve got a PhD – what now?» Nettverket er kun for Tekna-medlemmer, og det er helt gratis og uforpliktende å delta. Bli med i nettverket